Varislerden kurtulmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Varislerden kurtulmanın yolları
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 11:41

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte varis problemi olan kadınlar için etek giymek ya da denize girmek büyük bir sıkıntı olmaya başlar. Bu yüzden varis problemini ihmal etmemeli ve kurtulmak için elinizden geleni yapmalısınız.

Haberin Devamı

Kanın kalbe dönüşünü sağlayan toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanan varis, kadınların başlıca sorunlarından biridir. Kanı kalbe geri taşıyan toplardamarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerirler. Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olur. 

Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü ve yeşil-mavi renkli bir görüntü ile varisler oluşur. Bu konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayfer Aydın, yetişkinlerin yüzde 20'sinde, 50 yaşını geçen kişilerin ise yüzde 50'sinde varis şikâyetleri görüldüğünü söylüyor: "Kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni ise östrojen hormonunun varis oluşumunu tetiklemesi. Bu sebeple doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda varis daha sık görülüyor. Gebelik de varis oluşumu için önemli bir etken. Genetik özellikler de her rahatsızlıkta olduğu gibi varis oluşumunda da önemli rol oynuyor. Varis bir dolaşım bozukluğudur, toplardamarlardan kalbe kanın dönüşü azalmıştır. Dolayısıyla orada temizlenemeyen kan vardır, o bölge oksijenlenmeyeceği için yaralar oluşur, ciddi ağrılar ortaya çıkar. Bacaklarda incelme, kırmızı- kahve renk değişiklikleri de görülebilir."

/images/100/0x0/55ea1ef4f018fbb8f86c81a0


Varis bir kozmetik sorun değil, hastalıktır. Varisli damarlar tedavi edilmediği takdirde giderek daha ciddi dolaşım bozukluğuna dönüşür. Varis ilerledikçe bacaklarda ve ayaklarda ağrılara, yorgun bacaklara ve ilerlediğinde zor iyileşen yaralara sebep olabilir. Yakınma hissedildiği anda bir uzmana başvurmak gerekir. Aksi takdirde varisin tedavisi güçleşir.

Haberin Devamı

Varis tedavi yöntemleri

" Varis tedavisi konusunda varis çorabı halk arasında yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir.  Ancak varis çorabının tedavi edici özelliği yoktur, sadece ilerlemeyi durdurur.

" Varis tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de lazer tedavisi. Lazer yöntemi herhangi bir enjeksiyon gerektirmediği için enfeksiyon riski, morarma ve ağrı şikayetleri olmuyor. Diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak ışık damarların içinden değil, cilt üzerinden uygulanıyor. Uygun dozda lazer ışığı, varisli damarın üzerinde gezdirilerek varis tedavi gerçekleştiriliyor. Uygun doz çok önemli olduğu için mutlaka uzmanına yaptırılması gerekiyor. İşlem süresi yaklaşık 45 dakika sürüyor. İşlem sonrasında hafif bir ağrı görülebilir, ağrı eşiği düşük hastalarda da ağrı kesici krem ya da ilaç verilerek toleransı yükseltilebilir. Lazer uygulanan bölgelerde geçici bir kahverengileşme ya da morarma görülebilir.

" Cerrahi yöntem de lazerle tedavi edilemeyen son aşamadaki vakalarda damarın çıkarılması şeklinde uygulanıyor.

" Varis tedavisinde damarlar henüz ince kılcal damarlar halindeyken tedavi etmek en doğru olanıdır. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavi bu rahatsızlıkta da büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Varis nasıl oluşur?
Engellemek sizin elinizde
" Varisten korunmak için uzun süre hareketsiz oturmaktan ve ayakta kalmaktan kaçınmanız gerekir.
" Çok sıcak suyla banyo yapmak da varislerin ilerlemesini hızlandırır. Bu nedenle kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır.
" Dar pantolonlar varis oluşumuna neden olur.
" Oturur durumdayken bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmalısınız.Â
" Kasıklarınızı sıkan giysiler de kullanmamalısınız.
" Düzenli olarak egzersiz yapmak, kilo almamaya dikkat etmek, sigara ve alkol tüketimini azaltmak varis oluşumunu engeller.
" Fırsat buldukça bacakları kalp seviyesinden yukarıda tutmaya çalışın böylece varis oluşumunun önüne geçersiniz.
" Kabızlık da varis oluşumuna neden olur bu nedenle beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!