Ucuz diye mercimekli baklava yemeyin

Güncelleme Tarihi:

Ucuz diye mercimekli baklava yemeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2016 11:53

Bayram öncesi alışverişin ilk sırasında yer alan baklava ve çikolata, yüksek fiyatıyla el yakarken, bu ürünlerin ucuzları ise içerdiği margarin yağı glikoz nedeniyle ileride sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı’na günler kala vatandaşların bayram alışverişi de hızlandı. Listelerin ilk sıralarında yer alan baklava ve çikolatanın fiyatının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar da ucuz ürünlere yöneliyor. İşin uzmanları ise vatandaşları ucuz ürün alıp sağlıklarından olmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

KALİTELİ ÇİKOLATA 400-45 TL'DEN BAŞLIYOR

Çikolata üreticileri piyasada kilosu 20-25 liraya satılan ürünlerin gerçek çikolata değil, kokolin olduğunu söylüyor. Kokolinin margarin yağından, çikolatanın ise kakao yağından imal edildiğini aktaran İzmirli çikolata satıcısı Kemal Kutucu, “Fiyatı da ona göre fark ediyor. İnsanlar son yıllarda kaliteli ürünler almaya başladı. Aldıkları miktar düşse de kaliteye yöneldiler. Kaliteli bir çikolata 40-45 TL’den başlıyor. Bu lüks semtlerde ikiye katlanabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Ucuz diye mercimekli baklava yemeyin

Gerçek çikolatanın vücuttaki serotonin düzeyini arttırdığını ve insana mutluluk verdiğini dile getiren Kutucu, “Gerçek bir çikolata yediğinizde bunu hissedersiniz ve birkaç tane daha çikolata yeme ihtiyacı duyarsınız. Gerçek çikolata ağızda erir, damağınızda hiçbir yağ tabakası kalmaz” diye konuştu.

“12 LİRAYA BİLE BAKLAVA SATAN VAR”

Ucuz diye mercimekli baklava yemeyin

Açtıkları mağaza ile İzmirlileri Gaziantep Baklavası ile buluşturan Eren Kurt ise bayram gelmeden işlerinin arttığını söyledi. Ramazan Bayramı’nın 1 haftalık sürecinde Gaziantep’ten 40 ton baklava çıktığını ifade eden Kurt, “Birçok firma baklava üretiyor. Merdiven altı tabir edilen üretimlerde kilosu 12 liraya bile baklava satanlar var. Biz, 30 liraya bile baklava sattıkları zaman hayret ediyoruz. Müşterilerimize uzak durun diye tembih ediyoruz. Bunlarda şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor. Bu da ileriki zamanlarda diyabet hastalığı yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

FISTIK YERİNE MERCİMEK VE BEZELYE

Coğrafi tescilli olan Gaziantep Baklavası’nda antepfıstığı kullanıldığını anlatan Kurt, “Ucuza satanlar yeşil renginden dolayı mercimek ya da bezelyeyi kıyıp üzerine fıstık aroması katıp satıyorlar” diyerek vatandaşları gerçek baklava konusunda ise şu şekilde uyardı; “Baklavanın üzerindeki parlaklık doğal iştah açan bir renk olacak. Glikoz şurubu kullandıkları zaman sahte aşırı bir parlaklık oluyor. Üzerinde plastik bir tabaka varmış gibi oluyor. Klasik baklavalar 60 liradan başlıyor. Bugün biz 50 liradan aşağı satılan baklavaların yenmesini tavsiye etmiyoruz. 1 kilo fıstıktan 100 gram fıstık içi çıktığını düşürseniz her şeyin maliyeti ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!