Güncelleme Tarihi:
Eşler bir yıl düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olmaması durumunda infertilite açısından araştırılır. Araştırmalarda kadının hormon tetkiki, yumurta sayısı, yumurtlama düzeni, rahminin, tüplerin ve yumurtalıkların yapısı incelenir. Erkekte, sperm sayısının hareketliliği ve yapısı incelenir. Yapılan tetkikler ile doğal yoldan gebe kalmaya engel tespit edilenlere tüp bebek tedavisi önerilir.
DOĞAL YOLLARDAN HAMİLE KALAMAMANIN NEDENLERİ
Tüplerin tıkalı olması, kadının yumurta sayısının çok az olması, erkeğin sperm sayısının az ya da sperm hareketlerinin yetersiz olması tüp bebek tedavisine uygun olduğu durumlardır.
Erkek ya da kadında hiç sebep bulunamamışsa ve diğer tedavi yönlemleri de işe yaramamışsa, tüp bebek tedavisine geçilir. Tekrarlayan düşük ve sakat bebekleri olan çiftlerde de genetik problemleri tespit etmek ve sağlıklı embriyoları anne karnına yerleştirmek için de tüp bebek yöntemi tercih edilebilir.
KADIN VEYA ERKEĞE INFERTILITE (KISIR) TEŞHİSİ KONDUYSA, TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
İnfertilite’nin nedeni belli ise sebebine yönelik tedavi planı yapılmalıdır. Tedavi planlanırken; annenin yaşı, infertilite süresi, erkekteki sorunun sebebi ve boyutuna göre ve çiftin istekleri doğrultusunda tedavi planı seçilir.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN ANNE VE BEBEK İÇİN HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan hormonların yan etkileri görülebilir. Yan etkiler kişiye özeldir. Kullanılan ilaçlar iştahta artış yapabilir, vücutta su toplanmasına sebep olabilir. Yumurtalıkların uyarılması ve büyümesine bağlı olarak kasık ağrısı görülebilir. Hormonal dengenin bozulması ve tedavi süreciyle ilgili kaygı ve endişeler, sinirlilik, uykusuzluk görülebilir.
Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçların kalıcı bir yan etkisinin olduğuna dair bir bilgi yoktur. İlaçların göğüs, rahim ve yumurtalık kanserine yol açtığına dair bilgiler doğru değildir. Tüp bebek tedavisinden doğan bebeklerin, doğal yolla gebe kalıp doğan bebeklerle arasında fark yoktur. Erkek veya kadına bağlı gebe kalmaya engel olan durumlar nedeniyle düşük, erken doğum, boş gebelik, erken dönemde kalp atışının durması gibi durumlar biraz daha sık görülmektedir.
Uzm. Dr. Belgin Harzadın
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Psikoterapist