Yıllarca herkes kör olduğunu sandı nedeni ise psikiyatrik çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yıllarca herkes kör olduğunu sandı nedeni ise psikiyatrik çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 11:52

B.T. isimli bir kadın gençliğinde ağır bir kaza geçirdikten sonra kortikal körlük teşhisi koyuldu ve kendisine eşlik etmesi için eğitimli rehber bir köpek verildi. Ancak yıllar sonra B.T.'nin aslında gözlerinde bir zarar olmadığı, beyninin görme işlevini "duygusal" olarak yerine getirmediği ortaya çıktı. Sebebi ise tamamen psikiyatrik rahatsızlığıydı.

Haberin Devamı

B.T.'ye yıllar önce "çoklu kişilik bozukluğu." teşhisi koyulmuştu. B.T.'nin 10 farklı kişiliği vardı ve bazen bu kişilikler arasında geçiş yapıyordu. Zaman zaman bir Alman kadını oluyor, bazen de kendisini genç bir erkek çocuğu zannediyordu.

FARKLI KİŞİLİKLERE GEÇTİĞİNDE GÖRME YETENEĞİNİ KAZANIYORDU

Çoklu kişilik bozukluğunu tedavi için gittiği terapiler esnasında ise enteresan bir şey oldu, B.T. bazı kişiliklerinde görebiliyordu. Yani görme yetisi fizyolojik ve çözülemez bir kayıp değildi.

B.T.'nin doktorları Hans Strasburger ve Bruno Waldvogel ne olduğunu anlamak için öncelikle B.T.'nin sağlık kayıtlarına indiler ve geçmişinin görme testleriyle dolu olduğunu farkettiler. Kayıtlardaki lazer uygulamaları, özel gözlüklerin hepsi körlüğünü kanıtlayan şeylerdi.

Haberin Devamı

Yıllarca herkes kör olduğunu sandı nedeni ise psikiyatrik çıktı

GÖRMESİNE RAĞMEN BEYİN GÖRÜNTÜYÜ ALGILAMADI

Ancak B.T. erkek kişiliklerinden birindeyken bir dergi kapağını okuyunca terapisti Waldvogel, B.T.'nin hasta numarası yaptığını düşünmeye başladı ve kadın EEG testine sokuldu. Beyin hareketleri incelenirken B.T.'nin gözleri açık olmasına rağmen beyninde gördüğüne dair hiçbir tepki yoktu.

TAMAMEN PSİKOLOJİK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Sonrasında doktorları ise görme probleminin tamamen psikolojik bir tepki olduğuna karar verdi. Waldvogel ve Strasburger B.T.'nin körlüğünün kaza sırasında beynin verdiği bir tepki ile oluştuğuna kanaat getirdiler.

BAZI İNSANLAR KÖR OLMAK İSTEYEBİLİYOR

Brain Decoder isimli dergiye konuşan Strasburger, bazı durumlarda hastaların duygusal tepkiler verdiğini ve kör olmayı istediğini söylüyor. Strasburger'e göre bu aslında çok nadir görülen bir durum değil ve bazen insanlar kör olmayı isteyebiliyor ve beynin görüntüyü işleme mekanizması bozulabiliyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!