SORU VE CEVAPLAR 8

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 8
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 16:16

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Eşimin boğazında guatrında kenarları belli olmayan nodüller mevcut.Doktor tefor ilacı verdi 2 ay günde yarım alarka kullandı.tsh hormonu çok düştüğü için ilacı kestiler.Ameliyat olmasını söylediler.Bu nodüllerin kanser riski varmıdır?.Ameliyat olmazsa ne olur?.Bilgi verirseniz memun olurum.Sürekli kilo alıyor.Bu kilo alma nedeni hormon bozukluğundanmı kaynaklanıyor.
CEVAP
Tiroit glandının büyümesine guatr denir. Erişkinlerde tiroidin ağırlığı normalde 20-25 gm’dır.  Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak şüpheli durumlarda ultrasonografi ile tanı konmalıdır. Tiroidin erişkinlerdeki normal  boyutları 20x25x50 mm’dir. Ultrasonografide tiroidin derinlik çapının  25mm üzerine çıkması guatr olarakM değerlendirilir. Ayrıca, ultrasonografik olarak tiroid glandının volümü bulunduktan sonra bunun 0.52 ile çarpımı sonucu gram cinsinden ağırlığı kolaylıkla hesaplanabilir. Özellikle bazı kadınlarda boyun yapısı nedeni ile tiroit normal olarak ele gelebilir.  Dolayısıyla her ele gelen tiroit guatr olarak değerlendirilmemeli  ancak ultrasonografik ölçümle kesin tanı konmalıdır.



SORU
Merhaba. Daha önce de yazmıştım ama cevaplamamışsınız. Ben üniversitede okuyorum. Kayıtlardan önce sağlık taramasından geçtim. Kanımda %14.3 oranında anti-hcv bulundu. Doktor tam açıklama yapmadı. Bu oran tehlikeli bir oran mıdır? Neyi ifade ediyor? Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi alabilir miyim? Teşekkür ederim iyi çalışmalar...
CEVAP
Hepatit, karaciğer iltihabı demektir. Genellikle karaciğerde büyüme, hassasiyete ve bazen kalıcı hasar oluşmasına neden olur. Virüsler dışında çeşitli kimyasal maddeler, ilaçlar ve alkol alımı nedeniyle de oluşabilir. Viral hepatit, karaciğere yerleşen çeşitli virüslerin neden olduğu en sık görülen bulaşıcı hastalıktır. Kroniik hepatit B taşıyıcılarında ve kornikk  hepatit C hastalarında karaciğer kanseri yüksek oranda görülmektedir.

SORU
merhaba ben 27 yaşında 1.86 cm boyunda biriyim. bundan 2 yıl öncesine kadar 80-86 kilo arasındaydım ancak su an 103 kilyoum. nasıl zayıflayabilirim. iyi bir iştahım vardır ve fazlaca hareket ettiğimi söyleyemem. bildiğiniz bir diyet varsa lütfen mail atın. ayrıca haftada 3 gün spora gidiyorum... (yeni Başladım)
CEVAP
Günümüz dünyasında, çalışan insanların kilo verme ve kontrol etme sorunları bulunmaktadır.  Çağımızda, kısıtlı fiziksel hareketli yoğun iş çalışma saatleri günlük egzersiz için zaman ayrılmasına fırsat vermemektedir.  Fazla kilolu olmak kalp hastalığına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına ve eklem kireçlenmesine neden olmaktadır.  Eczanelerde kilo kaybına yardımcı olmak amacı ile pek çok yardımcı kilo verme ilacı bulunmaktadır.  Ancak, pek çok ilaçta olduğu gibi bu ilaçların da belirli riskleri bulunmaktadır.  “Kilo verme isteği”  ve “yaşam tarzındaki uygun değişiklik” ile kilo vermek mümkün olmakta ve genel sağlık durumunuzu etkileyecek vücut ağırlığına ulaşarak genel sağlık durumunuzu korumanız sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

SORU
PCO hastasıyım diana 35 kullanıyordum.Yasmin kullanmaya başladım .Tedavi edici özelliği var mıdır?
CEVAP
Polikistik over sendromu anovulasyon (yumurtlama olmaması) ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tüylenme, gecikmeler şeklinde adet düzensizliğiyle ve başka bazı belirtilerle seyreden bir durumdur. Ovulasyon (yumurtlama) çeşitli nedenlerle gerçekleşememekte ve folikülün gelişimi yarıda kalarak her defasında yumurtalıklardan birinde milimetrik boyutlarda bir kist oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Polikistik kelime olarak "çok sayıda kist" anlamına gelen ve bu durumu tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Sendrom denmesinin nedeni ise tüylenme, adet düzensizliği ve şişmanlamadan oluşan belirtiler topluluğunun (belirtiler topluluğu=sendrom) beraberce görülmesidir. Polikistik over sendromu, tüm belirtilerin beraberce ve şiddetli olarak görüldüğü bir durumdur ve ender rastlanır. Buna karşın adet düzensizliği, hafif tüylenme ve hafif şişmanlık daha sık görülen belirtilerdir. Yazımızda bu yüzden polikistik over sendromu yerine polikistik over (PKO) deyimini kullanacağız

SORU
merhaba ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim,benim saç diplerim kabuk tutuyor kaşınıyor daha önce doktara gittiğimde doktor stresten olduğunu söyledi saç dıplerımdekı yaraların ustune iğne yaptı elecon pomat adında bir ilaç verdi ama hiç geçmedi sadece ilacı sürdüğümde 2-3 gün kadar hiç bişi olmuyor daha sonra tekar kabuk tutmaya baslıyor ve bu aralar vücüdumda bir iki yere daha mesela koltuk altımada sıcradı ne yapmamı önerirsiniz şimdiden yardımlarınız için teşekür ederim.
CEVAP
Seboreik dermatit ,sebebi kesin olarak bilinmeyen ancak cildin yağ salgısının miktarı ve bileşim özelliği ile ilgili yapısal bir ekzema türüdür. Genellikle yüz , saçlı deride,kulaklar,göğüs ön yüzü ve sırt ortası gibi bölgelerde yerleşir,kızarıklık ve kepeklenme ile kendini gösterir. Problem yağ salgısı ile ilgili olduğundan seçilecek temizlik ve kozmetik ürünlerinin de yağlı ciltler için hazırlanmış yağsız,su bazlı ürünlar olması gerekir. Şampuan olarak da gene yağlı saçlar için olanlar seçilmeli veya problem sadece bu tür şampuanlarla da çözülemeyecek durumda ise medikal şampuanlar kullanılmalıdır. Eczanelerde bulabileceğiniz bu şampuanları ( Ketakonazol, Zinc prition,Hule de cade ,bisprition gibi madddeler içeren şampuanlar) 1 ay kadar ,haftada 3 kez düzenli şekilde kullanıp tekrar diğer şampuanlara dönebilirsiniz

Haberin Devamı


SORU
2004 senesi 8 haziranda acık kalp ameliyatı gecırdım daha sonra bu ameliyatın netıcesı olarak gogus kafesim oynuyor hala aradan gecen zamana karsı oynemaya devam ediyor agır bır sey kaldıranıyorum sanki ortadan ıkıye ayrılacakmısım gıbı olurum tekrar amelıyat dedıler korkuyorum baska bır yolu varmı? O gunden sonra da karekterımde degısme oldu eskıden gayet rahatlıkla karsıladıgım seylerı sımdı cok sınırlenıyorum bundan dolayıda is hatıma yansıyor eskıye ne zaman donerım
CEVAP
Ameliyatın üzerinden neredeyse 3 yıl geçmiş. Söz konusu durumun ameliyattan başka çözüm yo lu  yok. Sinirliliği için hastamızın psikiyatri doktoruna başvurmasını öneririm.

Haberin Devamı


SORU
69 yaşında 1.65 boyunda ev hanımı bir bayanım. Şu anda 95 kilodayım. Bu şişmanlıktan nasıl kurtulurum
CEVAP
Günümüz dünyasında, çalışan insanların kilo verme ve kontrol etme sorunları bulunmaktadır.  Çağımızda, kısıtlı fiziksel hareketli yoğun iş çalışma saatleri günlük egzersiz için zaman ayrılmasına fırsat vermemektedir.  Fazla kilolu olmak kalp hastalığına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına ve eklem kireçlenmesine neden olmaktadır.  Eczanelerde kilo kaybına yardımcı olmak amacı ile pek çok yardımcı kilo verme ilacı bulunmaktadır.  Ancak, pek çok ilaçta olduğu gibi bu ilaçların da belirli riskleri bulunmaktadır.  “Kilo verme isteği”  ve “yaşam tarzındaki uygun değişiklik” ile kilo vermek mümkün olmakta ve genel sağlık durumunuzu etkileyecek vücut ağırlığına ulaşarak genel sağlık durumunuzu korumanız sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar, bu imkanı bizlere verdiğiniz için çok teşekkürler. Ben 57 yaşındayım ve bronşiyel astım var, enson gittiğim doktor KOAH teşhisi koydu. Hiç sigara kullanmamama rağmen geçmeyen bir öksürüğüm var. Alerjik bünyem olduğu için bazı antibiyotikler dokunuyor, ne tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
KOAH’ ta tedavi üç türlüdür. Biri: hastalığın ilerlemesini yavaşlatan tedavi (asıl tedavi); diğeri: hastalığın seyrini değiştirmeyen, ancak hastanın şikayetlerini azaltan tedavi (rahatlatıcı, semptomatik, palyatif tedavi) ve üçüncüsü ise: KOAH’ lı hastanın geri kalan mevcut kapasitesini en iyi kullanmasını sağlayıp yaşam kalitesini artırmaya dönük tedavidir (rehabilitasyon).

En önemli, en öncelikli ve en çok işe yarayan şey hastanın sigarayı bırakmasıdır. Grip ve zatürree aşılarının yapılması ve eğer bir eksiklik söz konusu ise, alfa-1 antitripsin yerine koyma tedavisi önerilen diğer yaklaşımlardır.


SORU
Safre kesesesi amaliyatın dan sonra hasta ,yemeklrde neyue dikkat etmelidir.
CEVAP
Karaciğer hastalarıyla safrakesesi hastaları genellikle kanştırılır. Birbirine benzemekle birlikte, karaciğer hastalıkları ile safrakesesi hastalıkları ayırt edilmelidir. Öncelikle, bu hastalıkların nedenleri farklıdır. Buna ek olarak, hastalıklann ilaç ve diyetle tedavileri de büyük farklılıklar gösterir. Safrakesesi hastalıklanndan en önemlileri safra taşı hastalıkları ve akut ya da kronik safrakesesi iltihabıdır (kolesistit). Safrakesesinin kasılma özelliğinin azalması (atoni) daha az önem taşır.

SORU
11 yaşinda bır kızım var gecen kış cok ağir bır su çiçeği gecırdı özellıkle yüzünde olmak üzere vücudunun çeşitli yerlereınde cukurluklar kaldı bunun bır kız için nasıl bir sorun olduğunu tahmın edersiniz pisigolojik olarak cok etkılendı ve şu kendını beğenmedeiğinisöylüyor bu izlerın kapatmanın bır yolu varmı varsa nerede nasıl yapılıyor ilgilerınız için cok teşekkür ederım
CEVAP
Su çiçeğinde çöküntü izleri(atrofik skar)ortaya çıkar.Bunların kısmi düzeltilmesi plastik cerrahide uygulanan traşlama yöntemiyle yapılabilir.Bu uygulama için erişkin yaşa gelmesi beklenmelidir.
 

SORU
Selam Ben 35 yaşındayım ve 1,5 yıllık evliyim eşimle bebeklerimiz olsun istiyoruz, ancak o kadar çok doktora gittik hiçbir sorun bulamadılar ve hamile kalamadım.Mikro enjeksiyon yöntemini istedik hemen yapapılmaz dediler öyle bir gönderdiler. Yaşım geçiyor iki tane ikiz istiyorumbir kız bir oğlan eğer allah izin verirse.Artık herşeyden umudumu kestim, mücadelem erken daha ama yaşım gelip geçiyor. Ne yapmam geriyor bana yardımcı olursanız sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar...
CEVAP
İnfertilite; dölleme ya da döllenme işleminin gerçekleşmemesi sonucunda hamileliğin oluşmamasıdır.  Sterilite ya da kısırlık ise; dölleme ya da döllenme fonksiyonunun doğuştan (genital anomaliler gibi sebeplerle) ya da sonradan tamamen kaybedilmiş olması anlamına gelir.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (WHO) standartlarına göre infertiliteden söz edilebilmesi için, ortalama haftada iki kez cinsel ilişkiye ve korunulmamasına karşın, 2 yıl boyunca gebeliğin oluşmaması gerekmektedir.  Bu süreyi değişik kaynaklar hastanın yaşıyla da bağlantılı olarak 1 yıl, hatta 6 ay ile sınırlamaktadırlar.

SORU
5 yıldır sağ ve sol göğsümden sarı bir sıvı gelmekte doktora başvurduğumda patolojiye gönderdi çıkan sıvıyı.patolaji sonucu korkulucak bişi omadığını ver hormonal bir sıkıntı olduğunu söyledi doktorum.hala devam etmekte ve zaman zaman batıcı bir ağrı sızı olmakta.çamaşırımda sarı lekeler oluyor.ultrasıon sonuçlarıda normal çıktı ama budurum berni çok rahatsız ediyor ve çok acı hissediyorum.sizlerin tavsiyesi ne olur acaba?cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum
CEVAP
Kısırlık sebeplerinden birisi de prolaktin hormonu yüksekliğidir. Ancak bundan her prolaktin yüksekliği olanın çocuğu olmaz anlamı çıkartılamaz. Tedavisiz dahi gebelik oluşabilmektedir. Ayrıca prolaktin hormonu yüksekliği, ilaç tedavisine iyi yanıt verebilmektedir. Esas hastalığın tedavi edilmesi. Prolaktini yükselten sebepler bulunabilirse öncelikle o hastalık tedavi edilir.

Prolaktin yüksekliğinde kullanabilecek ilaçlar "bromokriptin" veya "lisurid" adı verilen ilaçlardır. Bu ilaç vücutta prolaktin karşıtı etki yaparak yakınmaları düzeltebilir.

SORU
Merhaba , ben sürekli midemde bir şişkinlik hissediyorum , yemek yediğim zaman midem bulanıyor ,yemediğim zamna ise midem yanıyor yani kazınıyor gibi oluyor.Geceleri ise ağzımın içi açımtırak oluyor tatlı birşeyler yersem eğer düzeliyor neden olabilir ne yapmam gerek beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
CEVAP
Sık görülen bir sağlık sorunu olan hazımsızlığın çok iyi araştırılması gerekiyor. Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen hazımsızlık diyabetes mellitus, tiroid hastalıkları, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de habercisi olabiliyor.

Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun görülme sıklığını artırıyor. Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Hazımsızlığın genellikle iyi tarif edilemeyen karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıktığı belirtiliyor.

SORU
öncelikle bu imkanı sunduğunuz için teşekkür ederim. ben 24 yaşında 1.64 boyunda 79 kilo olan bi genç kızım zayıflamak için internettn ''yunnan yosunu'' diye bi ilaç aldım karın tokluğu ve yağ yakımına etkisi olduğuna inanarak 4 gündür kullanıyorum %100 bitkisel denmesine rağmen merak ediyorum şimdi yada daha sonra bu ilaç sağlığımı olumsuz etkilermi? teşekkür ederim..
CEVAP
Bu madde ile ilgili bilimsel gecerliligi olan herhangi bir bilgiye sahip degiliz...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!