Üzüm çekirdeği omega zengini

Güncelleme Tarihi:

Üzüm çekirdeği omega zengini
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 12:18

anakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş, üzüm çekirdeğinin insan bedeninde kanser oluşumunu önleyen, kalp, damar ve şeker hastalığına iyi gelen omega 3 ve 6 yağ asidi açısından çok zengin olduğunu bildirdi.

Prof Dr. Kaynaş, bu nedenle üzümün çekirdeğiyle tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaynaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bazı şaraplık üzüm çeşidi çekirdeklerinin yağı içerikleri ile yağ kalite özelliklerinin belirlenmesi” konusunda yaptıkları araştırmada, Çanakkale'de yetiştirilen 8 farklı siyah üzüm, 4 farklı beyaz üzüm çeşidine ait 20 adet çekirdeğin özelliklerinin ve yağ asidinin incelendiğini belirtti.

Yapılan araştırmada üzüm çekirdeğinde yüzde 80 esansiyel ve omega 3 ve 6 grubu yağ asitlerinden olan linoleik yağ asidi içerdiğinin ve üzüm çekirdeği yağının doymamışlık değerinin yüzde 90'lara yaklaştığının belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kaynaş, şöyle dedi:
“Omega yağ asitleri kalp hastalıklarında, ikinci tip şeker hastalığında, çeşitli kanser (prostat, meme) vakalarında, obezitede ve iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıkların önlenmesinde ve kandaki iyi kolesterol oranın yükseltilmesinde önemli rol oynamaktadır.”

Prof. Dr. Kaynaş, üzüm çekirdeğinin E vitaminden 50, C vitamininden 20 kat daha güçlü etkiye sahip olduğunu, aynı zamanda üzüm çekirdeğinde tespit edilmiş en güçlü antioksidan etkinin olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Antioksidan özelliği ile insan vücudunda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışarıdan sigara, alkol veya kirli havayla alınan zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar.”

Yemesi daha kolay olduğu için çekirdeksiz üzümün tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Kaynaş, şunları söyledi:

“Üzüm çekirdeğinin yenmesi herkes tarafından istenmeyen bir durumdur. Çünkü üzüm çekirdeğini kırdığınızda, dişlerin arasına sıkışması nedeniyle yemesi biraz zordur. Bu nedenle üzüm yerken çekirdeğini çıkarıp ezerek toz haline getirip bir çay kaşığı balla tüketilmesi çok faydalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!