Soğuk soğuk terleyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Soğuk soğuk terleyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 01:29

Türkiye’de gribin takibini yapan iki referans laboratuvarın uzmanlarından uyarı geldi: Henüz salgın olmasa da gripte artış var. Soğuk sürdükçe vaka sayılarında artış bekliyoruz!

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin neredeyse tamamını ‘donduran’ soğuklar, beraberinde bir ‘tatsızlık’ daha getirdi. Soğuk hava grip vakalarında artışa yol açtı. Gribin takibini yapan iki referans laboratuvardan İstanbul Tıp Fakültesi Ulusal İnfluenza Referans Laboratuvarı Sorumlusu

Soğuk soğuk terleyeceğiz
Prof. Dr. Selim Badur, “Türkiye’nin farklı yerlerinden hasta örnekleri geliyor. Grip var ama henüz salgın yok” dedi.Örnekleri test ettiklerini belirten Prof. Dr. Badur, “Gribin en önemli özelliği öngörülemez olması. Bu nedenle seyrin hep böyle devam edeceğini söyleyemeyiz” uyarısında bulundu.

GRİPTE ‘PİK’ MEVSİM

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer ise, soğukların devam etmesiyle vaka sayılarında artış beklediklerini söyledi. Usluer, “Havanın soğumasıyla hastalık yükü ve vakalar giderek artarak pik (tavan) yapar. Mevsimsel gripte bu beklediğimiz bir seyir. Özellikle aşısız kişilerde grip sıklığının çok olacağını şimdiden görebiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HALA AŞI ŞANSINIZ VAR

Mevsimsel gribin engellenmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle bilhassa risk grubunda olanların aşılanması için geç kalmadığını belirten Prof. Dr. Usluer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında aşı için ideal zaman ekimden itibaren kasım ayı ortasına kadar. Ancak grip yıl boyunca sürer. Kalp ve damar, akciğer, böbrek, diyabet, kanser hastaları, bağışıklıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, 65 yaşın üstündekilerin grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Aşı hastalığı yüzde 100 engellemiyor. Ama aşılananlarda hastalığın daha hafif seyrettiğini, hastaneye yatış, zatürree gelişimi, ölüm sıklığını azalttığını biliyoruz.”

Soğuk soğuk terleyeceğiz

GRİBE KARŞI BUNLARI YAPIN

GRİPTEN korunmak için kapalı, kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar kaçınılması, ellerin sık ve iyice yıkanması, yıkanamıyorsa alkol bazlı el dezenfentanlarıyla temizlenmesi, hapşırırken mendil kullanılması (ve hemen atılması) gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gaye Usluer, “Özellikle grip hastalarında antibiyotik tedavisinin yeri yok. Hatta gribe bağlı ikincil ortaya çıkabilecek zatürree veya başka bakteriyel enfeksiyonlara karşı da antibiyotik kullanmak doğru değil. Sadece bakteriyel bir enfeksiyon tespit edilmişse tedavide antibiyotiğin yeri var” dedi.

Haberin Devamı

Yüksek ateş (39, 40 derece), yaygın kas ve boğaz ağrısı, halsizlik gibi şikâyetler halinde grip kuşkusuyla doktora başvurulmasını öneren Prof. Dr. Usluer, hasta olanların işe gitmemesi, çocukların da okula gönderilmemesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!