Güncelleme Tarihi:
Çavlin, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısında, enstitü öncülüğünde, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın (TNSA-2013) sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Araştırmanın çok önemli bulgular içerdiğini anlatan Çavlin, araştırmada yer alan "her iki doğumdan birinin sezaryenle gerçekleşmesi" bulgusunun sağlık sektöründeki özelleşmenin artmasıyla ilişkili olduğunu belirtti.
"DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİMİZ YAŞLARDA DOĞUM VAR"
Türkiye'de hep erken yaşta doğumların üzerine yoğunlaşılarak buna çözümler arandığını dile getiren Çavlin, şöyle devam etti:
"Türkiye'de doğurganlığın yaş yapısı değişiyor. Daha ileri yaşlarda doğumlar görülüyor. Şu anda Türkiye'de daha önce görmediğimiz ileri yaşlardaki doğumları görüyoruz. Doğurganlığın ertelenmesi ve ötelenmesi, doğurganlık düzeyi ve sağlığında da etkili oluyor."
"HER GEÇEN GÜN DAHA YAŞLI BİR NÜFUSUMUZ OLACAK"
Çavlin, araştırmada görülen resme daha detaylı bakmak gerektiğini ifade ederek, "Ülkede yaşlı nüfusun payı, yüzde 8. Bu, sadece doğurganlıkla ilintili bir durum değil, aynı zamanda yaşam beklentisinin artmasıyla da ilişkili. Ortalama yaşam süresi, giderek uzuyor. Doğurganlık artsa da azalsa da değişmese de Türkiye'de yaşlı nüfus artacak. Bu durumu göz önünde bulundurarak planlama yapmalıyız. Doğurganlıktaki değişimden bağımsız, her geçen gün daha
yaşlı bir nüfusumuz olacak" diye konuştu.
NÜFUS KAYIT SİSTEMİ İYİLEŞTİ
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Türkyılmaz da araştırmada ortaya çıkan bebek ölüm hızındaki düşüş bulgusunun sağlık hizmetlerinin yaygınlaştığını gösterdiğini anlattı. "Türkiye'de nüfus kayıt sistemi iyileşti" diyen Türkyılmaz, 5 yaş altı çocukların neredeyse sadece yüzde 1'inin nüfusa kaydolmadığını, bu oranın eskiden çok yüksek olduğunu dile getirdi.
Türkyılmaz, 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'ndaki rakamların Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı'nın politika yapma konusundaki en önemli malzemelerinin başında geldiğini, bu verilerin plan ve politikalarda verimli bir şekilde kullanılacağını söyledi.