Sinirsel Tansiyon Nedir Ve Hastası Nasıl Olur? Sinirsel Tansiyon Belirtileri, Düüşmesi Ve Yükselmesi Nasıl Anlaşılır

Güncelleme Tarihi:

Sinirsel Tansiyon Nedir Ve Hastası Nasıl Olur Sinirsel Tansiyon Belirtileri, Düüşmesi Ve Yükselmesi Nasıl Anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:42

Sinirsel tansiyon strese bağlı olarak düşen ya da yükselen tansiyon demektir. Özellikle günümüzde strese bağlı çok fazla hastalık ortaya çıktığından tansiyon da bunlardan biridir. Sinirsel tansiyonun önüne geçmek için bol sıvı tüketmeniz, egzersiz yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir. Sinirsel tansiyon hastasının nasıl olunduğu ve belirtileri ile ilgili ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Sinirsel tansiyon stres, üzüntü ya da sevinç durumunda tansiyonun çıkması ya da düşmesi demektir. Sinirsel tansiyon olmaması için kişilerin egzersiz yapmaları ve mutlaka sağlıklı beslenmeleri gerekir.

  Sinirsel Tansiyon Nedir Ve Hastası Nasıl Olur? 

 Günlük hayatta yaşanan bazı olaylar ruh hali üzerinde belirleyici olduğundan tansiyonun da yükselmesine ya da düşmesine sebep olabilir. Stresle başa çıkmak için en etkili yöntemler egzersiz yapmak, gevşeme ve nefes egzersizlerine önem vermek, sosyalleşmektir. Sağlıklı beslenmek ve alkol ile sigaradan uzak durmak da stresten uzaklaşma konusunda önemlidir. 

 Stres hem yaşam kalitesini düşürür hem de vücutta ciddi derecede fiziksel baskıya sebep olur. Tansiyon hastalığı eğer kontrol altına alınmazsa ölümcül sonuçlar bile doğurabilir. Damarlardaki kasılma ve kalpteki ani çarpıntı da tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine sebep olabilir. 

Haberin Devamı

 Sinirsel Tansiyon Belirtileri 

 Stres ve sinire bağlı olarak yaşanan tansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, çarpıntı, sık idrara çıkma, baş dönmesi, aşırı heyecan, kalp ağrısı ve düzensiz kalp atışı yer alır. Özellikle genç yaşta eğer tansiyonunuz varsa düzenli beslenme ve sağlıklı yaşam uzmanlar tarafından önerilir. Uzun süreli bir işte çalışıyorsanız gün içinde en az 15-20 dakika yürümeniz ve hareket etmeniz gerekir.

  Her ne kadar yaşlılarda bu süre daha az olsa da gençlerin mutlaka hareket etmeleri gerekir. Tansiyon durumunda tuzdan ve tuzlu besinlerden de uzak durmak gerekir. Sinirlenince ya da sıkıntılı bir durum içindeyken tansiyonun yükselmesi normal karşılanır. Günlük hayatta karşılaşılan olumsuzluklar sonucu stresle baş etmek her zaman kolay olmaz fakat bunu başarmak önemlidir.

  Tansiyonu düşüren bezinler ayran ya da tuzsuz yoğurttur. İkisinin de tuzsuz olmasına özen göstermek gerekir. Nar ya da greyfurt gibi meyvelerin suyu ya da kekik suyu da tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. 

 Sinirsel Tansiyon Düşmesi ve Yükselmesi Nasıl Anlaşılır? 

 Kişinin hem biyolojik hem de psikolojik sağlığı için stresle mutlaka başa çıkması gerekir. Gün içinde olumlu ya da olumsuz yaşanan tüm olaylar tansiyon üzerinde belirleyicidir. Tansiyonun düşmesi ya da yükselmesine sebep olabildiği gibi stresin farklı hastalıkları tetiklemesi de mümkündür. Stressiz bir yaşam için mutlaka sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gerekir. 

Haberin Devamı

 Ağır yiyecekler yerine hafif besinler tüketmek, alkol ve sigara tüketimden uzak durmak, sosyal olmak ve müzik dinlemek stresi azaltır. Sinirsel tansiyon yükselmesi genelde burun kanaması, baş ağrısı, baş dönmesi, kal ağrısı ya da halsizlik ile kendini belli eder. Aniden yükselen tansiyon tehlikeli olduğundan hemen müdahale etmek önemlidir. Eğer yüksek tansiyon kontrol altına alınmaz ve kronik bir hal alırsa daha ciddi hastalıklara da sebep olabilir.

  Sinirsel tansiyon düşmesini ise baş dönmesi ile anlayabilirsiniz. Oturup kalkarken başınız dönüyorsa tansiyonunuz düşmüş olabilir. Sersemlik, susuzluk, bulanık görme, bayılma, hızlı nefes alıp verme ve soğuk terleme de sinirsel tansiyon düşmesinin anlaşılması için yeterlidir.

Haberin Devamı

 Tansiyon düşmemesi için tuz tüketimi artırmak, bol su tüketmek ve sıcak ortamlardan kaçınmak gerekir. Uzun süre ayakta durmak ve ağız egzersizler yapmak da tansiyonun düşmesine sebep olabilir. Eğer bulanık görüyorsanız ve başınız dönüyorsa tansiyonunuz düşmüştür. Bu durumda yakınınızdaki birinden yardım istemeniz ve tuzlu bir şeyler tüketmeniz gerekebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!