Güncelleme Tarihi:
Ülkemizde son 1 yılda obezite tedavisi için gerçekleştirilen mide ameliyatlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a çıktı. Obezite cerrahisi alanında çalışmalarıyla tanınan genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Umut Barbaros, mide küçültme, kelepçe ya da balon yöntemleriyle ölüm oranının dünyada binde 3 olduğunu belirtti.
Prof. Barbaros, "Türkiye'de bu oran yüzde 3'e çıkmış durumda. Bu dünyadakinin 10 katı" dedi.
ÖLÜMLERİN SEBEBİ EĞİTİM EKSİKLİĞİ
Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de ölümlerin dünya ortalamasından yüksek olmasının sebebinin, cerrahların ve bu operasyonların gerçekleştirildiği merkezlerin gerekli eğitimler alınmadan faaliyet göstermesi olduğunu ifade eden Prof. Barbaros, Sağlık Bakanlığı'nın soruna çözüm bulmak amacıyla, 'Mükemmeliyet Merkezleri' oluşturmaya çalıştığını ifade etti.
“HER AMELİYATIN BİR RİSKİ VARDIR”
Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy da son günlerde artan ölüm olaylarıyla gündemde sık sık yer bulan obezite ameliyatlarının, kilo vermeyle ilgili yapılması gereken her şey yapılıp sonuç alınamaması halinde tedavi için seçilen son yöntem olması gerektiğini söyledi.
Prof. Ersoy, "Bu hastalara ameliyat öncesi anestezi ve operasyonla ilgili tüm riskleri değerlendirmek amaçlı tetkik ve konsültasyonları yaparak ameliyat planları yapılır. Önce hastanın beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurularak bir yöntem seçilir, sonra riskler ve yöntemin ameliyat sonrası uyulması gerekli kuralları hasta ile paylaşılıp onayları alınarak ameliyat gerçekleştirilir. Her ameliyatın kendine göre riskleri vardır. Şişman hastalarda bu risk seçilen yönteme bağlı olarak değişmek kaydıyla biraz daha yüksek olabilir. Eğer hastanın genel durum itibarıyla durumu kötüyse bu riskler doğal olarak daha da artacaktır" dedi.