Güncelleme Tarihi:
Milano'daki Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nde görevli bilim adamlarınınÂaraÅŸtırmasında, sürekli sigara içenlerin hiç sigara içmeyenlere göre kalınÂbağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 daha fazla olduÄŸu kaydedildi.
       Â
Sigara içmekle kolon kanseri arasında ilk kez açık bir baÄŸlantının ortayaÂkonduÄŸu bu çalışmada, sigara tiryakilerinin bu hastalıktan ölme riskinin hiçÂsigara içmeyenlere göre yüzde 25 daha fazla olduÄŸu bildirildi.
       Â
Çalışmayı yürüten bilim adamlarından Edoardo Botteri, sigara içmekleÂakciÄŸer ve diÄŸer kanser türleri, kalp hastalıkları, solunum rahatsızlıklarıÂarasında uzun süredir baÄŸlantı kurulduÄŸuna dikkati çekerek, bugüne kadarÂsigaranın kalın bağırsak kanserine etkisinin açık olarak ortaya konmadığınıÂbelirtti.
       Â
Botteri, sigara içmekle kalın bağırsak, yani kolon ve rektum kanseriÂarasındaki baÄŸlantının daha önceleri tutarsız olduÄŸunu ifade ederek, buÂhastalıkla sigara arasında baÄŸlantı olduÄŸuna ilk kez emin olunması açısından yeniÂbulguların önemli olduÄŸunu kaydetti.
       Â
AraÅŸtırmada, kalın bağırsak kanseri olan 40 bin kadın ve erkekle,ÂsaÄŸlıklı 100 bin kiÅŸinin verilerinin bulunduÄŸu 121 çalışmanın deÄŸerlendirildiÄŸiÂbildirildi.
       Â
Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, bağırsak kanseri en sık görülenÂkanser türlerinden biri ve kanserden ölüm vakalarında üçüncü sırada yer alıyor.
       Â
Kalın bağırsak kanserinde diÄŸer risk faktörleri de ailede hastalıkÂhikayesinin bulunması, bağırsak rahatsızlıkları, obezite, yetersiz fizikselÂfaaliyet, yaÄŸdan, kırmızı ve iÅŸlenmiÅŸ etten zengin beslenme biçimi olarakÂsıralanıyor.