Güncelleme Tarihi:
Temizlik hastalığı nedir?
Obsesif kompulsif hastalığı olarak adlandırılan temizlik hastalığı takıntılı şekilde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli olduğu hissine inanma ve her şeyi sürekli yıkama, silme gibi eylemlerin sürekli tekrarlanması sonucu olarak ortaya çıkar.
Bunun altında yatan sebep anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olamama hissi, saplantılı düşüncelerdir. Kişi bu bozuklukların mantık dışı olduğunu bildiği halde kendi davranışlarını engelleyemez. İstem dışı davranışlarını sürekli tekrarlayarak engellemeye çalışır. Saplantılı düşünceden kurtulmaya ve unutmaya çaba gösterir ancak başarılı olamaz. Fakat tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Temizlik hastalığının belirtileri nelerdir?
-Kişi sürekli ellerini yıkar
-Evi temizler,
-Eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizleyebilir.
-Zamanın çoğunu temizlik yaparak harcar.
-Kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi yıkar ve temizlemeden kullanamaz.
Temizlik hastalığı olan kişiler de görülen takıntılar
-Dokunduğum her nesne ve cisimden mikrop bulaşmış olabilir mi?
-Banyo ihtiyacını karşılarken acaba tam anlamıyla temizlenmiş olabildim mi?
-Girilen cinsel ilişki sonrasında acaba hastalık çeşitlerinden biri bulaşmış olabilir mi?
-Evi temizlerken aynanın üstünde toz kalmış. Komple tekrar temizlik yapmalı mıyım?
-Simetri ve düzen takıntısı
-Eskiyen eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi
Temizlik hastalığının tedavisi
Temizlik hastalığı olan ve bu durumdan bir an önce kurtulmak isteyen kişiler için durum çaresiz değildir. Eğer böyle bir problemiz varsa, bu hastalığın tedavisinin olduğunu bilmelisiniz.
Uzmanlar tedaviye ilk olarak hastalığınızın yersiz ve anlamsız takıntılar olduğunu söyleyerek başlayacaktır. Hatta bu davranışın ağır bir ruhsal bunalıma yol açacağını anlatacak ve hastalığı yenme konusunda bilgiler sunacaktır. 2 yıl kadar sürebilen yüksek dozlarda antidepresan alımı hastalığın iyileşme aşamasında olumlu sonuçlar vermektedir. Temizlik hastalığı durumunun fazla ilerlememiş olması iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır. Ancak hastalık ileri derecelerde ise durum aynı şekilde olmayabilir.