Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, yüz nakillerinde Türkiye'nin çok başarılı sonuçlar elde ettiğini ve dünyanın takdirini kazandığını söyledi.
Türkiye'nin, Fransa'dan sonra yüz nakillerinde dünyada ikinci sırada bulunduğu bilgisini paylaşan Kapuağası, "En başarılı nakiller de Türkiye'de gözüküyor" dedi.
Kapuağası, yapılan 5 naklin de başarılı olduğunu vurgulayarak, "Nakilleri, uluslararası sempozyumlarda paylaştığımızda da müthiş bir tepki alıyoruz. Türk hekimleri, dünyanın takdirini kazandı" değerlendirmesinde bulundu.
Nakillerin birinin Gazi üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, diğerinin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, diğer üçünün ise Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yapıldığını, genel olarak başarılı sonuçlar elde edildiğini hatırlatan Kapuağası, uygun endikasyonlarda Bakanlığın bu tür nakilleri desteklediğine dikkati çekti.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirilen her iki ameliyatın da üç boyutlu sıkıntılı olduğunu dile getiren Kapuağası, "Özellikle son nakil, çene dahil yapılan karışık ve çok ciddi bir operasyondu. Elbette, ameliyat sonrasında hemen sonuç alınamıyor. Çünkü, ardı sıra revizyonlar yapılıyor. Uğur Acar, şimdi çok çok sağlıklı. Bu, çok iyi bir örnektir" diye konuştu.
Bakanlıktan Türk hekimlere destek
Ameliyatlardan sonra diğer ülke hekimlerinden olumlu tepkiler alındığını anlatan Kapuağası, "Yurt dışında birçok ülke, bizim hekimlerimizi kendi ülkelerine davet ediyor. Ülkelerindeki nakil ameliyatlarına girmelerini istiyorlar. Biz, Bakanlık olarak hekimlemizi destekliyoruz, arkalarındayız. Başarılarında gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yüz nakli serüveni
Akdeniz Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, 21 Ocak 2012'de Türkiye'deki ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Özkan, son nakil ameliyatı Türkiye'nin 5. kendisinin ise 3. yüz nakli ameliyatını oldu.
İkinci yüz nakli, 24 Şubat 2012'de Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, 25 yaşındaki Cengiz Gül'e, Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekebi tarafından gerçekleştirildi. Gül'ün yüzü, 2 yaşındayken sobayı yakmak için atılan tinerin tutuşması sırasında televizyon patlaması sonucu yanmıştı. Gül'e, İzmir'de motosiklet kazasında hayatını kaybeden 40 yaşındaki M.K.'nın yüzü nakledildi.
Üçüncü nakil ise 20 yaşındaki Hatice Nergis'e 17 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapıldı. Operasyon, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer, öğretim görevlisi Dr. Kemal Fındıkçıoğlu ve plastik cerrahi asistanlarından oluşan 12 kişilik ekip tarafından yapıldı. Nergis, 2006 yılında ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybına uğramıştı. Nergis'e İstanbul'da intihar eden Moldova uyruklu Türk vatandaşı 2 çocuk annesi Olga Aygün'ün yüzü nakledildi.
Türkiye'nin 4. yüz nakli ameliyatı yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, 34 yaşındaki Turan Çolak'a uygulandı. Uşak'ta intihar eden 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, 15 Mayıs 2012'de Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakledildi.
Tatile Türkiye'ye gelen Polonyalı Andrzej Kucza'nın (47) denizde fenalaştıktan sonra kaldırıldığı Muğla Yücelen Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin yüzünü bağışlaması üzerine, dokular nakil için sıra bekleyen Recep Sert'e uyumlu çıktı. Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrükif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Muğla'ya giderek Kucza'nın yüzünü ameliyatla aldı ve memleketinden Antalya'ya gelen Recep Sert'e nakledildi. Bu operasyon, Türkiye'nin 5. yüz nakli ameliyatı oldu.