Güncelleme Tarihi:
A, B1, C, E vitaminler, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin olan üzüm ve çekirdeği, içeriğindeki mineraller bakımından anti kanserojen özellik taşıyor. Üzümden elde edilen, Anadolu'nun geleneksel gıdalarından şıra, demir, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengin ve besleyici düzeyi yüksek bir gıda.
Üzümün içeriğinde B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineraller bulunuyor. Üzüm çekirdeği ise antioksidan fenolik bileşenler bakımından oldukça zengin. Protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru üzümde ise demir, fosfat, kalsiyum bulunuyor. İçerdiği A, B1, B2, B6, C vitaminlerinden dolayı, dünyada gittikçe artan oranlarda talep görmeye başladı.
DÜŞÜK MİKTARDA YAĞ VE PROTEİN İÇERİYOR
Üzümün içeriğindeki mineraller, özellikle bedensel gelişme sorununa iyi geliyor, deri ve saç iltihaplarını kurutuyor. Ateşli hastalıklar ve madensel tuz eksiklikleri, böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi gelen üzüm, yüksek kalori içeriğine rağmen çok düşük miktarlarda yağ ve protein içeriyor.
Özellikle siyah üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde anti-kanserojen ve anti-oksidan özellik taşıyan maddeler bulunuyor. Bu maddeler aynı zamanda beyin hücrelerini de koruyor.
Üzüm anti-oksidan ve demir içeriği yüksek bir meyve olması nedeniyle yorgunluğu gideriyor ve unutkanlığa karşı koruyor. Aynı zamanda üzüm tüketimi C vitamininin etkisini de artırıyor. Kan yapıcı özelliği ile kansızlığa iyi gelen üzüm, hazmı kolaylaştırıyor ve kabızlığı gidermeye yardımcı oluyor. Ayrıca stresi de azaltıyor.
KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Üzüm kalp damar sağlığı açısından da oldukça faydalı. Yüksek kolesterol problemi yaşayan kişilere kolesterol düşürücü olarak öneriliyor. Kolesterol üzerine etkisi, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürmesi şeklinde gerçekleşiyor. Resveratroller, kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirerek damarları koruyor. Böylece damar sertliğini önleyerek hem kalp krizi riskini hem de yüksek tansiyon sıkıntısını azaltıyor.
KATARAKTIN DÜŞMANI ÜZÜM
Üzümün içindeki proantosiyanidinler, beyin ve karaciğer hasarı üzerine beta karoten, C vitamini ve E vitaminlerinden daha güçlü bir koruyucu etki gösteriyor. Bu maddeler, kanın sulanması ve kan akımının hızlanmasında da görev alıyor. Böylece özellikle gözdeki kılcal damarları güçlendirerek gözün saydam tabakasını koruyor, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan görme bozukluklarının azalmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca katarakt oluşumunu da engelliyor.
Üzümün ve çekirdeğinin başlıca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çekirdeği çok güçlü bir antiokasidandır.
- Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü etkiyi azaltıyor.
- Kan yaparak kansızlığı önlüyor.
- Kanı temizliyor.
- Yaşlanma etkilerini azaltıyor.
- Cildin yaşlanmasını geciktiriyor. Bugün piyasadaki birçok kremin içeriğinde üzüm bulunuyor.
- Beyin hücrelerini besliyor.
- Kanser oluşumunu önlüyor.
- Böbrek ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırıyor.
- Kalp krizi riskini azaltıyor.
- Kötü kolesterolle mücadele ederek kalp damarlarını tıkanmasını önlüyor.
- İçerdiği yüksek orandaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı oluyor.
- Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı oluyor.
- Saçın uzamasını ve saç hücrelerinin artışmasını sağlıyor. Platelet agregasyonunu engelleyerek felce karşı koruyor.