Yarın Dünya Böbrek Günü

Güncelleme Tarihi:

Yarın Dünya Böbrek Günü
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2008 11:35

Türkiye'de yaklaşık 43 bin kronik böbrek hastası bulunduğu, bunların yaklaşık 36 bininin haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak yaşadığı bildirildi.

İnsan vücudunun hayati organlarından biri olan böbreğin önemine dikkat çekmek için “Dünya Böbrek Günü” ilan edilen 13 Martta konuyla ilgili çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Türkiye'de diyaliz hastası sayısı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artış gösterdi. Bir yılda, böbrek nakli için sıra bekleyenlerden sadece yaklaşık 650'sine nakil yapılabiliyor.

2007 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de yaklaşık 43 bin kronik böbrek hastası bulunuyor. Bu hastaların yaklaşık 36 bini haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı yaşıyor.

Türkiye'de kadavradan böbrek nakli yapılan kişilerin yıllara göre dağılımına bakıldığında da 2000'de 92, 2001'de 162, 2002'de 189, 2003'de 177, 2004'te 243, 2005'te 275, 2006 yılında 277, 2007 yılının ilk 6 ayında ise 134 kadavradan böbrek nakli yapıldığı gözleniyor.

“ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI RİSK ALTINDA”

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hemodiyaliz uzmanı Prof. Dr. Çetin Özener, böbrek yetmezliğinin, birdenbire gelişen ve daha sonra fonksiyonlarının geriye dönmesi mümkün olan (akut) ve geri dönüşü mümkün olmayan, fonksiyonların tamamıyla kaybolmasına neden olan (kronik) böbrek yetmezliği şeklinde görüldüğünü belirtti.

Kan kaybı, yaygın enfeksiyon ve ağır yaralanmaların akut böbrek hastalıklarına, şeker, yüksek tansiyon, bazı ilaçlar ile taşlı böbrek hastalıklarının da kronik böbrek yetmezliğine neden olabildiğini anlatan Özener, “Yüksek tansiyon, şeker hastalığı olanlar ve taş hikayesi bulunanlar risk altındadır. Bu kişiler, kan basıncını kontrol ettirmeyi ihmal etmemeli. Böbrek taşı olanlar da taşların herhangi bir tıkanmaya yol açmaması için düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırmalı” uyarısında bulundu.

“BELİRTİLERİ GÖZDEN KAÇABİLİR”

Özener, kronik böbrek yetmezliğinin sinsi bir hastalık olduğunu ve çoğu zaman belirtilerinin gözden kaçabildiğini belirterek, “Hastalara böbrek yetmezliği tanısı, çoğu zaman belirgin bulguları olmadığından dolayı tesadüfen veya başka nedenlerle doktora gittiklerinde konuluyor. Hastalar bize ulaştığında hastalık ileri döneme varmış oluyor. Biz hemen hastayı, çoğu zaman da acil koşullarda diyaliz tedavisine almak durumunda kalıyoruz” dedi.

Kronik böbrek yetmezliğinin en önemli belirtilerinin idrar yapma şeklindeki değişiklikler olabileceğini anlatan Özener, “Özellikle gece birden fazla idrar yapma ihtiyacıyla uykudan uyanma, aşırı miktarda idrar yapma veya aşırı miktarda su içme isteği ilk belirtiler olabilir” diye konuştu.

Özener, kronik böbrek hastalarının yarıdan fazlasının diyaliz cihazına bağlı olarak yaşadığını belirterek, “Bu süreci uzatmak için diyet ve ilaç kullanılabilir. Ancak sonucu ilaç ile veya diyetle tamamen değiştirmek söz konusu değil. Sonuç olarak kişi kronik böbrek yetmezliği süreci içine girmişse, diyaliz tedavisi kaçınılmazdır” dedi.

Diyalize bağlı yaşamlarını sürdüren hastalar için böbrek naklinin yapılabileceğini anlatan Özener, ancak organ bağışının yetersiz olması ve uygun böbrek bulmada yaşanan sıkıntılar nedeniyle çok sayıda hastanın nakil için listede olduğunu söyledi.

Özener, önemli olanın bu serecin evde diyaliz yönteminin yaygınlığının artırılması ile hem hastanelerdeki yoğunluğun azalacağını hem hastanın ev koşullarında daha rahat bir şekilde tedavi olabileceğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!