'Türkiye'deki sistem ABD'de yok'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki sistem ABDde yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 17:12

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ABD'nin Boston kentinde Türk doktorlar ile buluştu.

Haberin Devamı

Boston Türk Kültür Merkezi'nde Boston Başkonsolosu Ömer Lütem, New York Başkonsolosluğu Sağlık Müşaviri Adnan Çinal ve Amerikan Üniversitelerinde çalışan çeşitli alanlardaki Türk doktorlarının hazır bulunduğu görüşmede konuşan Bakan Akdağ, Amerikan ve Türk sağlık sistemini karşılaştırdı.

 

Konuşmasına Türkiye'de sağlık sisteminde ve Tıp fakültelerinde yaptıkları ve yapmayı planladıkları projeleri anlatarak başlayan Recep Akdağ, "Üniversitelerimizde henüz bilgi üretemiyoruz, bilgiyi aktarıyoruz. Bunun için Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Rektör seçim sisteminin değişmesi lazım. Rektörler oy kaygısından dolayı öğretim görevlisini çalıştıramıyor. Bu sistemin değişmesi lazım" dedi.

 

Haberin Devamı

Türkiye'de, diğer ülkelerden farklı olarak, yardımcı doçentlikten itibaren kalıcı öğretim üyeliğinin olduğunu ve gelirlerinin de performansları ile doğru orantılı olmadığını belirten Bakan Akdağ, "Ümit ediyorum iyi bir üniversite reformu yaparız. Öğretim üyelerinin performanslarına göre değerlendirildiği, rektörlerine hoş görünmek zorunda kalmadığı ve işlerine devam ettiği bir üniversite yapısı kurarsak işler düzelir" şeklinde konuştu.

 

"AŞI DA ABD'DEN DAHA İLERİDEYİZ"

 

"Aşı konusunda Amerika'dan daha ilerideyiz, çocukların yüzde 97'si aşılanıyor. Hamile kadınların hepsini takip ediyoruz. Dünyanın en zengin ülkelerinin kullandıkları aşıları kullanıyoruz" diyen Recep Akdağ, "ABD'de acil servis sisteminin işlemediğini, acillerde insanların 5-10 saat bekletildiğini, bizde ise 10 dakika bekletildi diye acil servislerde halkımızın isyan çıkardığını" kaydetti.

 

BOSTON'DA MERKEZİ RANDEVU SİSTEMİNE TEST

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bir süredir sağlıklı bir şekilde işleyen merkezi randevu sistemini ABD'den test etti. Kırıkkale üzerinden yapılan testte, hasta adayının istediği şehirde, istediği doktordan telefonla randevu alabilmesi, salondaki katılımcılar tarafından alkış aldı. "Türkiye'de muayenelerin 3'te birinde bu şekilde yapılmaya başlandı. Günde 200 bin muayene randevusu 5 dakika sürmeyen bir telefon görüşmesi ile alınabiliyor" diyen Bakan Akdağ, "bunu bir Amerikalı'ya anlatsanız inanmaz, biz bu sistemin altyapısını kurmak için 3 senedir çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

"BATILI DOKTORLAR DAHA ETİK DEĞİL"

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kanaatime göre Batılı doktorlar Türk doktorlardan daha etik davranmıyorlar ama sistemleri sağlam. Parası olmayanı hastaneden atan sistem nasıl etik olur. Bu ülkede bu sistem çalışmıyor. Parası olanlar özel sigorta yaptırıyor ve özel hizmet alıyor. Biz bu açıdan ABD'nin çok çok önündeyiz" dedi.


Bakan Akdağ, Türkiye'de 3 sene içinde bütün devlet hastanelerini yenilediklerini, Amerika'daki birçok hastanede olmayan şartların Türkiye'deki devlet hastanelerinde olduğunu söyledi. İki ülkenin sağlık alanındaki bir diğer farkı Bakan Akddağ şöyle ifade etti: "Şu an Hakkari'deki devlet hastanesinde olan şartlar, ABD'de state hastanelerinde yok. Ve biz bu şartları kişi başı 550 dolara oluşturabilirken ABD'de bunu 7850 dolar harcama ile yapıyorlar, tabi ekonomisi buna dayanmıyor."

Haberin Devamı


Bakan Akdağ son olarak salonu dolduran Türk doktorlara, dönenler için Türkiye'de iyi imkanlar sunulduğunu, dönmek istemeyen doktorlar için ise, ortak projeler geliştirebilecekleri mesajını verdi. Yaklaşık üç saat süren buluşma, Boston Türk Kültür Merkezi yetkililerinin hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!