'Sınır tanımayan doktorlar'

Güncelleme Tarihi:

Sınır tanımayan doktorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2011 00:00

Helsinki Yurttaşlar Derneği ile ortaklaşa çalışma yürüten Sınır Tanımayan Doktorlar Ekibi, Van’da 23 Ekim’deki Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım’daki 5.6 büyüklüğündeki depremlerde evleri yıkılan veya büyük hasar gören, çadır ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veren depremzedelere psikolojik terapi uyguluyor. Kadın ve erkeklere ayrı gruplar halinde destek veren ekipler, depremzedelerle Türkçe ve Kürtçe konuşarak yardımcı olmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Van ve Erciş İlçesi’nde 644 kişinin ölmüne neden olan depremlerin ardından başlatılan yardım çalışmaları devam ederken, evleri yıkılan ve büyük travma geçiren depremzedelere piskolojik destek verilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda depremin hemen ardından Van’a gelen ve Helsinki Yurttaşlar Derneği ile ortaklaşa çalışma yürüten Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecins Sans Frontieres) ekibi depremden ençok etkilenen köylerde oturanlara terapi uyguluyor. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin koordinatörü İdil Eser, Van’a gelir gelmez ilk olarak yıkımın fazla olduğu köylerde yaklaşık 2 bin kişinin barınabileceği çadır dağıttıklarını söyledi. Eser, daha sonra da depremzedelerin psikilojik destek ihtiyacı olduğunu tespit ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Deprem bölgesine gelir gelmez yaptığımız çadır yardımı ardından bölgenin ihtiyacını saptamaya çalıştık. Gördük ki insanların psikilojik desteğe ihtiyacı var. Bunu köylerde yapmak istedik. Bunun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan onay aldıktan sonra yıkımın fazla olduğu 33 köyde çalışmalara başladık. 3 ayrı ekiple birlikte hergün saat 07.00’den akşam saatlerine kadar arkadaşlarımız bu köylere gidip depremzedelere destek oluyor."

DEPREMZEDE KÖYLÜLERE TÜRKÇE VE KÜRTÇE DESTEK

Depremin en fazla hasara neden olduğu köylerde destek veren projenin eğitmenlerinden Dilan Avcı, yurt dışından gelen psikiloglarla birlikte çalıştıklarını anlattı. Avcı, şöyle devam etti:

"Deprem sonrası meydana gelen travma, travma sonrası stres ve buna bağlı çeşitli rahatsızlıklar için destek sunuyoruz. Bireysel destek isteyenlerede yardımcı oluyoruz. Yaptığımız çalışma 1 ay sonra bitecek. Türkçe, Kürtçe ve İngilizce destek sunuyoruz. Fakat köylerde genelde Kürtçe konuşulduğu için buralarda Kürtçe olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Uzman Psikolog Öznur Acicbe ise, bu dönemde bilgilendirmenin çok önemli olduğunu vurgularken, "Deprem sonrası korku, öfke, endişe ve uykusuzluk gibi konularda destek sağlamaya çalışıyoruz. Bazen yaptığımız çalışmaların karşılığın hemen görüyoruz fakat bazen de bu uzun zaman alıyor" diye konuştu.

YARDIM GELİNCE ERKEKLER AYRILIYOR

Köyde kurulan bir çadırda destek alan erkekler yardım araçlarının köye ulaşmasıyla birlikte terapiyi bırakıp yardım almaya gidiyor. Erkeklere danışmanlık yapan Erkan Bilici de köye yardım geldiği zaman terapiyi bitirmek zorunda kaldıklarını çünkü bu sırada çadırın tamamen boşaldığını söyledi. Bilici, erkeklerin önünde ’Kalın bir duvar’ olduğunu ve kadınlar kadar rahat açılamadıklarını anlattı. Erkeklere ’ulaşmakta’ zorluk çektiklerini de belirten Bilici, "Erkekler genelde ailelerin sorumluluğunu taşıdıkları için mağduriyet yaşıyorlar. Erkekler depremden etkilenip, hem de deprem sonrası sorumluluk yükünü taşıyor. Bu durum onları birçok konuda etkiliyor. Erkeklerle yaptığımız görüşmelerde genelde bu mağduriyetin giderilmesi halinde daha rahatlayacaklarını ve yüklerinin azalacağını söylüyorlar" diye konuştu.

Sınır Tanımayan Doktorlar ekibinin köylere gidip psikilojik destek sunması en çok kadın ve çocuklara yaradı. Köyde kurulan çadırda ev ortamı oluşturan kadınlar bu desteği almanın kendileri için çok yararlı olduğunu söyledi. Depremzede kadınlar, depremde yakınlarını kaybedenler, evleri yıkılanlar olduğunu, bunu üzerlerinden kolay atamadıklarını, destek aldıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmeye başladıklarını anlattı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!