Güncelleme Tarihi:
Yale Üniversitesi ekibi, Cell dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, farklı popülasyonlarda iştahın düzenlenmesinde etkili olan beyin hücrelerini inceledi. Ekip, açlıktan aşırı tokluk durumuna geçiş sırasında açlık hissini veren nöronlardaki mitokondrilerin, tokluk hissini kontrol eden nöronlarda görülenin tersi yönünde dinamik değişiklikler gösterdiğini gözlemledi.
YAĞLI DA BESLENSE KİLO ALMIYOR
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Tamas Horvath, “Mitokondrilerin iştah için gerekli olan nöronları desteklemek amacıyla dinamik bir esnekliğe ihtiyacı olduğunu bulduk. Eğer mitokondrinin enerji üretiminde daha etkili olmak için birleştiği dinamik olaylar aksarsa, mitokondri daha statik hale gelirken, iştahı uyaran nöronlar daha az aktif oluyor ve dolayısıyla hayvanlar yüksek yağlı ve kalorili beslendiklerinde kilo almıyor.” dedi.
Araştırma, mitokondrilerde hücresel aktiviteler aksadığında hayvanların hastalıklı bir şekilde obez olduklarını gösteriyor. Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Horvath’ın açıklamasına göre bu çalışma, diyabet, kanser gibi mitokondrinin etkili olduğu düşünülen; kronik hastalıklarda mitokondrinin hedeflendiği tedavi yöntemi hakkındaki genel kanıya karşı çıkarak, mitokondri mekanizmasının hücre ve dokularda, farklı ve hatta istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.