Abdullah YANGIN/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 12:46
ADANA Çukurova Devlet Hastanesi'nde görevli cildiye uzmanı Dr. Ayla Çayhan, banyo ve duş sonrası kurulanmayan vücutta mantar oluştuğunu hatırlatarak, yaz döneminde dikkatli olunmasını istedi.
Özellikle yaz aylarında sıcak nemli ortamlarda deri üzerinde mantar hastalığına rastlanıldığını anlatan Dr. Ayla Çayhan, tedavi edilmediği takdirde hastalığın bütün vücuda yayılacağı uyarısında bulundu. Dr. Çayhan, hastalığın, denize, havuza ya da duşa girildikten sonra nemli kalan vücutta daha çok görüldüğünü vurgulayarak, “Bu hastalığın görüldüğü kişiler kullandıkları banyo havlusunu, keseleri ve günlük yaşamda giydikleri kıyafetlerini ya değiştirilmeli ya da kaynatılıp ütülemeli. 1.5 aylık tedavi süreci var. Genelde tedaviye başlayınca 15 gün içerisinde hastalık ortadan kalkıyor. Ancak ilaç ve krem tedavisine devam edilmediği için mantar tekrar ilkbahar ve yaz başında ortaya çıkıyor. Bunun için 1.5 aylık tedavinin tamamlanması gerek” dedi.
Mantar hastalığının bir cilt enfeksiyonu olduğunu kaydeden Çayhan, “Bu cilt renginde değişmeler olur. Kolda, göğüste ve sırtta bazen yüzde ve boyunda belirebilir. Güneş yanığında daha belirgin hale gelir. Koyu ciltlerde belirgindir. Bazı insanlarda şiddetli kaşıntı ile birlikte cilt döküntüsü yaşanır” diye konuştu. Çayhan, bulaşıcı hastalık olan mantarın nemli ortamda çabuk ve hızlı çoğaldığını kaydetti.