Güncelleme Tarihi:
Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, kulak zarında oluşabilecek rahatsızlıkların başında, orta kulak ve kulak zarı delinmesi vakaları geldiğini söyledi.
Dünyada her çocuğun en az bir kez kulak iltihabı rahatsızlığı geçirdiğini ifade eden Yörük, şunları kaydetti:
"Bu iltihap, kulak zarını delebiliyor. Kulağından iltihap geldiğini fark eden bilinçli aileler doktora başvurarak, bunun tedavisini yaptırıyor ama bazen maalesef istenmeyen durumlarla da karşılaşıyoruz. Hatta, 'Kulağım ağrıyordu, iltihap geldi, içi boşaldı, rahatladım' diye yanlış bir inanış var. Oysa iltihap geliyorsa, bu beynimize de gidebilir. Eğer beyne giderse menenjit olabiliriz, felç geçirebiliriz. Yani beyinle ilgili hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca kulağımızın içinde orta kulak dediğimiz yere kadar kaşımızı, gözümüzü hareket ettiren sinir geçer. Eğer bu iltihap bu sinire ulaşırsa hastanın yüzünde felç olabilir."
"KULAKTAKİ İLTİHAP İŞİTME SORUNUNA NEDEN OLUYOR"
Kulakta iltihaplanma olduğu zaman kulağın çalışma fonksiyonlarının değiştiğini belirten Yörük, "Kulaktaki iltihap işitme sorununa neden oluyor. Ayrıcı kulağımızın dengeyle ilgili bir özelliği var, eğer iltihap dengeyi sağlayan kısımlara ulaşırsa o zaman vücudun dengesi bozabilir. İltihap ne kadar uzun sürerse, kulakla ilgili sıkıntılar da o oranda artar. Onun için kulakla ilgili bir problem olduğu zaman hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor" diye konuştu.
Kulakta birçok nedenden iltihap oluşabileceğini anlatan Yörük, "Kulak zarında oluşan delik ne kadar küçük olursa, tedavisi de o kadar kolay olur hem de kulakta oluşan deliği kapatmaktaki başarı oranı da yükselir" dedi.
Doç. Dr. Yörük, şöyle devam etti:
"Çarpma, düşme ya da iltihap sonucu kişilerde meydana gelen kulak zarı delinmesinin tedavisi kolay oluyor. Eğer hasta 24 saat içerisinde gelirse kulak zarında oluşan deliği sigara kağıdıyla kapatıyoruz. Bu tedavi yöntemiyle hastaların çok büyük oranında kulağındaki delikte kapanma oluyor, yani tedavi başarılı oluyor ama hastalar, 'kendiliğinden geçer' diyerek, hastaneye gelmezse ve delik büyürse bunu daha büyük ameliyatlarla tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Onun için kulak zarının delinmesinde, işitme kayıplarında hemen en yakın sağlık merkezlerine gitmelerini öneriyoruz."
"KULAK ZARI KAPANDIĞI ZAMAN, KULAK SİGARA KAĞIDINI DIŞARI ATAR"
İnsan vücudunun bütün yaralanmaları kendisinin kapatabildiğini vurgulayan Yörük, "Biz sadece yırtılan kulak zarının kenarlarını karşı karşıya getirerek üzerini kulak zarına benzeyen sigara kağıdıyla örtüyoruz. Böylece vücudun kendi yarasını iyileştirmesine müsaade etmiş oluyoruz. Yırtılan kulak zarının üzerine yerleştirmiş olduğumuz sigara kağıdının hiçbir yan etkisi yok. Çünkü zaten kulağımızın kendi kendini temizleme özelliği olduğu için zamanla kulak bu kağıdı atar. Bu atılım süresince de zardaki delik kapanır. Çoğu zaman bu kağıdı almaya gerek bile olmaz. Çünkü kendiliğinden kulaktan atılır. Bu süre 3-4 hafta kadar devam edebilir. Ayrıca hastaya tedavinin başarısını arttırmak için ilaç da reçete ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yörük, bu uygulamanın başarılı olması için hastaların, hapşırmaması, yerden ağır bir şey kaldırmaması, kendini zorlamaması ve kulağına su kaçırmaması gerektiğini vurguladı.
"TÜM DÜNYADA KABUL GÖRMÜŞ BİR UYGULAMA"
Yörük, bu tedavi yönteminin başarılı olmasında en önemli noktanın hastanın 24 saatten önce bir sağlık merkezine başvurması olduğunu belirterek, "Bu yöntemi tüm KBB uzmanları yapabilir, bu yöntem tüm dünyada da kabul görmüş bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.