Güncelleme Tarihi:
Yazın sıcaklığın artmasıyla birlikte, yiyecekler daha kolay bozulabilir hale geliyor. Hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmeyen yiyecek ve içecekler özellikle çocuklar için aşırı sıvı ve elektrolit kaybına neden olmakta ve bu kaybedilen sıvı yerine konulmadığında hayati tehlike oluşturabiliyor.
Tüketilen gıdaların uygun biçimde saklanması için, öncelikle gıdaların üretim tarihlerinin bilinmesi gerekiyor. Prof. Dr. Mücahit Özyazar: “Paketlenmiş gıdaların üzerinde çoğunun üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılı. Çoğunun üzerinde mevcut gıdanın, saklama koşulları da not edilmiş. Ayrıca mutfağımızda bulunan çabuk tüketemeyeceğimiz gıdaları uygun koşullarda saklamanın, aile bütçesine fazlasıyla katkısı olacaktır” diyor. Mutfaklarda, dondurucu ve buzdolabında gıdaların saklanması ya da açık alanlarda gıdaların saklanması şeklinde, iki tür saklama koşulu olduğunu belirten Özyazar, yapılabilecek en büyük yanlışın açıkta satılan ve kolay bozulan besinleri tüketmek olduğunu söylüyor.
Besin zehirlenmesi, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi hayatı tehdit eden duruma neden olabiliyor.
YUMURTA, KIRMIZI VE BEYAZ ET, SÜT, KREMALI YİYECEKLER!
Yaz aylarında en sık bozulan yiyecekler beyaz et, yumurta, çiğ süt, pasta gibi tatlı ve tuzlu yiyecekler, mayonez, domates ve marullu hamburger sayılabilir. Bu yiyeceklerin bozuk olarak tüketilmesi durumunda ortaya çıkan belirtiler: Şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma ve ateş şeklinde görülebilir. Besin zehirlenmesi, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi hayatı tehdit eden duruma neden olabilir. Bu durumda mutlaka acile başvurulmalı ve uygun bir şekilde tedavi olunmalıdır. Hasta çok iyi bir şekilde tedavi edilmeli, uygun sıvı, antibiyotik ve istirahat tedavisi gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozuk olan yaşlı ve çocuklarda sağlık sorunları daha ağır olabilir.
Prof. Dr. Mücahit Özyazar: “Marketlerde özellikle yaz aylarında alışveriş sırasında, soğukta muhafaza edilen et, balık ve doymuş gıda gibi ürünlerin, marketten çıkmadan hemen önce buzdolabından alınması besin bozulmasını önlemek açısından önemli bir uygulamadır. Böylece sıcaklığın artması ve soğuk zincirin kırılması önlenmiş olur” diyor.
Yaz aylarında ev koşullarında besinlerin bozulmasını engellemek için;
• Kırmızı ve beyaz et, süt, gibi riskli ürünlerin ortam sıcaklığında fazla bekletilmemeye özen gösterilmesi,
• Bozulması kolay olan besinlerin buzdolabına yerleştirilirken erken zamanda tüketileceklerin buzdolabının içerisinde öne ve kolay görülebilecek yere yerleştirilmesi,
• Yumurtaların buzdolabına yıkanmadan koyulması ve mümkünse marketten alınan ambalajla birlikte yerleştirilmesi,
• Buzdolabının sıcaklığının sürekli kontrol edilmesi. (Günlük besin kullanımı için buzdolabının yaz aylarında artı 4 dereceye ayarlanması, dondurucu bölümünün eksi 18 dereceye ayarlanması önerilen derecelerdir.)
• Gıda ürünlerinin tamamen pişmiş olduğundan emin olunması,
• Gıda ürünleri pişirildikten sonra buzdolabına konulacaksa, hızlı bir şekilde ortamda soğuduktan sonra hemen buzdolabına koyulması,
• Besinlerin soğutulduktan sonra tekrar ısıtırken mutlaka pişirme sıcaklığına kadar geldiğinden emin olunması,
• Özellikle yaz aylarında her besin çeşidinin özelliklerine göre, buzdolabında açık olarak ya da buzdolabı poşetinde ağzı kapalı olarak saklanması,
• Buzdolabından çıkarılan yumurta haşlandıktan ve kabukları çıkarıldıktan sonra ellerin iyice yıkanması,
• Sebzelerin buzdolabına konmadan önce sirkeli suda bir müddet bekletilmesi ve daha sonra usulüne uygun şekilde buzdolabına koyulması gerekiyor.