Güncelleme Tarihi:
Varis, genetik bir hastalıktır. Daha çok ailesinde varis hastalığı olanlarda görülür. Ancak diğer genetik hastalıklardan farklı olarak tedavi edilebilir.
Bacakta kirli kanı yukarı götüren toplardamarlar vardır. Bu toplardamarların içinde, kanın yukarı gitmesine izin veren ancak tekrar aşağı kaçmasını engelleyen, tek taraflı valv gibi çalışan kapakçıklar bulunmaktadır. Varis, bu toplardamarların genişlemesi ve kapakçıkların görev yapamaması sonucu gelişir. Kirli kan yukarı gitmesi gerekirken tekrar aşağı doru kaçmaya başlar. Halk arasında ‘damarlarımda kaçak varmış’ denilen işte bu kapakçıklardan kanın kalbe doğru değil, ayaklara doğru geri akmasıdır.
Varisi olan hastaların genelde düşündükleri şey, bu hastalığın tedavi edilemeyeceğidir. Çünkü bu genetik yatkınlıkla ortaya çıkan bir hastalıktır ve genellikle çevrelerinde herkeste bu hastalık mevcuttur. İlaç kullanıp varis çorabı kullanarak hayatlarına devam etmeleri gerektiğini düşünürler. Oysa varis tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Varisli hastaların öncelikle elle ve gözle muayene edilmesi gerekir. Sonra Ayakta Bilateral Venöz Doppler Ultrason ile bacak toplardamarları değerlendirilir, venöz haritalama çıkarılır. Venöz haritalama, hastalığın tedavi şeklini belirlemek amacıyla gereken bir yöntemdir. Ardından tedavi şekli belirlenir ve hastaya yapılacak işlemler anlatılır.
Varisli damarlarda amaç, damarın endotelini yani iç cidarını yakmaktır. Büyük damarlarda bu EVLA (Endo Venöz Lazer Ablasyon) ile kılcal damarlarda da köpük skleroterapi ile yapılmaktadır. Yakılan büyük damar zaman içinde emilerek bant haline dönüşür. Kılcal damarların da bazıları hemen kaybolur, bazıları da 1-3 ay içinde tamamen kaybolur.
Varisli damarların kapatılması hastanın bacağı için bir sıkıntı yaratmaz. Derinde kirli kanı yukarıya götüren ana damarlar vardır. Varisli damar yan yol gibidir, kapatılmasının vücuda bir zararı olmaz aksine faydası vardır. Kılcal damarlar da normalde orada olmaması gereken, belirgin bir fonksiyonu olmayan anarşist damarlardır. Bu damarların yok edilmesi de görüntüyü düzeltirken aynı zamanda hastalarda ağrıların da geçmesine neden olmaktadır.
Varis genetik bir hastalıktır ancak kader değildir. Tedavisi mümkündür, önemli olan tedavisine biran önce başlamaktır.
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.