Güncelleme Tarihi:
Dünyada mide kanserinden 1 yılda yaklaşık 1.5 milyon insanın öldüğünü kaydeden Prof. Dr. Süleyman, “Bu maddeyi hızlı bir şekilde ilaca dönüştürürsek dünyada sadece mide kanserinden bu kadar insanın ölmesini engellemiş oluruz dedi.
BÜTÜN KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRDÜ
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda üzerinde çalışmaya başladığı projede artık sona geldiğini anlatan Prof. Dr. Halis Süleyman, RTEÜ eski Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz’ın çağrısı üzerine Rize’ye geldiğini söyledi. Çalışmayı 8 yıldır sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Süleyman, “Kansere çare olacak maddeyi hayvanlar üzerinde denedik. Bir bitkiden elde ettiğimiz bu madde hayvanlar üzerinde çok etkili bulundu. Hemen hemen bütün kanser hücrelerini öldürdü. Daha sonra 'Karsinom' adı verilen hücre kültüründe denedik. Hücre kültüründe de yüzde 90 ila yüzde 100 oranında kanser hücrelerini öldürdüğünü gördük. Şu anda bazı eksikliklerimiz var. Bu noktada desteğe ihtiyac duyuyoruz. Maddi destek de çok önemli. Üretim politikası çok önemli. Sadece bir dekanın veya Rektörün istemesiyle olmuyor. Bize 'İlaç üretin' demeleri çok önemli. Üretin desinler, üretelim diye konuştu.
1.5 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNÜN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ
Bulunan maddeyi gönüllü hastalar üzerinde deneme aşamasına geçilebileceğini ifade eden Süleyman, “ Bunun için maddi desteğe ihtiyaç var. Gerçekten bir çalışma yapılacaksa ABD sistemine geçelim. Ne yapıyor ABD, para veriyor, senden ürün istiyor. Bizde o yok, varsa da ben görmedim. Şu anda 'adenokarsinom' dediğimiz kanser hücresine bu madde çok etkili. Dünyada sadece mide adenokarsinomdan ölen sayısı yılda 1 milyon 500 bini geçiyor. Çok önemli bir rakam. Eğer bu maddeyi hızlı bir şekilde ilaca dönüştürürsek dünyada sadece mide kanserinden bu kadar insanın ölmesini engellemiş oluruz" dedi.RTEÜ Tıp Fakültesi’ndeki Laboratuarında çalışan Prof. Dr. Halis Süleyman’a oğlu olan asistanı Bahadır Süleyman ile Azerbaycan vatandaşı Renad Mammadov eşlik ediyor.Öte yandan Prof. Dr. Halis Süleyman'ın mide kanserinin tedavisiyle ilgili fareler üzerinde yaptığı çalışmalar 2009 yılında ABD’nin ünlü bilim dergisi ‘International Journal Of Cancer’ de yayımlanmıştı.