Güncelleme Tarihi:
Arman, yaptığı açıklamada, yaz aylarında en çok yaşanan enfeksiyonların açıkta satılan yiyeceklerden kaynaklandığını söyledi.
''Yaz enfeksiyonlarının en önemli kısmı yiyeceklerle ilgili olan mide-bağırsak sistemine ait hastalıklardır'' diyen Arman, şöyle devam etti: ''Buradaki temel neden, fazla su içiyoruz, midemizdeki asit miktarı seyreliyor. Bu yüzden koruyucu olan bariyerimiz bir miktar zarar görmüş oluyor. Diğer taraftan da ortam ısısının artmasıyla birlikte uygun ısıda saklanması gereken yiyeceklerde hatalar olabiliyor. Bu şekilde yiyeceklerin üstünde çoğalan mikroplar, midede zaten asit bir miktar seyreldiğinden kolayca mideden geçip hastalığa neden olabiliyor.''
Arman, bu nedenle yaz aylarında, çok fazla besin zehirlenmeleri, bulantı, kusma ve ishalle seyreden çeşitli hastalıkların görülebildiğini ifade ederek, ''Burada yapılması gereken en önemli şey, açıkta satılan yiyeceklerin yenmemesi, açık suların içilmemesi, evde yiyeceklerin uygun ısıda saklanması ve el hijyenine dikkat edilmesi. Her koşulda yıkanmış ellerle yiyeceklere temas etmek daha fazla mikroorganizma eklenmemesi açısından önemli'' diye konuştu.
Yaz aylarıyla birlikte karşılaşılabilecek diğer enfeksiyonların su sporları ile ilgili olabileceğini dile getiren Arman, ''Denizde yüzmenin çok sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Artık herhangi bir kanalizasyon atığı, sanırım denizlere atılmıyor. Ancak kanalizasyon karışırsa mutlaka deniz kirliliğini gösteren koşulları göz önüne alıp bu koşullarda yüzmemek en akıllıcası'' ifadelerini kullandı.
Arman, havuzlarda ise işletmelerin suları klorlamasıyla genel önlem alınarak koruma sağlanabileceğini vurgulayarak, ''Eğer bu olmazsa yüzeysel cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve dış kulak enfeksiyonu, ciltte kıl kökünün minik minik iltihaplanması görülebilir. Burada kişinin duş alarak kendini temizlemesi çok önemli. Her duş, vücuttaki mikroorganizma yükünü bir miktar azaltacaktır'' şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Arman, plaj gibi ortamlarda çıplak ayakla gezmemenin de özellikle mantar hastalıklarının önlenmesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.
KLİMALAR ZATÜRREYE SEBEP OLABİLİR
HAMİLELİKTE EN ÖNEMLİ ENFEKSİYON PROBLEMİ İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
Prof. Dr. Arman, yaz aylarında enfeksiyon açısından hamilelerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, ''Vücut susuz kalmamalı. Hamilelikle ilgili bütün genel önlemlere uymak ve genel kontrolleri zamanında yapmak önemli. Hamilelikte değişen vücut dengeler olabilir. Zamanında yapılacak kontrollerle bunlar fark edilebilir'' şeklinde konuştu.
Hamilelikte yaşanan en önemli enfeksiyon probleminin idrar yolu enfeksiyonu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Rutin kontrollerde, kadın doğum uzmanı mutlaka idrar tetkikini ister. Bununla ilgili herhangi bir şey gördüğünde de tedavisini düzenler. Bu anlamda hamilelerin genelde 'antibiyotik kullanmayayım, bebeğime zarar verir' gibi bir endişesi olur. Doktoru mutlaka bunu göz önüne almıştır antibiyotiği verirken. Bu yüzden doktora güvenip önerdiği antibiyotiği kullanmak çok önemlidir. Ayrıca burada su içmek de enfeksiyonun vücutta uzaklaştırılması açısından çok önemlidir.''