Türk bilim insanlarından ödüllü kanser araştırması

Güncelleme Tarihi:

Türk bilim insanlarından ödüllü kanser araştırması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 14:56

Türk bilim insanları, TÜBİTAK destekli araştırmayla KRAS-LCS6 mutasyonunun larenks (boğaz) kanserinin vücuda yayılmasını tetiklediğini ortaya çıkardı. Çalışmanın, kanserin yayılmasını engelleyecek ilaçların geliştirilmesi için öncü olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayhan Öztürk, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Acar, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nadir Koçak ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Toy, boğaz kanseriyle ilgili 2 yıl önce çalışma başlattı. TÜBİTAK destekli yürütülen araştırmada, KRAS-LCS6 mutasyonunun boğaz kanserinin yayılmasını tetiklediği belirlendi.

Türk bilim insanlarından ödüllü kanser araştırması

"EN İYİ ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ" ALDI

Çalışma, 37. Uluslararası Katılımlı Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi'nde "En İyi Araştırma Birincilik Ödülü"nü almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Koçak, yaptığı açıklamada, özellikle sigara içenlerde görülen boğaz kanserinin vücuda yayılmasıyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi. Araştırma sonucunda, KRAS-LCS6 mutasyonunun boğaz kanserinin vücuda yayılmasını tetiklediğini belirlediklerini belirten Koçak, "Bugüne kadar bu mutasyon, değişik kanser türlerinde saptanmıştı fakat boğaz kanserinde yayılmayı tetikleyen bir mutasyon özelliği taşıdığı bilinmiyordu" dedi.

"İLAÇLARIN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR BULGU"

Araştırmayla söz konusu mutasyonun boğaz kanserinde metastazı yani kanserli hücrelerin bulundukları doku dışında başka bölgelere sıçramasını tetiklediğinin ortaya çıkarıldığını aktaran Koçak, şunları kaydetti:

"Bu çalışma, bu kanser türünde metastazı engelleyecek ilaçların geliştirmesi için önemli bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın diğer ayakları, metastazla ilişkili 'mikroRNA'lar üzerinden sürüyor. Bu genin etkileşimlerinin ortaya çıkarılması, bu çalışmanın diğer bir yönü. Çalışma bittiğinde elde edilen verilerin boğaz kanserlerinde metastaza neden olan etkenlerin anlaşılmasına önemli katkı sağlanacağı düşünülmektedir."

Koçak, kanser ve özellikle kök hücreleriyle ilişkili başka çalışmalarının da olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!