Güncelleme Tarihi:
- Eşim yatalak hasta. Eşim için tedavilerde muayene ücreti ödeyecek miyim?
Yatarak tedavilerde katılım payı yani muayene ücreti ödenmez. Katılım payı sadece ayaktan tedavilerde ödenir.
- Aile hekimine gittiğimde muayene parası öder miyim?
Aile hekimine gidildiğinde katılım payı da dahil cebinizden hiçbir şekilde para çıkmaz. Bedavadır.
- Emekli babama protez takıldı. Babam muayene ücreti öder mi?
Protez takılması durumunda tıbbi malzeme katılım payı ödersiniz. Yani sizden emekli iseniz SGK payı olarak takılan protezin yüzde 10’nu, çalışan iseniz yüzde 20 si, katılım payı olarak alınır. Bu katılım payı sağlık hizmetinin alındığı tarihteki asgarî ücretin yüzde 75’ini, yani bugün itibariyle 803.25 TL’yi geçemez.
- Tüp bebek tedavisi oldum. SGK benden muayene katılım payı alır mı?
SGK tüp bebek tedavisini karşılar ancak belli oranda katılım payı alır. Tüp bebek tedavisinde SGK’nın belirlediği ve sağlık kurumlarına ödediği bedelin, ilk denemede yüzde 30’unu ikinci deneme de yüzde 25’ini sizden alır. Üçüncü denemede ise yüzde 20 oranında katılım payı alınır. Yani SGK sizden ilk deneme de 401.76 TL ikinci deneme de 334.80 TL, üçüncü denemede ise 267.84 TL katılım payı alır.
- Hasta acil diye giriş yaptıktan sonra acil olmadığı anlaşılırsa katılım payı öder mi?
Acil servise müracaat eden ve muayeneleri sonucunda acil olmadığı tespit edilen kişiler katılım payı öder.
- SSK’dan emekliyim. Kemik iliği hakli oldum, ancak benden de katılım payı kesiliyor. Neden katılım payı ödüyorum?
Sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla kök hücre nakillerine ilişkin işlemlerde katılım payı kesilmez. Ancak farklı bir branş girilirse katılım payı alınır. Hastaneye müracaatınızda bunu dile getirerek tedavi tipinin kemik iliği veya kök hücre nakli olarak girilmesini talep etmelisiniz.
- Memurum. Fizik tedavi için yüzde kaç katkı payı öderim?
Özel hastanelerdeki muayenelerden 12 TL katılım payı alınmaktadır. Ancak tedavi sonunda ilaç da yazıldı ise o zaman 3 TL daha ilaç katılım payı eczane tarafından alınır. Eğer ilaç sayısı üçten fazla ise her ilaç için 3 TL’ye ilave olarak 1 TL daha alınır.
- Hastaneye tahlil sonuçları için de gittiğimizde para öder miyim?
Hastaneye her muayene için müracaatta katılım payı alınması kanun gereğidir. Ancak tahlil sonuçları almak için gidildiğinde katılım payı alınmaması gerekmektedir. Alınması halinde SGK’ya dilekçe ile bildiriniz.
- Raporlu hastalardan hiçbir şekilde muayene ücreti talep edilmeyecek diye biliyorum. Behçet hastası eşim için hastaneye gittiğimizde cebimizden para çıkar mı?
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı alınmayacak kronik hastalıklar listesinde behçet hastalığı da yer aldığından, bu tanıyla ilgili muayene ve tedavilerde katılım payı alınmaz. Yani hangisi olursa olsun rapora bağlı kronik hastalıklar için sizden hiçbir hastanede katılım payı talep edilmez.
- Raporlu hastalıkla birlikte başka hastalık da olursa muayene ücreti öder miyim?
Kronik hastalığınız yanında, grip, enfeksiyon veya bel ağrısı gibi rapora bağlı olmayan, bir hastalığınızda var ve bu hastalığınızı doktora söylediğinizde doktor muayene ederken SGK nın sistemine bu hastalıklarınızı da girerse katılım payı ödersiniz.
- İleri derecede siroz hastasıyım, muayene katılım payı verir miyim?
Karaciğer, fibroz ve siroz tanısı olan ve bunu sağlık raporuyla belgelendiren GSS’lilerden katılım payı kesilmez. Bu özel hastaneler içinde geçerlidir.Yani muayene katılım payı ödemeyeceksiniz.
- Kanser hastası şehit yakınım var. Muayene ücreti öder mi?
Şehit ve gazi yakınları için gerek özel gerekse devlet hastanelerdeki tedaviler de hiçbir şekilde katılım payı alınmaz.
YARIN
- Hangi hastanelerde profesöre bedava tedavi olurum?
- Üniversitede muayenemi öğretim üyesi yaparsa ne kadar fark öderim?
- Ödeyeceğim öğretim üyesi farkı asgari ücretin kaç katını geçemez?