Güncelleme Tarihi:
Altın kural: Alkol alımından önce C vitamini, çinko ve krom almaya özen gösterin!
Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezlerinden biri alkol. Yılbaşı gecesi pek çok insan normalin üzerinde alkol tüketiyor. Hele ki 'limitsiz içki' servis eden bir mekanda kutluyorsanız, ertesi gün sürünmek adeta kaderiniz! Ancak içerken belli başlı tavsiyelere uyar ve yediklerinize dikkat ederseniz, yılbaşı partisini sağlıklı atlatabilir, yılın ilk gününün tadını baş ağrısız çıkarabilirsiniz.
Alkolün kana karışma süresi ortalama 15 dakika. Hal böyle olunca alkol içip yağlanmamak elde değil. Alkolün olası diğer etkilerinden birkaçı da ödem tutma ve açlık ataklarıdır. Alkol içtikten sonra ödem tutmamak için alkol almadan 1 saat önce C vitamini almaya özen gösterin. Yine alkol içtikten sonra açlık atakları yaşamamak için alkol almadan 2 saat önce krom ve çinko takviyeleri almaya çalışın. Bu öneriler sayesinde alkolün olası zararları ve olumsuzluklarını minimize etme şansınız olur.
Yılbaşı gecesi karbonhidrattan uzak durun!
Yılbaşı gecelerinde kurulan sofralar dillere destandır. Akla gelen popüler yemekleri sıralayacak olursak, bunlardan ilk sıraya girecek olanların %90'ı karbonhidratlardan oluşur.
-Börek çeşitleri
-Pilav çeşitleri
-Ekmek çeşitleri
Yılbaşı gecesinde alacağınız ekstra kalorileri hesaba katarsak, bu yiyecekleri tüketmemeniz oldukça mantıklı. Biliyorsunuz, yılbaşı gecesinde hamur işine hiç elinizi sürmeseniz dahi aç kalmazsınız.
Bunların yerine ızgara sebzeler tüketebilirsiniz;
kuşkonmaz, brokoli, kabak ve patlıcanı ızgara veya az yağlı tavada sote edip yemeniz daha akıllıca.
Yemeklerin soslarını tüketmeyin!
Kremalı, tuzlu, şekerli ve yağlı soslar... Başımıza bela, vazgeçilmez soslar... Her ne kadar lezzetli ve karşı konulmaz olsalar da, bu gece tüketilecek besinlerin önüne geçmemeliler. Yılbaşı gecesinde yemeklerinizdeki sosları tüketmeyerek ciddi anlamda kalori tasarrufu sağlamak elinizde.
Favori alkol ve kokteyller!
Alkolün favorisi olur mu demeyin, yılbaşı gününe özel kalori daha düşük ve vücuda verdiği zararı en az olan seçenekleri tercih etmek zorundayız...
Bunlardan birincisi hiç kuşkusuzkırmızı şarap. Alkol grubu içerisinde tek yararı olan alkol kırmızı şaraptır. Her ne kadar yararı olsa da tüketim miktarına dikkat edin.
Cin soda ve limon suyu da kırmızı şaraba getirilebilecek en iyi alternatiflerden biridir.
Alkol almadan yarım saat önce 2 bardak su için, her yudum alkolün yanında 1 yudum da su için!
Yılbaşı gecesi bolca su tüketmenin faydalarına bakın:
Alkol sonrası vücutta biriken ödem, yani su fazlalığı daha kolay atılır.
Yemek tüketimini azaltır.
Alkol alımını kısıtlamaya yardımcı olur.
Alkolün yarattığı susuzluğa karşı vücuda direnç sağlar ve 'piliniz daha uzun süre dayanır'.
Yılbaşı ertesinde;
Yapılacak en mantıklı şeylerden biri, güne büyük bir bardak, içine bolca limon damlatılmış, hafif ılık su ile başlamak. Limonlu su sayesinde vücuttaki alkali seviyeniz düzenlenecek ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Bunun yanı sıra gün içinde bol bol su tüketmeye dikkat edin.
Tüketilen fazla besin ve alkolün etkilerini minimize etmek için yılbaşı sonrası kesinlikle egzersiz yapmalısınız. tüketilen her bir kadeh için 10 dakika tempolu yürüyüş yapın.
Kahvaltıda C vitamini içeren sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Biber, maydanoz, kereviz sapı, portakal ve greyfurt en iyi seçeneklerden birkaçı.
Aldığınız birkaç kiloyu ve vücudunuzda biriken fazla ödemi atmak için sizlere çok güzel bir tarif vermek istiyorum.
Tarifin malzemeleri;
3 yemek kaşığı yeşil çay
3 adet karanfil
3 adet tarçın
1 tutam kiraz sapı
1 tutam mısır püskülü
1 tatlı kaşığı zerdeçal
5 bardak su
Yukarıdaki bütün malzemeleri 10 dakika kaynatıp, soğumaya alın. Soğuduktan sonra gün içerisinde dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.