Güncelleme Tarihi:
Topuk dikeni genellikle topuk kemiği ve taban çukuru arasında oluşan kemiğe benzeyen kalsiyum birikintisidir. Topuğun önünde başlayan bu çıkıntı ayağın tüm kısımlarını da etkilemektedir.
Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer mi ve İyileşir mi?
Topuk kemiği ve taban çukuru arasında kemik benzeri kalsiyum birikintisine topuk dikeni denilmektedir. Topuk dikeni yaklaşık yarım santimetre boyutundadır. Çıplak göz ile görülmeyen topuk dikeni oldukça ağrılıdır. Topuk dikeninin en önemli nedenleri stres, sert yüzeylerde yürümek, koşmak ve zıplamak olarak ön plana çıkar. Topuğun ön kısımlarında ısı artışı, şişlik ve ağrı gibi iltihaplanmalar görülür. Topuk dikeni genellikle kendiliğinden geçebilir. Ağrı sürekli tekrar ediyor ise ilaçlar ve ortezler yaralanmayı önleyecektir.
Tedavi Gerektirir Mi?
Topuk dikeni belirtileri görüldüğü anda mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Tanı koymak için ayak röntgeni de çekilebilir. Topuk dikeni doğru bakım uygulandığında evde kendiliğinden geçebilir. Bunun yanı sıra genellikle ağrı ve iltihabı azaltan ilaçlar verilir. Bu şekilde doku iyileşmesi sağlanır. Topuk dikeni tedavi gerektirebilir. Doku iyileşmesinin sağlanması için yumuşak doku esnekliği sağlanmalıdır. Özellikle bol bol istirahat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarda da topuk dikeni çok sık görülmektedir.
Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?
Topuk dikeninin pek çok nedeni bulunmaktadır. Özellikle de aşırı kilo ve obezite topuk dikenine neden olabilir. Uyumsuz ve dar gelen ayakkabılar da topuk dikeni nedenleri arasında görülmektedir. Bunun yanı sıra şeker hastalığı da topuk dikenine neden olabilir. Günün çoğunu ayakta geçirmek ve düz tabanlık da topuk dikeni nedenleri arasında yer alır. Aşırı fiziksel aktiviteler yapmak da topuk dikeni nedeni arasında gösterilebilir.
Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikeninin bazı belirtileri bulunmaktadır. Özellikle topuk önünde inflamasyon ve şişlik oluşur. Bunun yanı sıra etkilenen bölgede ısı artışı ve çevresinde şişlik de oluşur. Topuğun altında ise kemik parçası çıplak gözle görülebilir. Uzun sürelerde çıplak ayakla yürümek topuk dikeni oluşumunu belli eder. Bunun yanı sıra ayakta yere basamayacak kadar sert bir ağrı oluşur. Bu ağrı ve şişliklere bakıldığında topuk dikeni belirtileri arasında sayılabilir. Belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka iyi bir doktora görünmek gerekir. Bu şekilde topuk dikeni ile mücadele edilebilir.