Yapay organ Türkiye'de de üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Yapay organ Türkiyede de üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2007 00:00

HARVARD-MIT'de biyomedikal mühendisliği alanında yenilikçi çalışmalarıyla tanınan Türk profesör Mehmet Toner, kanser tedavisinde çığır açan "Mikroçip" tedavisinin Türkiye'ye getirileceğini, artık Türkiye'de de yapay organ üretilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü, dün "Biyokmedikal Teknolojilerde İşbirliği" çalıştayı düzenlendi. Enstitünün müdürlüğünü, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın oğlu Ataç Baykal'ın eşi Nazife Baykal'ın yaptığı bildirildi.

ODTÜ'YE MIT MODELİ Fikir alışverişinde bulunmak üzere Amerika'dan davet edilen üç profesörden biri olan Toner, Türkiye'ye kanser hücrelerini kanda bulan bir teknoloji getireceklerini belirtti. Toner, kanser tedavisinde büyük bir çığır açacağını bildirdiği ürünü şöyle anlattı:

KANSER İÇİN MİKROÇİP TEDAVİSİ "

1 milyar hücrede, 1 tane kanserli hücre var. Biz bu hücreyi bulan mikroçip teknoloji ürettik ve Amerika'da hastalarda denemelerini yaptık. ODTÜ'yle bu teknolojiyi Türkiye'ye nasıl getiririz diye irtibatlaştık. Bunu ODTÜ'yle beraber yapma imkanını araştırmak istiyoruz. Bir seneye bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Kanseri yakından gözleyebilmek, kanser tedavisinde büyük bir çığır açacak."

Haberin Devamı

BİYO-YAPAY ORGANLAR

Toner, biyoteknolojinin beyin kanseri, prostat kanserinde görüntüleme, travma, yanıklar, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının tedavilerinde de kullanıldığına dikkat çekerek, yakın bir zamanda biyoteknolojiyle yapay organ üretiminin de olacağını bildirdi. Toner, içinde yaşayan hücrelerin de olduğu biyo-yapay organların üretileceiğini söyledi.

ODTÜ'DE HARVARD-MIT MODELİ

Dünyada, ODTÜ gibi mühendisliğin kuvvetli olduğu bir sürü üniversite var. Bunların ortak noktası, hiçbirinin tıp fakültesi olmaması. Bu yüzden üniversiteler dezavantajlı bir konuma düşmüş. Bunu aşmak için tıp fakülteleri ve hastaneler ortaklık kuruyorlar. Bu da handikapı bir avantaja dönüştürüyor. ODTÜ'de teknoloji var, tıp yok. GATA'da tıp var, teknoloji yok. İkisi birbirinden zaten faydalanıyor. Bunu iki senedir konuşuyoruz, böyle bir ortaklığın devam etmesine MIT-Harvard da yardım eder."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!