Güncelleme Tarihi:
Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince “Vegetus” tan gelir. Et, balıki kümes hayvanlarının tüketilmediği süt ürünlerinin ve yumurtanın ise isteğe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına denir. Kısaca "et yememek" anlamına gelen ve yedi ayrı grup altında farklılık gösteren bir yemek yeme kültürüdür.
-Balık Yiyebilen Vejetaryenler (Pesketeryan)
Kırmızı ve tavuk eti yenmez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yenebilir.
-Kırmızı Et Yemeyen Vejetaryenler (Semi-Vejetaryen)
Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenebilir.
-Yumurta ve Süt Tüketen Vejetaryenler (Lakto-Ovo Vejetaryen)
Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.
-Yumurta Yemeyen Ama Süt Tüketen Vejeteryanlar (Lakto Vejeteryanler)
Hayvan eti ve olası bir yaşamı sona erdirme kaygısıyla yumurta da yenmez. Süt ve süt ürünleri yenebilir.
-Süt Tüketmeyen Ama Yumurta Yiyen Vejetaryenler (Ovo Vejetaryenler)
Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yenmez. Ama yumurta yenebilir.
-Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejeteryanlar (Vegan)
Hayvan eti ve hayvan ürünleri (yumurta, süt ve süt ürünleri) yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar kullanılmaz.
Vejetaryen beslenmeyi tek başına iyi veya kötü olarak nitelendirmek doğru değildir. Avantajlarını, riskli durumlarını iyi analiz etmek, eksikliği olması muhtemel besin maddelerini iyi bilmek gerekir. Bu yüzden uzmanlara göre bu şekilde beslenen kişiler özellikle bazı besin gruplarını tüketmedikleri için çok dikkatli olmalıdır.
Sık görülen hastalıklar için vejetaryenliği değerlendirirsek, örneğin kanser hastalığı açısından değerlendirildiğinde, vejetaryen beslenenlerin daha az kansere yakalandığına dair araştırmalar mevcuttur.