Güncelleme Tarihi:
Sağlığın insan hayatındaki en önemli değerlerden biri olduğunu belirten Akdağ, bu alanda görev yapan sağlık çalışanlarının özveri ve gayretlerinin her türlü övgünün üstünde olduğunu söyledi. Akdağ, buna gönülden inandığını vurgulayarak, tüm çalışanların bu özel gününü kutladı.
14 Mart Tıp Bayramında tüm sağlık çalışanlarına toplumun takdirini geliştirecek geliştirecek çalışmalar ve konuşmalar yapılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, “Toplumla, bireyle, insanla, hemşire arasında bir sevgi ilişkisi kurmak, en azından sistemler kadar kıymetli, en azından teknoloji kadar kıymetli ve en azından tedavi edici şartlar kadar kıymetlidir. Çünkü, biz sağlık çalışanları doğrudan insanla muhatap oluyoruz ve bu kişiler kırılgandır. Dolayısıyla sevgi ilişkisini geliştirmek çok önemli” diye konuştu.
TIP BAYRAMI GUTLU OLUVESİN GARİ / WEB TV
Eleştirel yaklaşımlarda da sevgi ilişkisini zedeleyecek tavırlar içerisine girilmemesi gerektiğine dikkati çeken Akdağ, “Örneğin, performanstan, paradan, kazançtan bahsederken, bu ülkede insanların 750 TL asgari ücretle aile geçindirmek durumunda oldukları hatırlamak gerekiyor. Bu ülkede, emeklilerin, işçilerin kazançlarını dikkate almak gerekiyor. Aksi takdirde tartışmaları bu çerçevenin dışında götürürsek, kendi fil dişi kulemize hapsedersek, bir süre sonra biz sağlık çalışanlarının toplumla, bireyle ilişkilerinde arazılar ortaya çıkabilir” dedi.
BAKAN AKDAĞ'IN KONUŞMASININ TAM METNİ
TIP BAYRAMI ETKİNLİKLERİ / Foto Galeri
"SORUNLARI BÖYLE ÇÖZEMEYİZ"
Ankara Tabip Odası Başkanı Beyazıt İlhan'ın yaptığı konuşmada, Türk halkının yeni Sağlıkta Dönüşüm Sistemi'nden ötürü mağduriyet yaşadığı yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirten Akdağ, şunları kaydetti:
"Türk halkı Ankara Tabip Odası Başkanı'na göre herhalde hiç önünü göremiyor. Bu ülkede birileri hep “Halk anlamaz, halk bilmez' diye düşündü. Karşınızdaki Sağlık Bakanı AK Parti hükümetlerinin bakını olarak 9 senedir bu görevdeyim ve 10. senenin içindeyiz. Bu dönüşüm başladığında, Tabip Odası Başkanı ve onların arkadaşlarınca 'Göreceksiniz, üç ay sonra çökecek' şeklinde karalamalar yapıldı. İzmir'de 'Aile hekimliğini denize gömeceğiz' denildi. Bu anlayışla hiçbir sorun çözülmez. Kronik olarak belli bir ideolojiden kaynaklanan sürekli karşı çıkmalarla hiçbir şey çözülmez."
PROF. DR. ÖMER ÖZKAN KÖŞK'E ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve Prof. Dr. Ömer Özkan ile eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan'ı Çankaya Köşkü’nde kabul etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin ilk tam yüz naklini de gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan'ı Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Yaptıkları kol, yüz, rahim, kalp ve diğer nakiller sonrası Türkiye'nin gündeminde olan Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve nakil ekibi Sağlık Bakanlığı’nın 14 Mart Tıp Bayramı 2012 Ödülleri 'Yılın Sağlık Çalışanları' kategorisinde ödüle layık görülmüştü.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI DOKTOR ÖNLÜĞÜ YAKTI
İzmir’de Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (TÜRK Sağlık Sen) üyeleri, ’14 Mart Tıp Bayramı’nd performansa dayalı döner sermaye sisteminde adaletsizlik olduğunu belirterek yürüyüşle protesto etti. Sağlık çalışanları, yürüyüş sonunda beyaz gömleklerini yaktı.
Sağlık Sen üyesi 300 kişilik grup Basmane Garı önünde toplanarak ellerinde, ’Ak adalet dediniz hakkımızı yediniz’, ’Vekile yüzde 45 memura 0’, ’Vekile bir gece memura binbir gece çile bülbülüm çile’ yazan dövizlerle Konak Eski Sümerbank Mağazası önüne kadar yürüdü. Güzergah boyunda bulunanlar sağlık çalışanlarına alkışlarla destek verdi. Sağlık çalışanları bura yaptıkları basın açıklamasından yanlarında getirdikleri beyaz önlükleri ateşe verdi. Yetkililerin sorunlarını çözüp, sağlık çalışanlarına bayram ettirmek yerine kuru laflarla bayramlarını kutlayıp geçiştirdiğini belirten Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, şöyle dedi:
"14 Mart Tıp Bayramı’nda yaptığımız bu eylem, sağlık çalışanları için sorunlar yumağı haline gelen perfoarmansa dayalı döner sermaye sisteminin düzeltilmesi içindir. Doktorundan hemşerisine, ebesinden, sağlık teknisyenine, memurundan, hizmetlisine kadar sağlık kurumlarında hizmet veren tüm çalışanlar bu sistemden yakınmaktadır. Performansa bağlı döner sermaye sisteminde çalışanların yüzde 75.8’i uygulamayı haksız ve adaletsiz olarak nitelendirmektedir. Sağlık çalışanları arasında böyle bir adaletsizlik yapan sistemde diğer kamu görevlilerinin aksine sağlık çalışanlarından vergi alnması ayrı bir haksızlıktır. Kamuda hiç bir kurumda ek ödemelenden vergi kesilmezken, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu da sağlık çalışanlarının diğer memurlara daha düşük ücret almasını sağlamaktadır."
SAĞLIK-SEN'DEN VE İSTANBUL TABİP ODASI'NDAN BAKANLIĞA TEPKİ
Yaptıkları ankette sağlık çalışanlarından yüzde 75,8'inin performansa dayalı döner sermaye sisteminden memnun olmadığını tespit ettiklerini anlatan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Artık performansa dayalı döner sermaye sistemine bir neşter vurmanın zamanı gelmiştir. Aynı kadroya sahip aynı iş yapanlar arasında bile ayrımcılık yapan sistem, adaletsizlikte sınır tanımamaktadır. Kamuda hiçbir kurumda ek ödemelerden vergi kesilmezken, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinde vergi kesintisi yapılmaktadır, bu haksızlıktır” dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın yapılması gereken düzenlemeleri hayata geçirdikten sonra Tıp Bayramı'ndan söz edilebilineceğini ifade eden Kahveci, sorunların çözümünün ardından gelecek yıl gerçek anlamda Tıp Bayramı kutlamayı arzu ettiklerini söyledi.
İstanbul Tabip Odası da yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen törene, saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Anıta çelenk konulmasının ardından basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, bugün Türkiye'deki tıp fakülteleri sayısının 80'i aştığını ve bu fakültelerin çok kıymetli hekimler yetiştirdiğini söyledi.
"SAĞLIĞI FIRSATA DÖNÜŞTÜREN BİR SİSTEM VAR"
Türkiye'de 120 bin hekim ve yaklaşık 650 bin sağlık çalışanı bulunduğunu belirten Gören, şöyle devam etti:
“Bugün Türkiye'de sağlık hizmeti veriliyor ama ne yazık ki bu sağlık hizmetinin sunulduğu sağlık sistemi hakkında çok iyi şeyler söyleyemiyoruz. 1982'den itibaren başlayan teorik döneminin ardından, 2002'den sonra uygulama dönemi olan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile bugün ne yazık ki Türkiye'deki 70 milyon insanın sağlığını fırsata dönüştüren bir sağlık sistemiyle karşı karşıyayız. Bu sistem, hastanın doktora ulaşımını kolaylaştırmakta ama hastaya bakma anlamında sadece doktorun hastanın yüzüne bakması ile nitelendirebileceğimiz bir sağlık hizmeti sunuyor. Hastanın doktora ulaşımını kolaylaştırdığı için de şimdilik vatandaşlarımızı memnun kılan bu sistem, ne yazık ki artık nasıl bir sistem olduğunu ortaya koyan belirtiler vermeye başladı. Bu sistemin aslında insanlara gerçek anlamda sağlık hizmeti sunan bir sistem değil, insan hayatını başbakanın deyimiyle, 'fırsata çeviren' bir sağlık sistemi olduğu anlaşılmaya başlandı.”
Gören, Tıp Bayramı haftasında sağlık sorunlarını dile getirdiklerini vurgulayarak, Türkiye'ye en doğru sağlık sisteminin getirilmesi için hekimler ve tüm sağlık çalışanları olarak mücadele vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Taner Gören, Tıp Bayramı haftası çerçevesinde 18 Mart pazar günü, Tünel Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na “Sağlıkçılar Yürüyüşü” düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI DOKTOR ÖNLÜĞÜ YAKTI
İzmir’de Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (TÜRK Sağlık Sen) üyeleri, ’14 Mart Tıp Bayramı’nd performansa dayalı döner sermaye sisteminde adatsizlik olduğunu belirterek yürüyüşle protesto etti. Sağlık çalışanları, yürüyüş sonunda beyaz gömleklerini yaktı.
Sağlık Sen üyesi 300 kişilik grup Basmane Garı önünde toplanarak ellerinde, ’Ak adalet dediniz hakkımızı yediniz’, ’Vekile yüzde 45 memura 0’, ’Vekile bir gece memura binbir gece çile bülbülüm çile’ yazan dövizlerle Konak Eski Sümerbank Mağazası önüne kadar yürüdü.