Güncelleme Tarihi:
Vücudumuz için önemli olan süt hakkında her gün yeni bir bilgi daha öğreniyoruz. Başlı başına bir mucize olmasının yanında yoğurt, peynir, ayran ve kefire dönüşebilmesi her şekilde tüketilebilmesini sağlıyor.
Süt mineraller, fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Aynı zamanda B2, B12, C, D, K ve A vitaminlerini içerir. Aslında sütün %87 yakını sudur.
Ne kadar süt içilmeli
Günlük kalsiyum gereksiniminin 1200 veya 800 miligram olduğu düşünülürse 1 su bardağı sütte 240 miligram kalsiyum bulunur. Bu yüzden gün içerisinde 2-3 bardak süt tüketilmesi gerekiyor. Ancak bazı kişilerde süt tüketimi gaz, şişkinlik veya hazımsızlık gibi sorunlar yaşayabiliyorlar. Bunlara alternatif olarak süt yerine peynir yoğurt kefir gibi süt ürünleri tüketebilirler.
Kalsiyum ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde 1500-2000 miligrama çıkar. Bu yüzden hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar en az 2-3 bardak süt tüketmelidirler.
Çocukluk ve ergenlik çağında kemik gelişimi devam eder. Bu yıllarda süt tüketimi kalsiyum ve fosfor açısından kemik mineralizasyonu yapar. Eğer yeteri kadar tüketilmezse özellikle 30’lu yaşlardan sonra kemik deformasyonları ve kemik erimesine yol açar.
Hangi tür sütü tercih etmeliyiz
Sütleri 3 gruba ayırıyoruz. Birinci grup sokakta satılan işlenmemiş sütler, ikincisi pastörize sütler, üçüncü grup ise UHT yani uzun ömürlü sütlerdir.
Sokakta satılan işlenmemiş sütler ulaşmak kolay olmayabiliyor. Fakat bu tür sütlerde mikrop gelişmesi daha kolay oluyor. Hatta bazen satıcılar sütlere su katabiliyor veya sütün dayanıklığını arttırmak için yabancı kimyasal maddeler koyabiliyorlar.
Pastörize sütlerde ise süt 72-75 dereceye kadar ısıtılıp soğutulur. Bu sayede zararlı birçok mikrop ölmüş olur.
UHT yani uzun ömürlü sütlere gelirsek sütlerde pastorizasyon ve sütün yağ dağılımını engellemek için homojenizasyon uygulanıyor. Uygulanan bu işlem 135 ve150 derece arasında yapılıyor. Bu kadar yüksek ısıya maruz kalmak sütün kendi proteinlerini de kaybetmesine sebep oluyor.