Tuzluklar kalktı

Güncelleme Tarihi:

Tuzluklar kalktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2013 00:00

Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Fidan, Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında genel sekreterliğe bağlı hastanelerin yemekhanelerindeki tuzlukları masalardan kaldırdıkları bildirdi.

Haberin Devamı

Fidan, yaptığı yazılı açıklamada, fazla tuz tüketimi nedeniyle doğabilecek rahatsızlara önlem almak amacıyla Eskişehir'de, genel sekreterliğe bağlı hastanelerin yemekhanelerindeki tuzlukları masalardan kaldırdıklarını belirtti.


Sağlığa zararlı aşırı tuz tüketiminin idrarda kalsiyum atılımını artırarak, kemiklerden kalsiyum kaybına neden olduğunu vurgulayan Fidan, şunları kaydetti:
“Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır. Tuz, kan basıncını da artırır. Bu nedenle tansiyonu yüksek olanların yemeklerine tuz koymamaları önerilir. Böbrek bozukluklarında, bazı kalp hastalıklarında, vücudun belirli yerlerinde su toplanmalarında (ödem), doğal besinlerin bileşimindeki tuzla yetinilmeli, yemeklere tuz eklenmemelidir. Tuzun fazlası, sadece ödem yapmaz. Damarlarınızda dolaşan sıvı miktarının artmasına, kan basıncınızın yükselmesine (hipertansiyon), kalp ve böbrek hastalıkları ile felç riskinizin artmasına neden olur.”

Haberin Devamı


Fidan, günlük beslenmelerdeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren insanların, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığının yüzde 25 oranında azaldığına dikkati çekti. Bu kişilerin, kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin de yüzde 20 düştüğünü açıklayan Fidan, aşırı tuzlu yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!