Güncelleme Tarihi:
Bazı belirtilerin ortaya çıkması ile beraber tortikolis özellikle anne ve babalar tarafından anlaşılır. Bebeklerde farklı ay dönemlerinde yaşanan fiziksel olarak ortaya çıkan problemler içerisinde yer alır. Bununla beraber belirtileri ve tedavi yöntemleri de yine merak edilen hastalıklar arasında olduğunu ifade etmek gerekir.
Tortikolis Nedir?
Tortikolis bebeklerde ortaya çıkan ve eğri boyun olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Doğumsal olarak ortaya çıkan ya da kazanılmış birtakım sorunlar nedeniyle, bebeğin boynunun eğri olması durumu olarak bilinir. Özellikle bebeğin sürekli olarak aynı yöne doğru yatması ile birlikte anne ve babalar bu durumu fark eder. Doğrudan bakmak ile anlaşılması zor olan bir rahatsızlıktır. Ancak biletleri takip etmek ile beraber, uzman doktor kontrolündeki teşhis durumu ortaya çıkarır. Sonuç olarak nedene bağlı şekilde bebeklerde ortaya çıkan boyun eğriliği için birtakım tedavi yöntemleri ele alınır.
Tortikolis Belirtisi Nelerdir?
Belli başlı bazı belirtiler ile beraber tortikolis bebeklerde anlaşılır. Özellikle bu belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte, uzman bir doktora başvurmak en önemli husustur.
- Bebekler sıklıkla başını aynı yöne doğru çevirir ya da yatar.
- Karşıdan bakıldığı zaman bebeğin başı hep aynı yöne doğru eğilir.
- Bebeğin başının arkasında bir tarafta düzleşme ve diğer tarafta ise bombe bir durum görünür.
- Yine arkadan bakıldığı zaman bebeğin kulağının biri önde diğeri ise arkada bir görüntü ortaya çıkarır.
Bu şekilde yukarıda öne çıkan belirtiler ile birlikte tortikolis rahat bir şekilde anlaşılabilir. Özellikle bebeğin devamlı olarak başına aynı yöne doğru çevirmesi veya bu yöne yatması en anlaşılır belirti olarak öne çıkar.
Tortikolis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde tortikolis, yani boyun eğriliği sorunu eki farklı çözüm yöntemi üzerinden ele alınır. Bunlardan biri fiziksel tedavi yöntemi ve diğeri ise cerrahi yöntemdir. Özellikle fizik tedavi ilk olarak ele alınır ve hastaların %90 kadarı bu şekilde tedavi edilebilir. Belirli bir süre içerisinde doğru yöntemler ile yapılan fizik tedavi, bebeğin boyun eğriliği problemini ortadan önemli oranda kaldır. Özellikle pasif germe egzersizleri bu konuda en çok değerlendirilen yöntemlerdir. Bu konuda hafif germe egzersizleri haftada 3 gün ve 3 defa 15 gelme üzerinden gerçekleşir. Bu çözüm yolu işe yaramadığı zaman bize uzman doktor kontrolünde gerekli cerrahi yöntemler ele alınır. Son çare olarak öne çıkan bu yöntem bebeğin boyun eğriliğinin ortadan kaldırılmasına imkan verir.
Tortikolis Tanısı ve Ameliyatı
Gerekli olan belirtiler üzerinden ele alınmak suretiyle tortikolis tanısı gerçekleşir. Özellikle bebeğin boynunu devamlı bir tarafa doğru çevirmesi ya da yatırması bu durumu açık şekilde gösterir. Aynı zamanda bir kulağın önde olması üzerinden de tanı gerçekleşebilir. Özellikle 12 veya 15 aylık bebekler için yapılan fizik tedavi yöntemi üzerinden, o problem önemli oranda ortadan kaldırılır. Ancak özellikle teşhis 1 yaşından sonra konmuş ise, genelde cerrahi yöntemler söz konusudur. Uzman doktor kontrolünde ele alınan tedavi yöntemi, problemin kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmasına imkan verir.
Tortikolis Kimlerde Olur?
Tortikolis diğer bir ifade ile boyun eğriliği olarak öne çıkar. Genelde doğumsal olması ile beraber sonradan kazanılan birtakım durumlar neticesinde bebeklerde ortaya çıkar. 12 ya da 15 aylık olana kadar fiziksel tedavi ile çözüm yöntemi aranır. Bu işe yaramaz ise ileriki dönemlerde cerrahi müdahale gerekir.