SORU VE CEVAPLAR 2

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 2
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2007 13:51

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.


SORU
Arada bir baş dömesi şikayetim var? 30 yaşındayım 10 yıldır aniden tansiyonum çikiyor aceba neden?
CEVAP
Kan basıncının normal kabul edilen değerlerden yüksek olmasıdır. Sistolik kan basıncı kardiyak atış hacmini, diastolik kan basıncı periferik direnci ölçer. Halk arasında sistolik kan basıncı büyük tansiyon, diastolik kan basıncı ise küçük tansiyon olarak bilinmektedir. Kan basıncının normal değerler altında tutulmasına dikkat edilmelidir. Kan basıncındaki 10 mmHg artış koroner kalp hastalığını %30 artırır.
Haberin Devamı

Hipertansiyon pek çok hastalık için bir risk faktörüdür! Ülkemizde de önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan Hipertansiyon, pek çok hastalık için önemli bir risk faktörüdür! Hipertansiyon tedavi edilmediğinde;

kalp yetmezliği,
kalp krizi,
böbrek yetmezliği,
damarların daralması,
beyin kanaması,
felç,
görme kaybına neden olur.
Hipertansiyonun sınıflandırılması

Hipertansiyon için yapılan sınıflamalarda zaman içinde belirgin farklılıklar olmuştur. Yaygın olarak kabul gören Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Hipertansiyon Komitesi (DSÖ/ISH)’nin yaptığı aşağıdaki sınıflandırmanın kullanılması önerilir:

 

SORU
merhaba ben 22 yasındayım cınsıyetım erkek 2.5 yıldır sıdetli baş agrıları gecırıyorum noroloji uzmanına gorundum bı kac kes mıgren teshısı verdi ilac tedavisi gördüm ama bi sonuç alamadım agrılarım sağ yada sol tarafdan oluyor boynumdan yada kulak arkasından baslıyor sonra yavas yavas butun basımı sarıyor gozlerım agırlasıyor sonra sidetli zonglamalarla agrılar gıderek fazlalasıyor bı de baslarken kulagımı tıtretıyorum durmadan boynumu ovalıyorum cok da kutletıyorum farkında olmadan tesekkurler
CEVAP
Bazı insanlar hem migren ağrılarından hem de kronik gerilim tipi baş ağrılarından şikayetçi olmaktadır. Bu "karma" baş ağrısı türünün teşhisi ve tedavisi zor olabilir. Sizin yaşadığınız belirtiler tabloda varsa bu konuyu doktorunuza gittiğinizde gündeme getirmeyi unutmayın.

Haberin Devamı


SORU

29 yaşındayım ve bekarım sürekli reglim gecikiyor.bu sürekli böyleydi.ama bu sefer olcakmış gibi sinyaller verdi ama başlayamadı ve bu bende başağrısı sıkıntı vb şeyler yaptı.şu andada başladı fakat çok yoğun değil.sizce bu anormal bi durummu ve neden olur?teşekkür ederim.
CEVAP
Adet kanaması esnasında ya da hemen öncesinde kasıklarda ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzı ağrılara dismenore ya da menstrüel kramp adı verilir. Dismenore primer ya da sekonder olabilir. Primer dismenore ilk adet kanamasından 1-2 yıl sonra ortaya çıkan, 25 yaş civarında ya da çocuk doğurduktan sonra azalan ya da kaybolan ve altta yatan patolojik bir nedenin bulunmadığı dismenoredir. Sekonder dismenorede ise ağrılı periyodlara neden olan spesifik bir hastalık söz konusudur.

Haberin Devamı

Orta derecedeki dismenore şikayetlerinin pek çoğu hafif ağrı kesicilerden fayda görür. Adetleri düzenli olan kişiler ağrıların başlamasını beklemeden, adet kanamasından bir gün önce ağrı kesici almaya başlarlar ise ağrıların şiddeti oldukça azalacaktır. Bu ilaçların tok karnına alınması mideye yönelik yan etkileri azaltır.

Ağrıların çok şiddetli olduğu durumlarda enjeksiyon şeklinde ağrı kesiciler kullanılabilir.  Eğer tedavi ile şikayetler uzun süre giderilemiyorsa endometriozis gibi bir patolojiyi aramak maksadıyla laparoskopi yapılabilir.


SORU
iyi gunler ben 36yasinda bir bayanim benim sorunum halk arasinda sac kiran denen hastalik yaklasik 8 yildir saclarimda donem donem dokulmeler oluyor buda beni pisikolojik olarak cok yipratiyo bi kuafore gidemiyorum bulasicimi diye soruyorlar.fransada yasiyorum buradaki doktorlar bunun uzerine arastirma yapilmadigi icin sebebini bilmediklerini soyluyorlar fakat turkiyedeki doktorlar stresten oldugunu soylemisti her yil tekrarlayan bu illetten nasil kurtulurum lutfen bana yardimci olun tesekkurler
CEVAP
Saç kıran, birkaç mm ile 1-2 cm. çapında yuvarlak bir alanda ani saç dökülmesi şeklinde karşımıza çıkar. Bu tür saç dökülmesi bir bölgede olabildiği gibi birkaç değişik yerde, örneğin sakal, saç, kaş ve kirpiklerde de olabilir. Saçkıranların asıl sebebi strestir. Fakat bazı otoimmun ve cilt hastalarında da görülebilir. Mantar hastalığı ise özellikle buluğ çağından evvelki çocuklarda ortaya çıkar. Burada kırık saçlar içeren kepekli alanlar, kıl diplerinde kepek ve mantar birikimi üzerine iltihap bulunan ve kılların kolay çekildiği inflamatuar nodüler biçimde karşımıza çıkar. Bu hastaların dışında, bir de saçlı deride kıl, folliküllerinde tahribat yaparak dönüşümü olmayan saç dökülmesi oluştururlar. Bunlar en çok doğumsal olurlar fakat enfeksiyon, fiziksel, tümöral ve diğer nedenlere de bağlı olabilirler.

Haberin Devamı

 
SORU
Merheba iyi günler.Öncelikle Bizlere böyle bir imanı sunduğunuz için sizlere teşekkür ederim.Size Sinop İlinden yazyorum ve yaşı 50.Öncelikle hastalıklarımı sıralayayım ve sonra soruma geleyim.1-Uyku abnesi hastayısıyım ve cbab chazı kullanıyorum. 2-Anklozon spondolit hastasıyım 3-Kalp in pompalaması normal gevşemesi normaldan yavaş. Benim bunlarda önceliğim Kalp le ilgili olacak çünkü inanıyorum ki 20 metre hızlı koşsam kalp krizi geçirerek ölebilirim veya elime ağır bir yük alsam çok az
CEVAP
Burundan başlayıp geniz, damak ve aşağı solunum yollarında yumuşak dokuların uyku sırasında kapanmasına bağlı olarak gelişen apne, vücutta oksijen yetersizliği yarattığı gibi, birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Apne, tedavi edilmediği takdirde, kısa dönemde gündüz uyku hali, çabuk yorulma, sabah baş ağrıları, araba kullanırken uyuklama, depresyon gibi sorunlara yol açabiliyor. Uzun dönemde ise kalp, akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyona neden olabiliyor. Apne, erkeklerde yüzde 24, kadınlarda ise yüzde 8 oranında görülebiliyor.

Haberin Devamı


SORU
DEVAM çok az süreli taşıyabiliyorum.Size sorum Kalp le ilgili tedavi anlamında neler yapmalıyım.Birde Şu an tedavisi olmayan ankilozon spondolitle ilgili yeni gelişmeler var mı teşekkür ederim.
CEVAP
Ankilozan Spondilit (AS) bir veya daha fazla omurga kemiğinin iltihabi durumudur.  Omurga kemikleri arasında görülebildiği gibi omurga kemikleri ile leğen kemikleri arasında da görülebilir.  Sonuç olarak etkilenen kemik yüzeyleri birleşme eğilimine girmektedirler. Hastalığın nedeni bilenmemektedir, ancak genetik etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Hastalık, özellikle geceleri ve hareketsizlik ile görülen aralıklı kalça ve / veya alt sırt ağrısı ile başlamaktadır.  Sırt ağrısı kalçaya yakın bölgede başlayıp yukarı doğru ilerleyebilir.  Ağrı, öne doğru eğilme ile azaltılabilir.  Göğüs kafesini oluşturan kemiklerin etkilenmesi nedeni ile akciğer genişlemesi kısıtlı olabilir.  Şikayetler herhangi bir safhada artabilir, azalabilir veya durabilir.

Haberin Devamı

SORU
esımı kaybettıkten sonra 1 sene ıcınde 13 kılo bırden aldım guatr testlerımı yaptırdım normal cıktı sebebını ogrenebılırmıyım vucudumun dengesı bırdenbıre bozuldu ve cok uzuluyorum cunku herseyım normaldı ama bırdenbıre hersey altust oldu
CEVAP
Aşırı kilolu olma, özellikle gelişmiş toplumlardakiler ve masa başı işi olanlar olmak üzere günümüzün modern insanlarının karşısına çıkan en büyük problemlerden biridir.  Insanlar belirli bir süre kilolarını kontrol etme yönünde çaba harcarlar; ya başarılı olurlar, ya da az veya çok kilolu olma fikrine alışırlar.  Ancak, yıllar ilerledikçe, kilo kontrolünde başarısız olan kişiler, fazla kiloları sonucunda ortaya çıkan tıbbi durumlar nedeniyle hekime başvururlar.

Herkes, hatta kendi kendine kabul etmese de pek çok insan, aşırı kilolu olup olmadığının farkındadır.  Aşırı kilolu olmaya yatkın insanlar, sıklıkla kaç kilo olduklarını daha aşağı bir değerde kabul edenlerdendir. Aşırı kilolu insanlar için önemli olan sadece mutlak kilo değildir, tıbbi komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı kilonun dağılımına da bağlıdır.  “Armut şekilli” olan kişiler ( kalçalarında vücutlarının üst bölümlerine göre daha fazla kilosu olanlar ) “elma şekilli” kişilerden ( orta bölgelerinde kalçalarından daha fazla kilo taşıyanlar ) aşırı kiloluğun tıbbi komplikasyonlarına daha az açıktırlar.


SORU
iyi çalışmalar.Benim sorunum sık sık tekrarlayan baş ağrısı.Alnımdan başlayıp enseme doğru yayılan, göz kapaklarımın üzerine vuran ve hemen hemen her gün olan baş ağrısı için defalarca doktara gittim.film çekildim.emg yaptırdım.ama doktorlar ağrı kesiciler verdi her zaman.bir faydası olmadı.bu ağrım için neler önerebilirsiiz.
CEVAP
Bazı insanlar hem migren ağrılarından hem de kronik gerilim tipi baş ağrılarından şikayetçi olmaktadır. Bu "karma" baş ağrısı türünün teşhisi ve tedavisi zor olabilir. Sizin yaşadığınız belirtiler tabloda varsa bu konuyu doktorunuza gittiğinizde gündeme getirmeyi unutmayın.


SORU
43 yaşındayım.son zamanlarda karnımda şişlik ve gaz sorunum olmaya başladı.Düzenli adet dönemi yaşarken geçen ay ilk defa 2 ay arayla adet oldum. Bu konuda yorumlarınızı aalabilirmiyim.Özellikle yaptırmam gereken tahlil var mı?
CEVAP
Siskinlik ve gaz sorunu ile adet sorununuz farkli konular.  Uzayan adet doneminiz icin kadin hastaliklari ve dogum uzmanina danismalisiniz.  Siskinlik ve gaz konusunda ise bir ic hastaliklari veya gastroenteroloji uzmanina danismalisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!