Üremenin en büyük düşmanı sigara

Güncelleme Tarihi:

Üremenin en büyük düşmanı sigara
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2007 13:29

I Quit Smoking (IQS) Uygulamalı Sigara Bırakma Eğitim Programı’nın İstanbul’daki tüp bebek merkezleri üzerinde gerçekleştirdiği bir çalışmada, sigara içen kadınların içmeyenlere oranla iki kat daha fazla tedavi gördüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

IQS’in İstanbul’daki Tüp Bebek Merkezleri ile yaptığı ortak çalışmaların sonucunda, sigara bağımlısı kadınların tüp bebek yönteminde zorluklarla karşılaştıkları belirlendi. Sigaranın yumurtalık kalitesini düşürmesi, yumurta verimi ve üreme performansını etkilemesi nedeniyle, gebe kalmak isteyen kadınlarda, sigara içenlerin içmeyenlere göre yaklaşık 2 kat daha fazla tedavi görmek durumunda oldukları belirtiliyor. Uzmanlar, sigara bağımlısı kadınların, bebek sahibi olma hayallerine sigara içtikleri sürece ulaşamama ihtimali olduğunun altını çiziyorlar...

Sigara üremeyi zorlaştırıyor

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr.Turhan Ece, sigara içen kadınlarda düşük, dış gebelik, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma ya da bebeğin kaybedilmesi gibi ciddi risklerin, içmeyenlere göre oldukça fazla olduğunun altını çiziyor. Sigara içen bir kadının hamile kalma şansının daha düşük olduğuna, infertilitenin (kısırlığın) %13’ünün ise sigara içimiyle bağlantılı olabileceğine dikkat çekerken, sigara içiminin menopoza girme zamanını 1 ila 4 yıl hızlandırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Hamilelik döneminde sigaradan uzak kalan, ancak sonrasında tekrar kullanmaya devam eden kadınların çocuklarını yine riske attıklarını vurgulayan Ece, “Sigara içilen evlerde büyüyen çocuklarda, erişkin yaşa geldiklerinde kalp damar hastalıkları, astım, bronşit ve diğer solunum sistemi enfeksiyonlarının daha sık görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Sigara bağımlısı kadınlara destek

“Sigarasız Bir Toplum” hedefinden yola çıkarak dünyada 25 ülkede 500 bin, Türkiye’de ise 10 bin kişiye sigara bıraktırdıklarını belirten IQS Türkiye Franchising Direktörü Hicret Akarsu, şunları söyledi: “Bir kadının hayatında yaşayabileceği en heyecan verici ve özel dönemlerden biri olan hamilelik ve sonrası, sigara içen kadınlar için büyük riskleri beraberinde getiriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayı bıraktıran etkili yöntemler arasında yer alan IQS Uygulamalı Sigara Bırakma Eğitim Programı, kişilerin fiziksel yapıları ve bağımlılık düzeylerine göre özel olarak dizayn edilmiş, ilaçsız ve yan etkisiz bir yöntem. Bebek sahibi olmak isteyen sigara bağımlısı kadınlara özel indirim uyguluyor ve yöntemimizi destekleyen Türk Kalp Vakfı’ndan da yüzde 10 check-up indirimi veriyoruz”

Haberin Devamı

Sigaranın kadınlara verdiği zararlar:

• Yumurtanın zarını kalınlaştırır, döllenmeyi zorlaştırır.
• Biyolojik, deneysel ve epidemiyolojik verilere göre infertilitenin (kısırlığın) %13’ü sigara içimiyle bağlantılı olabilir.
• Sigara, üreme işlevinin yok olmasına neden olurken, menopoza girme zamanını da 1 ila 4 yıl hızlandırabilmektedir.
• Sigara, spontan düşük ve ektopik (dış) gebelik riskini arttırır.
• Sigara, gamet (eşey hücresi) mutasyonu vasıtasıyla, yumurta verimi ve üreme performansını etkileyebilir.
• Tüp bebek sikluslarının sonuçlarından elde edilen verilere göre, gebe kalabilmek için sigara içenler, içmeyenlere nazaran yaklaşık 2 kat daha fazla tedavi görmek durumundadırlar.
• Sperm hareketliliği ve işlevi sigara içenlerde, içmeyenlere nazaran daha düşüktür. Ama sigaranın erkek fertilitesini azalttığı yönünde henüz kesin bir kayıt gösterilmemiştir.
• Sigaranın üreme üzerine kötü etkisi, sigara içenlerde olduğu kadar, pasif içiciler veya sigara dumanına herhangi bir ortamda maruz kalanlarda da oldukça fazladır.
• yumurtalı kalitesini düşürdüğü ve fetüsün rahimde tutulmasını engellediği için, özellikle tüp bebek sahibi olmak isteyenlerde hayal kırıklığı yaratabilir.
• Hamile kalınması halinde bebeğin oluşumunu sağlayan kromozomların birleşmesi esnasında, kaliteli kromozomların seçilmesini denetleyen reseptörün yerine nikotin geçtiğinden, birleşmenin hasbelkader olmasına neden olur. Bu nedenle sağlıklı gibi görünen bir bebeğin aslında göründüğü kadar sağlıklı olmamasına neden olur. Çünkü bebeğin solunum yolları ve bağışıklık sistemi olması gerektiği kadar sağlıklı değildir artık.
• Tüm bunlara dayanılarak sigaranın insan ırkını bozduğu kabul edilmektedir.
• Parfüm kullanılsa bile tenin kötü kokmasına neden olur.
• Saç dökülmesi ve matlaşmasına neden oluyor. Sigaradaki katran, saç telinden ayak tırnağına kadar zarar verir.
• Sigaraya verilen para ile kendini içten çürütme, bakım yaptır. Ayda 150 milyona cilt ve saç bakımı yaptır, kıyafet al ya da 1 yıllık sigara tüketimine harcanan para ile tatile git.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!