Türkiye'ye ilaçlar 2 yılda ulaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye ilaçlar 2 yılda ulaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 11:26

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği(AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, yeni ilaçların Singapur’a 2 ayda, Türkiye’ye ise 2 yılda ulaştığını kaydetti. Güner, yeni üretim kararlarını değerlendiren şirketler için 2ay ile 2 yıl arasındaki farkın hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Engin Güner yaptığı açıklamada, 2008 yılında sağlık reformlarında, yatırım ortamını iyileştirecek ve sektörün küresel rekabet gücünü artıracak önlemler konusunda ciddi ilerleme kaydedilmesi gerektiğini bildirdi. Güner, yeni bir ilacın, dünya çapında tanınmış FDA ve EMEA gibi kuruluşlardan onay aldığı zaman Singapur’da 2 ay gibi kısa bir sürede üretilip, pazarlanmak üzere ruhsatlandırılabildiğini kaydetti. Türkiye ise, bu sürenin 2 yıla kadar uzayabildiğine dikkat çeken Güner, “Yeni üretim kararlarını değerlendiren şirketler açısından, 2 ay ve 2 yıl arasındaki fark hayati öneme sahiptir. Bu yüzden Singapur’da yeni üretim tesisleri için milyarlarca dolarlık yatırım kararları alınmaktadır” diye konuştu.

“HÜKÜMET, 2008’İ İLAÇ SEKTÖRÜ AÇISINDAN İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

Türkiye’nin yaşadığı beyin göçü sorununa işaret eden Güner, Tükiye’nin, tıp ve bilim alanında zengin insan kaynaklarına sahip olduğunu dile getirdi. Güner, destekleyici politikaların eksikliği nedeniyle, bu insanların araştırma ve geliştirme çalışmalarının büyük bir bölümünü yurtdışında yaptığını vurgulayarak, Türkiye’de daha fazla ARGE yatırımını teşvik etmek için yeni politikalara ihtiyaç olduğunu ifade etti. “İşin iyi yönü 2007 yılında karar vericilerin önerilerimizi daha dikkatle dinlemeye başlamış olmaları ve Türkiye’nin dünya klasmanında bir rakip olabileceğini görmeleridir. Ancak, yatırım ortamını iyileştirmek üzere pek fazla somut adım atılmamıştır. Oysa dünya ilaç sektöründe ciddi bir rekabet yaşanıyor” diyen Güner, yenilikçi ilaç sektörünün, İrlanda, Singapur, Çin veya Hindistan’da sürekli yeni yatırımlar yaptığını kaydetti. Güner, hükümetin, ilaç sektörü için kritik bir karar yılı olan 2008’de doğru ve uzun vadeli politikaları uygulamaya koyacağını ümit ettiklerini bildirdi. Bu bağlamda, İrlanda veya Singapur gibi yenilikçi ilaç “kaplanlarının” modellerinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güner, doğru politikalar uygulanması sonucunda Türkiye’nin, yenilikçi ilaçlara yönelik yeni yatırımlardan yılda yaklaşık 1 milyar dolar çekebileceğini dile getirdi.

Güner, 2008 yılında yeni ilaçların keşfedilmesi ve araştırılması için küresel çapta yaklaşık 70 milyar dolarlık yatırım yapılacağını kaydederek, aralarında kanser için deneme aşamasında 600’ü aşkın yeni ilaç adayı da olmak üzere, 6 binden fazla yeni ilaç adayının geliştirilmekte olduğunu belirtti. Güner, yeni üretim merkezleri, ekipman ve yenileme için yapılacak yatırım da eklenince, 2008 yılında yenilikçi ilaç sektöründe küresel düzeyde yaklaşık 100 milyar dolar tutarında yatırımın beklendiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin 2008’de yenilikçi ilaç sektöründe rekabet etme ve sağlık bilimlerindeki küresel yatırımlardan çok daha büyük bir pay alma fırsatını yakalayacağına işaret eden Güner, “Ancak, karar vericilerin bunun küresel bir yarış olduğunu ve Türkiye’nin başarılı bir şekilde rekabet edebilmesi için doğru vizyon, strateji ve politikaları uygulamamız gerektiğini net bir şekilde görebilmeleri gerekmektedir” dedi.

“İRLANDA VE SİNGAPUR’UN İLAÇ İHRACATI, TÜRKİYE’DEN MİLYARLARCA DOLAR FAZLA”

Güner, 2007’de Türkiye’nin, yeni ilaçlara yönelik küresel yatırımların yüzde 1’den düşük bir oranını çekerek daha çok ileri aşamalardaki klinik araştırmalara yönlendirilen fonların yalnızca yaklaşık 27 milyon dolarını alabildiğini söyledi. Türkiye’den yapılan toplam jenerik ve yenilikçi ilaç ihracatlarının 350 milyon dolardan daha düşük olduğunu belirten Güner, Türkiye’den çok daha küçük olan İrlanda ve Singapur gibi ülkelerin ilaç ihracatlarının ise milyarlarca doları aştığını bildirdi. Güner, İrlanda’nın ilaç ihracaatının kimyasallarla birlikte 50 milyar doları aştığını ifade ederek, “Bu ülke yerli ilaç tüketiminin finansmanını hızla gelişen ihracatı destekleyen ilaç üretiminden elde edilen vergilerden sağlamaktadır” diye konuştu.

2008 heflerini dile getiren Güner, hedefler arasında, yeni ilaçların ruhsatlandırılması ve geri ödenmesini 2-3 yıldan 6-9 aya indirebilecek ruhsatlandırma reformlarının gerçekleştirilmesi, AB standartlarıyla uyum sürecinin hızlandırılması, uzun zamandan beri bekleyen, klinik araştırmalara yönelik standartları yükseltecek yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin bulunduğunu kaydetti. Güner diğer hedeflerin ise vergi teşvikleri, Türkiye’nin uluslararası yatırımları çekmesine, yenilikçi ilaçların araştırılması, üretilmesi ve ihracında önde gelen ülkeler arasına girmesini sağlayacak diğer önlemlerin alınması olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!