SORU VE CEVAPLAR 105

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 105
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2008 16:42

NPİSTANBUL Hastanesi ve Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden 33 uzman tüm psikoloji ve nöroloji konusundaki sorularınızı cevaplandırıyor!...

Haberin Devamı

SORU
Manik depresif buzukluk, belirtileri nelerdir, kesin tedavisi nasıl olur? çok, eşya alıp, değiştirme, çok para harcamaya nısıl mani olunur? teşekkürler, saygılar.
CEVAP
Manik depresif bozukluğun bütün yönleri hakkında internette çok kapsamlı bilgi kaynaklarına ulaşmak mümkündür. Mesela onlardan biri http://www.mcaturk.com/mca_icerik.php?subid=36&konu=Bipolar_Bozukluk adresidir. Bu kısıtlı ortamda çok özet bilgiler verebileceğimizden dolayı bu ve buna benzer sitelerden bilgi almanız daha doyurucu olabilir. Bahsetmiş olduğunuz “çok, eşya alıp, değiştirme, çok para harcama” durumu ise sadece bipolar hastalık içinde görülmeyebilir. Örneğin bu duruma yol açan obsesfi kompulsif bozukluklar vardır. O bakımdan bir psikiyatri hekimine müracaatınız sonrasında gerekli değerlendirme yapılarak tedaviniz düzenlenecektir. Acil şifalar diler saygılar sunarım. Dr. Alper EVRENSEL, Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel Psikiyatrist Memory Center Psikiyatri Merkezi T: +9 216 418 15 00www.mcaturk.com

Haberin Devamı

SORU
Cinsellik benim sorunum penisim ilişkiye girmeden önce sertlişiyor ama tam ilişkiye gireceğim zaman sertlik kayboluyor.sorunm nerdir acaba.
CEVAP
Cinsellik tüm kültürlerde  ve özellikle bizim kültürde başarı ile özdeşleştirilir.Başarılı olamama korkusu şikayet ettiğiniz durumlara neden olabilir.Bu konuda ne kadar rahat olursanız bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.Yoksa sorun uzayıp gidebilir.Netice itibarıyla cinsellikte bir eğitim,bir kültür ve bilinçli davranmaktan geçer.Düşüncelerimizi,duygularımızı,hayal ve fantezilerimizi yerli yerine kullanma işidir.Bu konuda zorlandığınızda yardım almadan çekinmeyiniz.saygılarımla. Uzm.psk.necmettin gürsoy http://www.mcaturk.com/--- cinsel eğitim konularını sitemizde bilgilenebilrsiniz.

SORU
Benım sorunum 2 yıl once yorgunluk ve halsızlık sıkayetıyle doktota gıttıgımde kan tahlıllerınde karacıger(alt alp ggt) degerlerım cok yuksek cıktı.yapılan arastırmalarda bısey cıkmadı.karacıger normal dedıler ancak 2 sene gecmıs olmasına ragmen hala degerlerım yuksek doktorlar enson care bıyopsıye karar verdıler ama onuda ben yaptırmak ıstemedım.hastalıgımın tanısıyla ılgılı ne yapmam gerektıgı konusunda bılgı verırısenız sevınırım.
CEVAP
Bizler psikolojik,psikiyatrik ve nörolojik sorunlara bakıyoruz.siz  bir gastroentoloji uzmanından yardım alın lütfen.geçmiş olsun.saygılarımla.
uzm.psk.necmettin  gürsoy-http://www.mcaturk.com/

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar.Benim sorunum saçlarımı parmağıma dolayıp düğümlene dek çevirmem ve düğümlenince de kopararak açmam bu 3 yaşımdan beri istem dışı olan bi haraket farketmeden yapıyorum bazen de bilerek çünkü tamamiyle bi alışkanlık söz konusu.Çocukken annem kızdığından ötürü düğümlediğim saçlarımı kesip koltukların arkasına atardım bir dönem bırakıyorum ama farketmeden tekrar başlıyorum farketim ki bu sinirlendiğim zaman yaptığım bişey sizce nedeni ne olabilir?Şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Ruhsal yapının sıkıntıdan kurtulmak için geliştirdiği bazı mekanizmalar vardır. Bu amaçla uygulanagelen bazı davranışlar zaman içinde otomatisite kazanır ve beyin tarafından çok daha az enerji harcanması sağlanır. Bunlara alışkanlık diyoruz. Tırnak yeme, dudak yolma, saç koparma ve sigaranın psikolojik bağımlılık boyutu tarzında başka örnekleri de vardır. Bizim kültürümüzün geliştirdiği en başarılı sıkıntı giderme aracı ise “tespih”dir. Bu rahatsızlıklar obsesif kompulsif (takıntı) hastalık yelpazesinde yer alır. Bahsettiğiniz davranış da bu çerçevede değerlendirilebilir. Tedavisi mümkündür. Bir psikiyatri hekimine müracaatınız sonrasında gerekli değerlendirme yapılarak tedaviniz düzenlenecektir. Acil şifalar diler saygılar sunarım. Dr. Alper EVRENSEL, Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel Psikiyatrist Memory Center Psikiyatri Merkezi T: +9 216 418 15 00 www.mcaturk.com

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar,ben üç çocuk annesi 18 yıldır evliliği olan bir bayanım.istanbulda oturuyorum .istanbula eşimle evlendikten sonra geldim ve istanbulda herhangi bir akrabam veya yakınım yok.bundan yaklaşık olarak 7 yıl önce yurtdışına çıkma durumumuz olduğunda buradaki evi açık bıraktık ve eşim buradaki işleini tamamına erdirmek için burada kaldı.ben çocuklarla yurtdışındayken tanıştığı bir bayanla beni aldatmış.bu tip evlilikler kurtarılabiliniyormu NE YAPMAK GEREKİYOR?
CEVAP
Evliliğiniz yaşadığınız olaydan ne tür bir yara aldı, kurtarılması gereken durum nedir, şu anda nasıl bir evlilik ilişkisi içindesiniz ve ne tür duygular yaşanıyor bunu anlamak gerekir. Eşinin başka bir kadınla ilişkisini öğrendiğinde kişilerin yaşadığı duygusal yaralanma derecesi ve verilen reaksiyon farklı farklı olabiliyor, hayal kırıklığı, kızgınlık, güven kaybı gibi duyguların yaşanması ve öğrendikten sonra eşler arasında yaşananlar nelerdir, suçlama ve savunmalar ne şekilde ilişkiye zarar vermekte bunların anlaşılması ve buna göre önlemler ve çözümler gerekir. Olumsuz duyguların iyi yönetilmesi ve iletişimin sağlıklı zeminde ilerlemesi ile evliliğin devamı tabi ki mümkün olabilir. Uzm.Psikolog Çiğdem Demirsoy - http://www.mcaturk.com/--internet sitemizde evlilik  ve iletişim konularını okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU
Meraba ben bir süredir işsizim sürekli ağlama hissive baş ağrısı çekiyorum hiç bir sosyal güvencem yok yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
CEVAP
Bu konuda size en yakın kaymakamlığa durumunuzu bildiren bir dilekçe yazın.sizi en yakın devlet hastanenesine  sizi sevk ederler.ve ücretsiz tedavi olursunuz.geçmiş olsun. saygılarımla.uzm.psk.necmettin gürsoy http://www.mcaturk.com/

SORU
Kızım henüz 14 aylık onun psikolojik gelişimi için ne yapabilirim?insan sevgisi çok fazla,pozitif.onu zehirlemek istemiyorum.
CEVAP
Hanımefendi.Biz çocukları seven bir toplumuz.Sokakta,mahallede otobüste her yerde çocukları severiz.Müdahele ederiz.Benim oğlum  bebekliğinde gecelerde ağlardı.Ev sahibimiz ;neden bu çocuğu ağlatıyorsunuz,sizi mahkemeye vereceğim derdi..İşte biz böyle bir milletiz.Çünkü bizim inancımıza  ve geleneklerimize göre çocuklar masumlardır,günahsızlardır.Onun için biz çocuklarımızı vaftiz etmeyiz.Hiristiyanlarda vaftiz ederler.Çünkü onların inancına göre insan günahkar doğar ve vaftizle temizlenir.Şimdi  ben size sevgiden bahsediyorum .siz bana vaftizden bahsediyorsun. Ne alakası var diyebilirsiniz.İşte kültürlerin ,inançların çocuklara yaklaşımlarını ve sahiplenmelerinin temellerinde neler yatıyor onu anlatmaya çalışıyorum.Şunu unutmayın sevginin zehiri olmaz.sevgi katıksız bir şeydir.özellikle bu yaşlardaki çocuklar sevilir.çünkü hem sevgiye muhtaç,hemde kendiside sevgi yumağıdır.ondan sevilir.Biraz büyüyünce bu ilgi ve alaka doğal olarak kesilir.Gelişim  ve eğitimi için kitaplar okuyun.Devletimiz Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz olarak anne -çocuk eğitimi vermektedir.öğretmenini eve kadar yollamakta,çocuklarımızı haftalık programlara almaktadır.72 aya kadar bu yardımını sürdürmektedir.Bu konuda en yakın merkezlere gidin ve istifade edin.ve son olarak benim yerimede kızının o minicik  yanaklardan öpün. Uzm.psk.necmettin gürsoy http://www.mcaturk.com/

Haberin Devamı

SORU
Merhaba bizim 12 yaşında oğlumuz var.Uzun süredir yalan söyleme alışkanlığı var.Çok konuşmama rağmen yinede sürdürüyor.Ben çok tepki göstermedim fakat eşim ilk yalanında çok kızdı bundan dolayı bir korku olduğunu düşünüyorum.Eşimde şimdi çok anlayışla davranıyor ama ben kesin çözemedeğimizi düşünüyorum nasıl davranmalıyım neler yapmalıyız?
CEVAP
Yalan davranışı çocuklarda birçok nedene bağlı olarak gelişebilmekte, bu nedenlerin büyük bölümünü de aile ve diğer sosyal çevrenin tutumları oluşturmakta. Bu nedenle yalan davranışın altında yatan duygusal sıkıntıyı anlayabilmekte, çocuklarımıza yalan söylememelerini tembihlemek, söz almak yerine ; neden yalana başvurduklarını-hangi konularda yalana başvurduklarını belirlemekte fayda var. Bir uzman desteği almanızı, okulun rehberliği ile işbirliğine girmenizi öneririm. Hande Sinirlioğlu Ertaş Klinik Psikolog Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi T: +9 0216 633 0 633 www.mcaturk.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!