Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları

Güncelleme Tarihi:

Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 00:02

Yaz aylarıyla birlikte kalp krizi korkusunun arttığını söyleyen Kalp Cerrahı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyor.

Haberin Devamı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklarda görülen kalp krizi riski çevremizdekiler ve kendimiz adına bizleri endişelendirmektedir. Peki bu sıcaklarda nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız? Özellikle de risk altında olan önceden kalp krizi geçirmiş, kalp ameliyatı geçirmiş veya kalp damarlarında tıkanıklık tespit edilmiş olanlar daha da dikkatli olmak durumundadır.

 

Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları

 

SICAK HAVALARDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? 

Yaz dahi olsa egzersiz veya yürüyüş yapmayı ihmal etmeyelim. Ama bu egzersiz ve yürüyüşleri sabahın erken saatlerinde veya akşam güneş çekildikten sonra yapmalıyız. Çünkü egzersizle birlikte kalbin beslenme ihtiyacı artar, sıcak havada ise bu ihtiyaç ikiye katlanır. Yazın su kaybı sıcaklarda artacaktır, bu nedenle istek olduğunca su içmeliyiz. İsteğimizi aşırı sıcaklarda terleme ile kaybedilen sıvı belirler.

 

Haberin Devamı

Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları

 

SICAK HAVALARDA MİNERAL KAYBETMEMEK İÇİN NELER TÜKETMELİYİZ? 

Aşırı sıcaklarla elektrolit kaybı olur. Bu elektrolitlerin başında ise magnezyum gelir. Magnezyum bilindiği gibi kan pıhtılaşmasını önler, kalp ritmini düzene sokar. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, magnezyum eksikliği kalp damarlarında tıkanıklık olmasa da kalp krizi yaratabilir. Genç sporcularda kalp krizinin başlıca nedenidir. Öyle ki kalp krizi başladığında verilen magnezyumun kalp hasarını azalttığı ispatlanmıştır. Bu nedenle yazın magnezyum açısından zengin besinleri tüketmek (yeşil sebzeler, fındık, badem, deniz ürünleri...) özelliklede magnezyumdan zengin maden suyunu günde en az bir adet tüketmek kalp krizinden korunmanın altın anahtarıdır.

Haberin Devamı

Bu yolla aşırı terlemeyle kaybedilen diğer elektrolitlerde vücudumuza alınmış olacaktır. Şeker hastalarının magnezyum eksikliği daha fazla olacağından dolayı bu konuda hassas olmaları gerekir. Ayrıca kalp yetmezliği olanlarda çarpıntıyı azaltarak rahatlamayı sağlayacaktır. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde gereklidir, eksikliği kronik enerji eksikliği yapar ve kaslarda ki kramp vücut halsizliklerinin de birebir tedavisi olabilir. Özellikle de depresyonu yok edici etkisini de unutmayalım.

 

Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları

AĞIR BESİNLER TÜKETMEYİN! 

Ağır besinler yerine sebze haşlama veya ızgara yemekler ve meyveler tüketmeliyiz. Yüksek tansiyon hastalarının özellikle de idrar söktürücü ilaç kullananların sıcaklarda damarların genişleyeceğini ve tansiyonun düşebileceğini unutmayıp, ilaç dozunu doktoruna yeniden danışmalarında fayda vardır. Kronik akciğer hastalarının tansiyonlarının daha da düşebileceğini de göz önünde tutmalıyız.

 

Haberin Devamı

Yaz sıcaklarında kalp krizinden korunmanın altın kuralları

 

Sıcaklarda cildimiz kalbin vücudumuza pompaladığı kan miktarının büyük bölümünü çekeceğini hesap ederek gölgede güneşlenmeli, mümkünse de serin saatlerde denize girmeliyiz. Tok karnına denize girmenin kalp üzerine baskı yapabileceğini de unutmamak gerekir. Güneş banyosunun romatizmalara faydası olduğunu düşünerek kumda güneşlenmenin kalp romatizmasına faydası olmadığı gibi kalp atımını hızlandırıp kapaktan geçen kanın yetersizliğine yol açması kaçınılmazdır. Serin ve gölgede yatmak ve dinlenmek, kalbin de dinlenmesi demektir. Ayrıca 50 yaş üzeri hastaların günlük aspirin dozunu ihmal etmemelerinde fayda vardır.

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

BAKMADAN GEÇME!