Güncelleme Tarihi:
Dr. Oktay Demircioğlu, başlangıçta bir kozmetik sorun gibi görünen tırnak mantarının, tedavi edilmemesi durumunda, ayakta tırnakların kalınlaşarak ayakkabının iç kısmına dayanması nedeniyle basınç, iritasyon ve ağrıya; el tırnaklarındaki enfeksiyonların ise sosyal ve psikolojik sorunlara, iş ve aile hayatında başarısızlık ve mutsuzluklara neden olduğunu söyledi.
TIRNAK MANTARI YAŞ İLE BİRLİKTE ARTIYOR
Erişkinlerde çocuklardan üç kat daha fazla görülen tırnak mantarı, tırnakta renk değişimi, kalınlaşma, kırılma-kopma ve şekil bozukluğuna yol açıyor. Dr. Oktay Demircioğlu, “Yetişkinlerin yüzde 15 - 20’sinde görülen tırnak mantarına, 60 yaş üzerindeki her üç kişiden birinde rastlanıyor. Yaş arttıkça kişilerde tırnak mantarı oluşma riski de artıyor. Bunun sebebi yaşla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması. Ayrıca diyabet de tırnak mantarı için önemli bir risk faktörü oluşturuyor.” diye konuştu. Dr. Demircioğlu Türkiye’de iklim, hamam kültürü ve ayakların nemli bırakılması sebebiyle, diğer ülkelerden daha sık tırnak mantarına rastlandığını da sözlerine ekledi.
TIRNAK MANTARI KİŞİDEN KİŞİYE GEÇER
Tırnak mantarı bulunan noktaya temas ettikten sonra mutlaka ellerin yıkanması gerektiğini hatırlatan Dr. Oktay Demircioğlu “Manikür, pedikür yaptırıyorsanız kullanılan aletlerin kişiye özel olarak temizlendiğinden emin olun, ayaklarını olabildiğince kuru ve temiz tutun, el ve ayak tırnaklarınızı uzatmayın, el tırnaklarının etrafındaki cildi yemeyin, temizlik yaparken eldiven kullanın, teri emen çoraplar kullanın, ortak duş ve soyunma odalarına çıplak ayakla girmeyin, tırnağa gelebilecek travmalara karşı dikkatli olun” şeklinde uyarıda bulundu. Dr. Oktay Demircioğlu “Ayak parmaklarını tamamen kaplayan, hava almasına izin vermeyen ayakkabılardan uzak durun. Bunlar tırnaklarda travmaya yol açar. Ayrıca tırnak mantarının üremesi için uygun bir ortam olan, nemli ve sıcak bir ortam oluşturur” şeklinde konuştu.
TIRNAK MANTARI TEDAVİSİ TIRNAK KÖKÜNDEN BAŞLAR
Dr. Oktay Demircioğlu “Tırnak mantarı, tırnağın içinde yer alan bir enfeksiyon olduğu için kullanılan ilacın da, tırnağın içine nüfuz etmesi gerekmektedir. Kalem şeklindeki Excilor, tırnak yatağına hızla nüfuz eder. Böylece enfeksiyon etkeni olan dermatofitlere kolayca ulaşır. Küçük molekül yapısı nedeniyle tırnağa hızla ve yüksek oranda etki eder. Mantara yol açan dermatofitlerin sakladığı her köşeye erişerek tırnak boyunca düzgün bir şekilde yayılır. Excilor’un kullanıldığı tırnak uzadıkça, alttan yeni gelen tırnakla birlikte iyileşme açık şekilde fark edilir.” şeklinde konuşarak, yaz gelmeden tırnak mantarından kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.