Güncelleme Tarihi:
UZMANLARA EĞİTİM VERİLDİ
Kongre kapsamında bu yıl 4'üncüsü düzenlenen eğitimlerde yurtdışından genç uzmanlara son tekniklerle ilgili uygulamalı eğitimler verildi. Dr. Nathan Selden, Türkiye Nöroşirurji Derneği'nin Balkanlar, Avrupa, Kafkasya, Türki Cumhuriyetler ve diğer Ortadoğu ülkelerinde önemli bir konumda olduğunu söyledi. Kongre süresince 2 gün yabancı doktorlara eğitim verilirken, 3'üncü günü ise sadece Türk doktorlarına ayrıldı.
TECRÜBELERİMİZDEN DÜNYADAKİ UZMANLAR FAYDALANACAK
Prof. Dr. Nathan Selden ise bu yıl eylül sonunda ABD'de yapılacak CNS Kongresi için Türkiye'den 100'ün üzerinden çalışmanın gönderildiğini belirterek "Bu çalışmalar kongremizde paylaşılacak. Türk beyin cerrahlarının düzeyi çok iyi ve bölgede çok etkili olmaları bizim böylesi bir işbirliği imzalamamızda etkili oldu. ABD'de Türk beyin cerrahı ile de birlikte çalışıyorum. ABD'deki eğitim sistemlerinde Türklerin tecrübelerini kullanarak bunu dünyaya yaymayı istiyoruz. Görevimiz bilimsel değişimleri dünyaya bildirmek. CNS'in ana görevi dünyada nöroşirürji eğitimini düzelterek dünya çapına yayarak hastaların daha iyi sonuçlar almasını sağlamak" diye konuştu. Sinir sistemi ile ilgili kök hücre ile ilgili çalışmaların ile ilgili de Selden, şunları söyledi:
"ŞU ANDA 'KÖK HÜCRE NAKLİ ÇÖZÜM' DEMEK YANLIŞ OLUR"
"Beyin ve omurilik hastalıklarında kök hücre nakli çözüm olarak görülebileceğini düşünen bilim adamları yıllardır kök hücre çalışmaları yapıyor. Ben de bu konu üzerinde yıllardır çalışmalar yapıyorum. Kök hücre vermek güvenli midir ilk aşama bu konu üzerinde çalışmaların sonuçlanması gerek. Etkili olmasından öte güvenli olup olmadığına bakmalıyız. Ciddi olarak çalışılmadan yalnızca popilist yaklaşımlarla kullanılması doğru değil. Çalışma hala fareler üzerinde yapılıyor. Çin'de, Bulgaristan'da hastaları yürüttüler diye haberler hastalar üzerinde olumsuzluklara yol açabilir. "
ANEVRİZMA AMELİYATLARI KAPALI YAPILABİLİYOR
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Aclan Doğan ise beyin tümörleri konusunda özellikle çok ciddi gelişmelerin olduğunu belirterk "Endovasküler cerrahi ile kafayı açmadan damarın içinden hastalığın olduğu yerlere ulaşmak mümkün. Eskiden anevrizma amaliyatları kafa ameliyatı ile olurdu, şimdi endovasküler teknik ile kapalı yöntemle yapılıyor. Stent teknolojisi de her yıl gelişiyor. Teknoloji çok sık değişiyor ve ilerliyor" dedi.