KAYSERİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2007 15:31
KAYSERİ’de Kızılay Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Ekici, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklarda yaz ishallerine dikkati çekti. Uzm. Dr. Ekici, “24 saatte geçmeyen ishallerde doktora başvurulmalı” dedi.
Kızılay Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Ekici, yaz ishallerinin mikroba dayalı bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Mikroplar dışında özellikle antibiyotikler ve çeşitli ilaçlar, mide-barsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı ve ani ısı değişimler bağırsak veya bağırsak komşuluğunda oluşan tümöral durumlar ve heyecan, üzüntü, korku, stres gibi durumların da ishale yol açtığını ifade eden Ekici, “Doğadaki sıcaklık yükselişi ile yaz aylarında su tüketiminde oluşan artış sonucu, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesi, yaz ishallerinde artışa yol açıyor. Ayrıca ishal olan insanların bu mikropları dışkıları ile çevreye yayması, dışkı ile bulaşmış ellerini ağza sürmesi de ishal nedeni olmaktadır” dedi.
İSHAL NASIL OLUŞUYOR?
Uzman Dr. Metin Ekici, İshalin, kontamine (Mikrop bulaşmış) suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi sonucu, ishale neden olan mikropların ağız yoluyla bağırsaklara ulaştığını hatırlattı. Ekici, “Bu mikropların bazıları bağırsak duvarında iltihap oluşturarak, bağırsak hareketlerini artırıp bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur. Bazıları ise, iltihaba yol açmaz. Ancak salgıladıkları toksin (zehirli maddeler) etkisi ile bağırsağa su ve tuz geçişini artırarak ishale neden olur” diye konuştu.
ÇOK SAYIDA HASTALIĞA YOL AÇABİLİYOR
Kayseri Kızılay Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Metin Ekici, ishalin en önemli belirtisinin günlük tuvalet ihtiyacının artması ve dışkı özelliğinin değişmesi olduğunu kaydetti. Uz. Dr. Ekici, şözlerini şöyle sürdürdü:
“Paraziter nedenli ishaller su gibi tarif edilen ishallerdir. Bu tip ishallerden en tehlikeli olanı (Hayati tehdit taşıyan) kolera bakterisinin yol açtığı ishaldir. İltihaba neden olan bakteriler ise, tifo ve benzeri hastalıklara yol açan salmonella bakterileri ile örneklendirilebilir. Kalın bağırsaktaki bakterilerin bir kısmı ve bazı parazitler kimi zaman bağırsak duvarını zedelediği için damarların kanamasına yol açar. Böyle kanlı ve iltihaplı ishaller dizanteri olarak adlandırılır. İshal, karın ağrısı, karındaki rahatsızlık hissi, nadiren bulantı ve ateş ile kendini gösterir. Vücutta fazla miktarda su ve tuz kaybına neden olan ishal, böbrek yetmezliği, kalp-damar sisteminde bozukluk, sinir sisteminin yol açtığı kalp ritim bozukluğu ve şuur kaybına neden olmaktadır. Ağızda oluşan kuruluk, cildin matlaşması ve nem seviyesinin düşmesi, gözaltındaki yorgunluk su kaybının belirtileridir.”
İSHALDE SOLİSYON ÖNERİSİ
İshalde öncelikle yapılması gereken vücudun kaybettiği su ve tuzu yerine koymak için solisyon hazırlanmasını öneren Dr. Ekici, solisyonun da 1 litre kaynatılmış, soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, yarım çorba kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak, hazırlandığını ve sık aralıklarla içilmesini önerdi.
BİR GÜNDEN FAZLA SÜRERSE DOKTARA GİDİN
Dr. Ekici, mikrobik ishaller bir günden fazla sürdüğü dönemlerde ilaç tedavisi gerektiği ve bu nedenle ishal olanların en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi. Aksi takdirde mikrobu çevresine bulaştırabileceğini ve ishali tedavisiz kaldığı için çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini hatırlatan Dr. Ekici, sözlerini şöyle tamamladı:
“İshal olanlar, evlerinde hastalık geçene kadar yağsız gıdalar almalı. Bol miktarda su tüketmeli, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata, kızartma ve yağlı gıdalar yerine, yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, yağsız et-tavuk, yağsız ızgara köfte yemeli. Evdeki tedavide sonuç alınamazsa mutlama doktora gidilmeli.”