Güncelleme Tarihi:
Yüzyıllardır süregelen bir felsefe, varoluş ve aynı zamanda meditasyon şekli olan yoga ile tanışmamız biraz geç oldu evet. Ama aradan geçen zamanı telafi edecek kadar da popüler oldu ve yaygınlaşabildi. Fitness ile eş zamanlı olarak yapılmaya başlandı. Yoga stüdyoları açıldı, spor salonlarına yoga dersleri eklendi. Artık yoga pek çok kişiye ilham kaynağı oluyor ve farkındalık arttı. Ancak… Hala yanlış anlaşılan bir şeyler vardır diye düşünüyoruz. İşte yoga hakkında bilinen yanlışlar.
1- BUDİST OLMANIZA GEREK YOK
Yoga, Hinduizm ve Budizm’de meditatif uygulamalara verilen bir isim. Ancak bu durum sizin Budist ya da Hindu inanışlarına bağlandığınız anlamına gelmiyor. Çünkü yoga, yalnızca bir meditasyon şekli olarak bu dinlerde yer alıyor. Yoga yaptığınızda Budist olmuyorsunuz, bunu yalnızca bir rahatlama, kendi benliğinize inme ya da dinginleşme aracı olarak kullanıyorsunuz. Bir dininiz olsun ya da olmasın, bu hiçbir önem teşkil etmiyor. Sahip olmanız gereken tek inanış ve his, bunu hem ruhunuz için hem de bedeniniz için yapacak olmanız. Dikkat edilecek diğer bir nokta ise yaptığınız şeyin ne olduğunu bilmek… Yoga yapıyor olabilirsiniz ancak bunun tarihi, geçmişi ya da detayları hakkında ne kadar bilginiz var? Doğru şeye inanarak mı ilerliyorsunuz, yoksa sırf birileri yoga yapıyor ve çok meşhur bir trend diye mi yapıyorsunuz? Yoga yapmaya başlamadan önce az da olsa bir araştırma yaparak, yapacağınız şey hakkında bilgi sahibi olarak başlayın. Faydasını daha çok göreceğinizden eminiz…
2- FİT OLMAK ŞART DEĞİL
Sporla ya da egzersizle bugüne kadar hiç alakanız olmamış olabilir. Ama başlamak bitirmenin yarısıdır diye düşünenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. İşe yogayla başlamak istiyorsanız, tabii ki başlayabilirsiniz ve bunun için mükemmel bir vücudunuzun olması gerekmiyor. Yoga kendinizi iyi hissetmek için, kendinizi kabul etmek için ve anın farkında olmak için gidilen yollardan en güzeli. Sizi ruhen daha güçlü ve dingin biri yaparak aynı zamanda vücudunuzda da köklü değişikliklere neden oluyor. Fit değilseniz bunu sorun etmeyin. Aksine daha güzel bir vücuda kavuşmak için yoga yapabilirsiniz. Sosyal medyada sürekli karşılaştığınız kusursuz vücutlu yoga yapan kadınlar moralinizi bozmak yerine size ilham olsun. Böylece imrenerek baktığınız vücutlar sizin için bir hedef yerine geçebilir. Instagram’da takip ettiğiniz yogini’ler size ışık olsun…
3- ESNEK OLMAK DA ŞART DEĞİL
“Hiç esnek değilim, kesinlikle yoga benlik bir şey değil…” dediğinizi duyar gibiyiz. Haydi şimdi bu düşünceyi kafanızdan atmaya bakın çünkü yoga esnek olmak, olduğunuzdan da esnek olabilmek için güzel bir fırsat. Düzenli olarak yapacağınız yoga egzersizleri günbegün sizi daha esnek hale getirerek sizi bile şaşırtacaktır. İlk başlarda biraz zorlanabileceğinizi unutmayın. Her şeyde olduğu gibi, başarıya giden yol da emek ve sabır istiyor. Sadece “Yapamıyorum, olmuyor” diyerek pes etmeyin ve devam edin. Esneklik kazanmak, zaman ve düzenli egzersiz isteyen bir iş…
4- ODAKLANMA SORUNU YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ
Yoga yapanları mutlaka bir yerlerde izlemişsinizdir. Ne kadar konsantre ve zihinlerine yoğunlaşmış olduklarını da fark etmişsinizdir. Belki bu durum sizi yogaya başlatan etkenler arasındaydı. Ancak yogaya başladığınızda onlar gibi odaklanamadığınızı ve kafanızın içinde sürekli başka şeyler dönüp durduğunu fark ettiniz. Paniğe gerek yok, bu zamanla gelişebilecek bir durum… İlk dersinizde ya da deneyiminizde kimse sizden zihin olarak uçup gitmenizi beklemiyor. Yoga uzun bir süreç ve zihninizle beyniniz bir çalışıyor. Zaman zaman ruhunuzu dinleyerek hareket etmeniz gerekiyor. Pozları uygularken kafanızdan o anda geçmemesi gereken bir şeyler olabilir. “Olmuyor” deyip bırakmak yerine, bedeninizi rahatlatmaya çalışarak zihninizin temizlenmesine yardımcı olun. Vücudunuzu dinleyebildiğiniz anda bazı şeyler daha kolay olacak…
5- SADECE POZ DEĞİL
Kabul ediyoruz, yoga çok da kolay bir egzersiz değil… Dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözüküp, size “Ben bunu rahat yaparım” dedirtse de, hareketi denediğinizde işler öyle rahat yürümüyor. Yoga sadece pozlardan oluşan bir egzersiz değil. Ruhunuzu arındıran kendinizi dinlemeye ve bulmaya yarayan bir araç gibi düşünün. Günün sinir ve stresini, içinizdeki karamsarlığı, gelen kötü enerjiyi alıp götürmeye yarayan bir egzersiz. Yogayı sadece fiziksel olarak algılamayın. Yaparken zihninizde de değişiklikler olmasına izin verin.
ONLARDAN İLHAM ALIN
@ashleygalvinyoga
Ashley Galvin, 206.000 takipçisine ulaşmanın yanı sıra online olarak da yoga hizmeti veriyor. Los Angeleslı Galvin, deniz kıyısında paylaştığı fotoğraflarla dört mevsim yazı yaşatıyor.
@northcarolina_yogagirl
Ekim 2013’ten bu yana yoga yapan Megan Lawing, mutluluk ve huzur saçan pozlarıyla içinizi açacak. Onun yaptığı bu zor hareketleri siz de yapmak için can atacaksınız. Ama her şeyin bir karşılığı var. Onun gibi olmak için biraz çaba göstermeniz gerekecek değil mi?
@mikiashgalaxy
“Yaşamak istediğin hayatı yarat” mottosuyla takipçilerine seslenen Michiala Ashkenazy, 2010 yılından beri yoga eğitmenliği yapıyor. İlk yoga deneyiminde sıkılarak daha 10’uncu dakikada pes eden Michiala bu sıkıntısını düzenli pratik yaparak aşka dönüştürmeyi başarabilmiş. O şimdi çok başarılı bir yoga eğitmeni!
@gypsetgoddess
Caitlin Turner’ın amacı takipçilerine ilham perisi olabilmek, onların içindeki sevgiyi, huzuru ortaya çıkartmak… Hindistan’da bir kanalda yoga programı yapan Caitlin Turner’ın Gypset Goddess ismi gypsy + jet set’ten geliyor. 273.000 takipçisine her gün farklı şekilde ilham veren Turner, gittiği her yerde yoga pozlarını vermeyi ihmal etmiyor.
@jessicaolie
Sekiz yaşından beri sağlıklı yaşam ve düzenli egzersiz felsefesini benimsemiş Jessica Olie, aktif hayatına yüzme ile başladığını belirtiyor. Hiç esnek değilken, etrafındakilerin tavsiyesiyle yogaya başlayan Olie, hem bedeninin hem de zihninin aynı aynda şekillendiğini farkettiğinde yogaya bağlandığını söylüyor.
@tarastiles
New York’taki Strala isimli yoga stüdyosunun sahibi olan Tara Stiles, Amerika’da önemli spor festivali, seminer ve workshop’larının en çok aranan yoga eğitmenlerinden. Yoga dışında beslenme ve sağlıklı yemek tariflerine de ilgili olmasıyla bilinen Tara Stiles, “Make Your Own Rules Cookbook” isimli, 100’den fazla tarif içeren kitabıyla yemek dünyasına sağlam bir adım attı.