Yaz sıcaklarında kalbinize dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Yaz sıcaklarında kalbinize dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2016 16:02

Yaz sıcaklıklarının iyice hissedildiği şu günlerde güneşli ortamlarda uzun süre kalınmaması gerektiğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, sıcaklarda alınması gereken önlemleri anlatıyor.

Haberin Devamı

Uzun ve soğuk bir kış mevsiminin ardından gelen ve özlenen yaz sıcakları şu aralar 40 derecelere vurmuş durumda. Aşırı sıcak havalar sadece kalp hastalarını ve yaşlıları değil herkesi olumsuz yönde etkileyebilir. Halk arasında "Güneş Çarpması" olarak da bilinen bu durum kalp krizi, beyin kanaması ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Aşırı sıcak ve güneşli bir ortamda uzun süre kalmanın etkileri şunlardır: Su kaybı (Dehidratasyon), tuz kaybı, damarlarda genişleme, beyinde ısı merkezinde kısa devre. Aşırı sıcağın ilk etkisi terleme yoluyla su ve tuz kaybı yani dehidratasyondur. Dehidratasyon, kanın koyulaşmasına, akışkanlığının azalmasına, pıhtılaşma eğiliminin artmasına ve damar tıkanmalarına neden olur. Özellikle orta yaş ve üzeri, bilinen veya bilinmeyen "damar sertliği" olan kişilerde kalp veya beyin damarlarında tıkanma, kalp krizine veya felce neden olur.

Haberin Devamı

Yaz sıcaklarında kalbinize dikkat edin

AŞIRI SICAKLAR BEYİNDE 'KISA DEVRE'YE NEDEN OLUYOR

Aşırı sıcağın bir etkisi de ciltteki damarların aşırı genişlemesidir. Vazodilatasyon denen bu durum, tansiyonun düşmesine neden olur. Su ve tuz kaybı ile birlikte bu durum halsizliğe ve baygınlığa neden olur. Tansiyon düşüklüğü kalp krizlerini de tetikler. Aşırı sıcak ve güneşin çok önemli bir etkisi de beyindeki ısı yani termoregülasyon merkezinde "kısa devre" olması ve vücut ısısının ayarlanmasında bozukluktur. Bu durumda kişinin vücut ısısı artar ( 39-42 °C ), terleme durur, cilt parlak kırmızı bir renk alır, kişinin bilinci bulanır ve sonunda bilinç kaybı olur. Kısa sürede müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Yaz sıcaklarında kalbinize dikkat edin


ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER İSE ŞÖYLE SIRALANABİLİR;

1. Aşırı sıcaklarda 1-2 saatten fazla güneşte kalmayın. Deniz kenarında dahi olsanız zamanınızın büyük kısmını gölgede geçirin. "Korumalı" güneş kremleri sizi korumaz.

2. Bol bol sıvı alın; Soğuk su, meyve suları ve "tuzlu" ayran için. Aşırı sıcaklarda su ihtiyacı günde 4-5 litreye çıkabilir. Mineral kaybını karşılamak için de mutlaka tuz ve meyve alın.

3. Alkolden kaçının; Soğuk bir bira iyi bir fikir gibi gelse de alkol sıvı kaybını artırır ve dehidratasyona neden olur. Alkolü akşam saatlerine bırakın.

4. Bunaldığınız anlarda mutlaka klimalı bir ortama sığının, duş alın veya en azından su ile ıslanın.

50 yaş üstü kişiler, çocuklar, kalp ve tansiyon hastaları, şeker hastaları özellikle risk altındadır.

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!