Güncelleme Tarihi:
Vücudun sağlıklı şekilde gelişebilmesi ve işleyişini sürdürebilmesi için birtakım gıdalara ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun yeterli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Besin grupları arasında yer alan yağlar, vücudun enerji kaynağını oluşturmaktadır.
Yağların Faydaları
Yağlar, vücudun enerji ihtiyacının yanında A, D, E ve K gibi vitaminlerin emilimini sağlamaktadır. Karbonhidratlarla alınamayan enerji iihtiyacında devreye girmektedir. Vücutta üretilemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlamakta, büyüme ve gelişmeyi etkilemektedir. Sindirim sisteminin doğru çalışmasına da katkı sağladığı gibi hücre zarı ve derinin esnekliğini de sağlamaktadır.
Yağ içeren gıdalar
Vücudun en büyük enerji kaynağını oluşturan yağlar sağlıklı hayatın olmazsa olmazları arasında gemektedir. Ancak sağlık için olmazsa olmazlar arasında gelen yağların çok fazla tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kilo problemi bu sorunların başında gelmektedir. Peki hangi gıdalar yağ içermektedir ve hangi yağlar tüketilmelidir?
Hangi gıdalar yağ içerir
Doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoğul doymamış yağlar olarak kendi içinde çeşitlere ayrılan yağlar, farklı özellikler taşımaktadır. Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır ve Doymuş yağlar sınıfında yer almaktadır. Zeytin, konola ve fındık gibi bitkisel kaynaklı yağlar tekli doymamış yağlar arasında gemektedir. Mısır, ayçiçeği ve soya yağları ise tekli doymamış yağlar arasında gelmektedir. Doymamış yağlar uzmanlar tarafından tüketilmesi en fazla önerilen yağlardır.