Uçaktaki ağrının sebebi kulak değil burun

Güncelleme Tarihi:

Uçaktaki ağrının sebebi kulak değil burun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2014 11:56

Uçuşlarda kulak tıkanması kabin basıncı yüzünden sık yaşanan bir problem. Birçok kişi bunun sakız çiğneyerek geçeceğini zanneder. Ancak kulak tıkanması sebebi kulak değil burun.

Haberin Devamı

Pek çok kişi kulaklarının hassas olduğunu zanneder ve sorunu ciddiye almaz. Kulak burun boğaz uzmanı Dr. Op. Dr. Süreyya Şeneldir’e göre, kulak ağrısının nedeni burunda eğrilik, sinüzit, alerji, geniz eti... Bazen de basit bir soğuk algınlığı bile uçak yolculuğu sırasında hava akışını bozarak ciddi ağrıya neden olur.

Uçaktaki ağrının sebebi kulak değil burun
Şeneldir, yaşanan sorunla ilgili şunları anlatıyor, "Uçaklarda çoğu zaman iniş ve kalkışlarda küçük çocukların şiddetli ağlamalarına tanık oluruz. Bunun nedeni de genellikle ağrı. Çocukları kaliteli bir uçuş ve kulak sağlığını korumak amacıyla tıkalı bir burunla uçağa bindirmemek gerekir. Tıkayıcı geniz eti olan çocuklarda uçuş esnasında ciddi kulak ağrıları olabilir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda aynı sebeple risk altında. Nezle, gripli uçuş, burundaki enfeksiyonu kulağa taşıyarak ciddi ağrılara yol açabilir. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için tıkanıklın sebebi giderildikten sonra uçuş yapılmalı. Nezle grip varsa mutlaka tedavi edilmeli. Alerji kontrol altına alınmalı, tıkayıcı geniz eti varsa ameliyatla alınmalı. Bununla birlikte pratik olarak seyahat öncesi burun açıcı damlalar burun temizliği, koruyucu olarak oldukça etkili.

Haberin Devamı

SÜREKLİ UÇANLAR KALICI ÇÖZÜMLER BULMALI

Şeneldir, düzenli uçak seyahati yapanların kalıcı burun tıkanıklıklarının mutlaka orta ve uzun vadede çözmesi gerektiğini belirterek şöyle devam ediyor: “Bu tedavinin ne olacağına bir uzman karar verebilir. Nezle, grip gibi burnu tıkayacak bir durum söz konusuysa uçuştan önce tedavi edilmeli. Ayrıca uçak havalanmadan ve uçak inmeden 15 dakika önce burun açıcı damlalar, burnun rahatlamasını sağlar ve kulağın tıkanmasını önler. Çok uzun saatler süren uçuşlarda (Atlantik ötesi vb.) burun nemlendirici kremler yolculuk boyunca zaman zaman kullanılarak burun nemli tutulmalı."

SAKIZ DA ÖNEMLİ AMA

Dr. Şeneldir’e göre halk arasında çok sık tavsiye edilen sakız çiğnemek kulak basıncını önlemekte işe yarıyor. Çünkü çiğneme hareketleri burunla kulak arasındaki basıncı dengeler ve böylece ağrıdan korunmuş olur. Bu sebepten uçak kalkarken ve inerken sakız çiğnemek faydalı olabilir. Ama uzun uçuşlarda burun nemlendiricileri merhemler, badem yağı kullanabiliriz. Burun açıcı damla ve spreyler tavsiye edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!