Sınava girmeden önce

Güncelleme Tarihi:

Sınava girmeden önce
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 00:00

Sınavlarda başarılı bir performans için doğru beslenme anahtar rol oynuyor. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile hem bu süreçte oluşabilecek sağlık problemlerinden korunmak hem de sınavlarda başarıyı artırmak mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, sınav döneminde doğru beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Bu dönemde aşırı kafein ve asitli içeceklerin, fastfood ağırlıklı sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi sınav stresini artırıp kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Bu dönemde yapılan en büyük hatalardan biri de zihni açması için aşırı şeker tüketilmesidir. Fazla şeker tüketimi daha hızlı şekerin düşmesine yol açmaktadır. Kan şekeri hızla düşen kişilerde konsantrasyon azalır, el ve ayaklarda uyuşma artar hipoglisemi gözlenmektedir.

İÇECEK TÜKETİRKEN 2 KERE DÜŞÜNÜN

Çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olabilmektedir. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

Haberin Devamı

STRESLE BAŞ ETMEK İÇİN MUTLULUK VEREN BESİNLER TÜKETİN

• Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, makarna, tam buğday unundan yapılmış kekler vb.
• Peynir, süt ve yumurta
• Muz, kivi çilek
• Yeterli miktarda çikolata (fazla tüketimi B vitamin depolarını azaltır konsantrasyonu da düşürebileceğini unutmayın)

GÜZEL BİR KAHVALTI YAPIP SINAVA GİRİN

Tek başına şeker ağırlıklı değil kaliteli proteinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalıdır. Örneğin; 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 dilim peynir, 1 yumurta, domates, salatalık, 1 tam ceviz veya 5-6 badem, 4-5 adet zeytin, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 -2 dilim tam buğday ekmeği, 1 kivi ya da 5-6 çileğin tüketildiği ideal bir kahvaltı ile güne başlanabilir.

C VİTAMİNİ STRESİ AZALTIR

C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini arttırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin; portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu gibi gıdalara mutlaka haftalık ve günlük beslenmede yer verilmelidir.

BAŞARIYI GETİREN ÖNERİLER

• Güne kahvaltısız başlamayın.
• Gün içinde 5-6 öğün yiyecek tüketin (2-3 saatte bir beslenmeye gayret edin).
• Kafein içeren içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın (asitli içecekler, kahve, aşırı miktarda çikolata vb).
• Aşırı tuz (salamura yiyecekler) ve şeker içeren gıdaları dikkatli tüketmeye çalışın.
• Gaz yapıcı özelliği olan yiyeceklere dikkat edin (kuru baklagiller asitli içecekler vb).
• Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 1 gün öncesinde dışarıdan yemek yenmemelidir. Yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı ve açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir. İçeriğini bilmediğiniz gıdalardan uzak durun.
• Açık havada hoşlandığınız spor ve aktiviteleri yapın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!