Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2008 11:30
İzmir'den bir bilim adamının, hemoroid ameliyatlarını cerrah ve hasta açısından kolaylaştıran “videoanoskop” adı verilen ameliyat cihazı, dünyada yankı buldu.
Japonya'da ödül alan, İtalya'da birinciliği 'kıl payı' kaçıran, ABD'de bir kursa davet edilen ve buluşu saygın bilim dergilerinde yayınlanan doktor, üçlü patent başvurusunda bulundu.
Alınan bilgiye göre, İzmir
Atatürk ve Eğitim Hastanesi 3. Cerrahi Servisinde Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, hemoroid ameliyatlarında sıkıntı yaratan kese ağzı dikişini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir cihaz geliştirdi. Videoanoskop adı verilen cihaz, zımbalı hemoroid ameliyatında hastalara uygulanacak çevre dikişinin ideal yerden yapılmasını kolaylaştırıyor. Bu da hastaların operasyon sonrasını daha konforlu geçirmesini, işe erken dönmesini sağlıyor. Cihaz, cerrah açısından ise görüş alanını açıyor, monitörden operasyonun izlenmesi ve kayıt altına alınmasına imkan veriyor.
Doç. Dr. Ali Bozdağ, longo tekniği denilen ve son 10 yıldır hemoroid cerrahisinde uygulanan yöntemde, hemoroid paketini çıkarmak yerine onun daha üzerinden bir halka şeklinde mukoza parçasının çıkarılması ve hemoroidin yukarıya asılması, aynı zamanda damarlanmasının azaltılmasının amaçlandığını söyledi.
Bu yöntemde çevre dikişini geçmenin bazı sıkıntılar yarattığını, bunun için farklı bir ekartasyon yönteminin uygulanmasının gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Bozdağ, şunları kaydetti:
“Bu nedenle böyle bir anaskop planladım. Adını videoanaskop koyduğumuz cihazda, açıklığı ayarlanabilen kapak sayesinde içeriye düşecek olan paketin ve dikişi geçmemiz gereken yerin ayarlanması mümkün oluyor. Buna laparoskopik cerrahide uyguladığımız teleskobu da yerleştirmemiz mümkün oluyor. Bu da görüntüyü monitöre aktarmamıza yarıyor. Dolayısıyla görüş alanımız genişliyor, salondaki herkesin ameliyatı görmesi sağlanıyor, deneyimin birikmesi, oluşabilecek hataların birçok göz tarafından fark edilmesine olanak tanıyor.”
“EN ÜST DÜZEYDE PATENT BAŞVURUSU”Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, videoanoskobu ilk olarak Adana'da geçen yıl Nisan ayında yapılan bir kongrede tanıttıklarını, çok ilgi çeken çalışmanın daha sonra Japonya'da düzenlenen Medikal Buluş Kongresi'nde en iyi poster seçildiğini, geçen ay İtalya'daki bilimsel toplantıdaysa birinciliği kıl payı kaçırdığını söyledi.
Çalışmalarının yurt dışında çok ilgi uyandırdığını, ABD'de kadavra üzerinden laparoskopi kursuna davet edildiklerini bildiren Doç. Dr. Bozdağ, şöyle dedi:
“Bu dizaynda bir anaskop şimdiye yapılmadığı için patent başvurusunda bulundum. Üçlü patent denilen ve ülkenin gelişmişlik kriterleri açısından Avrupa Birliğinin önem verdiği en üst düzeyde patente başvurduk. İnşallah onu da alacağız ve ülkemizi hak ettiği şekilde temsil edeceğiz.”
İKİNCİ BULUŞ
Çalışmasını resim ve yazılardan farklı bir sunumla yapmak için 3. Cerrahi Servisi olarak dünyada ilk kez yeni bir poster tekniği geliştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Bozdağ, “videoposter” adı verilen sistemi şöyle anlattı:
“Seyahatlerde kullanılan küçük DVD'leri posterin arkasına yerleştirerek, ameliyatın sunumunu hazırladık. Posterin içine yerleştirilmiş taşınabilir DVD oynatıcı sayesinde istediğimiz ameliyat görüntülerinin ya da çok sayıda fotoğrafın izlenmesine olanak sağladık. Bu yöntemle daha çok bilgiyi ve kelimelerle anlatması zor olan ameliyat yöntemlerini katılımcılara görüntülü olarak ulaştırmayı amaçladık. Posteri anlatırken, ameliyat da baştan sona izlenebiliyor.”
Videoanoskop ve videoposterin iki kardeş gibi kol kola giden çalışmalar olduğunu ifade eden Dr. Bozdağ, böylece başarının katlandığını söyledi.
Videoanoskobun dünyanın prestijli bilim dergilerinden Techniques in Coloproctology'de yayınlanmak üzere kabul edildiğini, videoposterin ise yine seçkin bilim dergilerinden World Journal of Surgery'de yayınlandığını bildiren Dr. Bozdağ, “İlk kez videoposteri dünyaya tanıttık. Dergi editörü, bu poster sunum tekniğinin, 2009'da Avustralya'da yapılacak bilimsel kongrede farklı bir teknik kategorisine alınabileceğini söyledi” dedi.
DÜNYADA SATIŞA ÇIKACAKVideoanoskopun ticari üretimi için İzmir Balçova'daki bir uluslararası firmayla çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, iki parçası oluşturulan cihazın üçüncü parçasının üretildiğini, steril ve Türk malı olarak çıkacak cihazın, Türkiye ve dünyada satışa sunulacağını kaydetti.
Doç. Dr. Bozdağ, seri üretimin tamamlanmasının ardından yayın kalitesi daha yüksek bir çalışma yapmak üzere klasik anoskopla kıyaslanan bir başka çalışmayı daha hayata geçireceklerini bildirdi.
3. Cerrahi Servisinde çalışmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Bozdağ, “Birlikte çalıştığım arkadaşlarım Doç. Dr. Okay Nazlı, Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, Doç. Dr. Hayrullah Derici, Op. Dr. Cemal Kara, Op. Dr. Okay
Koç, Dr. Alper Sözütek ve Dr. Türker Karabuğa ile bu kadar güzel bir başarıyı yakaladık. Daha güzel başarılara imza atacağımıza inanıyorum” dedi.