Güncelleme Tarihi:
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, hücrelerin uç kısımlarında "telomer" diye adlandırılan parçalar bulunduğunu, yaşamı uzatmanın "telomerlerin" uzatılmasını engellemekten geçtiğini belirtti.
TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ TIP ALANINA DA YANSIYOR
Karaöz, Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kulübünce düzenlenen "Kök Hücre ve Güncel Gen Tedavileri Konferansı"nda, teknolojideki hızlı gelişimin tıp alanına da yansıdığını, ameliyatların robotik cerrahiyle yapıldığını söyledi.
"AMERİKA'DAKİ BİR DOKTOR TÜRKİYE'DEKİ BİR HASTAYI AMELİYAT EDEBİLECEK DURUMDA"
Tıp alanındaki görüntüleme ve cerrahi sistemlerdeki gelişmelerle hastaların daha az kesik ve kanamayla tedavi sayesinde kısa sürede taburcu edildiklerini anlatan Karaöz, "Teknolojinin gelişmesiyle artık 'robotik cerrahi' dediğimiz bir olguya doğru gittik. Bu cerrahi yöntemle doktorlar ellerinde neşter olmadan robotlar aracılığıyla ameliyat yapabiliyor. Bugün Amerika'daki bir cerrah robotun başında oturup, Türkiye'deki bir hastayı tedavi edebilecek durumdadır" diye konuştu.
"ÖMRÜMÜZÜN SÜRESİNİ TELOMERLER BELİRLİYOR"
Tıptaki gelişmelerle insan ömrünün uzadığına da dikkati çeken Karaöz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hücrelerimizin uç kısımlarında 'telomer' diye bir parça var. Bu, her bölünme yaşandığında kesiliyor. Bittiği zaman da somatik hücrelerimiz bu telomeri yerine koyamıyor. Kök hücreyi bu telomerden farklı kılan ise kısalan hücrenin enzim aktivitesiyle yerine konulmasıdır. Yaşamı uzatmak da bu telomerin uzatılmasını engellemekten geçiyor. Bunun tamamen gerçekleşeceğine, ölümsüzlüğün olacağına inanmıyorum ancak gelecekte insanlar 200 yıl yaşayacak. Bunu göremeyeceğiz ama bunun olacağına inanıyorum. Ortalama yaşam ömrünün gitgide artması da bunu gösteriyor."