Güncelleme Tarihi:
Çalışmaya, 2007-2013 yılları arasında, tüp bebek uygulaması yapılan, 232 kadının, 353 tüp bebek deneme siklusu dahil edildi. Araştırmaya katılan tüm kadınlar, tüp bebek uygulaması öncesinde, süt ve süt ürünleri kullanımı açısından sorgulandı. Süt ve süt ürünleri de kendi içerisinde düşük yağlı ve tam yağlı olarak sınıflandırıldı. Süt ürünlerinin az yağlı ya da tam yağlı olan formlarının kullanımı arasında bir farklılık saptanmadı.
SÜT ÜRÜNLERİ İLE TÜP BEBEK ARASINDAKİ İLİŞKİ İNCELENDİ
Yapılan analiz sonucunda, süt ürünleri tüketimlerine bakıldığında, en sık kullanılan ürünlerin tam yağlı süt (%32), düşük yağlı süt (%29) ve yoğurt (%19) olduğu saptanmış. Hastalar, süt ürünleri kullanım miktarlarına göre 4 farklı gruba alınarak incelendi. Sonuçta, gruplar, rahim iç tabakası kalınlık, kan estradiol düzeyi, toplanan yumurta sayısı, döllenme oranları, embriyo kalitesi, klinik gebelik ve canlı doğum oranları açısından karşılaştırıldı.
"BEBEK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ BİR ARAŞTIRMA"
Anatolia Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı bu çalışma ile ilgili olarak verdiği görüşte araştırmanın kıymetli olduğunu, çıkan sonucunun bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için önemli sonuçlar içerdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Yaralı, sonuçların heyecan verici olması ile birlikte, rapor edilen bulguların daha ileri çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.